Læsetid: 10 min.

Polsk intellektuel: Vi står over for en politisk og kulturel omvæltning, der minder om 1968

EU må stå fast over for Polens og Ungarns afpresningsforsøg, mener den polske journalist og demokratiaktivist Konstanty Gebert. Striden med EU vidner om, at Polens højrepopulistiske regering er hårdt presset af demonstrationer, der vækker mindelser om 1968, og aftegner en helt ny politisk fremtid for landet
Protester mod den planlagte stramning af Polens abortlov. Kontanty Gebert ser protesterne som en bevægelse med meget vidtrækkende konsekvenser. En del af baggrunden er, at kirken holder på den forkerte hest og derfor får mange unge imod sig.

Protester mod den planlagte stramning af Polens abortlov. Kontanty Gebert ser protesterne som en bevægelse med meget vidtrækkende konsekvenser. En del af baggrunden er, at kirken holder på den forkerte hest og derfor får mange unge imod sig.

Grzegorz Klatka

5. december 2020

Konstanty Gebert sidder bag skrivebordet i sin lejlighed i det centrale Warszawa. Fra vinduet kan han se ud over en af de eneste gader i byen, som ikke blev ødelagt under Anden Verdenskrig, ned på den plet asfalt, hvor han for to dage siden stod sammen med tusindvis af kvindelige demonstranter, som skreg slagord mod den katolske kirke og forbandede den højrepopulistiske regering og den restriktive abortlov. Det var helvedes koldt den dag, og netop da demonstrationen gik forbi Geberts lejlighed, rykkede politiet ind med peberspray og gummikugler.

»Polen står midt i den største sociale protestbevægelse siden kommunismens fald og den mest vedvarende antikirkelige demonstration nogensinde i landets historie,« siger Konstanty Gebert til mig i telefonen. »Alligevel er den største nyhed lige nu regeringens kamp med Bruxelles.«

  Han er journalist, forfatter og en af de mest fremtrædende demokratiaktivister i årene op til Murens Fald. I årevis var han ansat på den polske oppositionsavis Gazeta Wyborcza. I dag er han blevet 67 år, men stadig fast kommentator på avisen.

   

  Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
  du ikke vidste, du var interesseret i.
  Prøv en måned gratis.

  Klik her

  Allerede abonnent? Log ind her

  Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Christian Mondrup
  • Jesper Eskelund
  • John Scheibelein
  • Gert Romme
  • Pietro Cini
  Eva Schwanenflügel, Christian Mondrup, Jesper Eskelund, John Scheibelein, Gert Romme og Pietro Cini anbefalede denne artikel

  Kommentarer

  jan henrik wegener

  Ungarn og Polen skal ikke fredes fra. kritik, for det skal ingen lande. Inklusive USA, Danmark, Tyskland, Frankrig.
  Eller Rusland eller alle de lande der dækker de sydligere dele af kloden.
  Dog for sidstnævnte landegruppers vedkommende virker det tit som om de har deres advokater uanset hvad de foretager sig.

  I EU er det udelukkende landenes regeringsledere (ministerrådet), der foretager beslutninger, der gælder for EU-området - og ingen andre.

  I princippet skal disse beslutninger foretages i enighed, det vil sige at blot et land (regeringsleder) er imod en beslutning, er der ikke foretaget nogen beslutning. Omkring EU´s budgetter er dette gældende. og Poland, Hungary eller andre, kan simpelt hen blokere for enhver beslutning.

  Men - specielt omkring corona-pengene oplyste EU for et par måneder siden, at man faktisk har juridisk mulighed for at stoppe corona-midler til lande, der ikke lever op til retsstatsprincippet. Men altså også kun disse midler og ikke andet.

  Når man har denne mulighed, syntes jeg, at EU-landenes regeringsledere bør udvise så meget mod og respekt for disse landets borgere, at man også rent faktisk benytter denne mulighed.

  Det er da klart, at de berørte lande skal have en tidsbegrænset mulighed for at rette ind efter reglerne. Men udbetalingen til andre EU-lande bør ikke forhales af Poland, Hungary og andre modvillige lande.

  Jacob Schønberg

  Polen er et delt land! Mere delt end Trumps USA. De ældre , og de meget religiøse støtter den nuværende regering og de unge og veluddannede borgere i meget høj grad er imod regeringens korstog imod frihedsrettigheder. Men der kommer nye unge vælgere til hvert år og om få år er denne regerings dage talte.
  EU skal blot sætte Polen og Ungarn udenfor genopretningsfonden !
  Så kan de to lande melde sig ud hvis de kan skaffe flertal i befolkningen for dette (det bliver meget vanskeligt i Polen hvor mange faktisk elsker det EU som har skaffet dem en sådan fremgang) . -
  Begge lande bliver i EU uanset deres trusler ! Landene lider under sovbjetblokkens mangeårige åg og det tager tid at få det kastet af , men processen er stensikker !