I retten: »Jeg skulle jo bare pænt have bedt hende flytte sin bil. Men det gjorde jeg ikke«

I Retten i Lyngby var en mand sidste uge tiltalt for at have skubbet, slået og sparket til en kvinde efter et skænderi i trafikken
Moderne Tider
12. december 2020
I Retten i Lyngby var en mand sidste uge tiltalt for at have skubbet, slået og sparket til en kvinde efter et skænderi i trafikken

Mia Mottelson

Egentlig kunne M ikke huske, hvad der skete den 15. december sidste år. Men i tiden op til retssagen i dag, godt et år senere, har han alligevel besluttet at erklære sig skyldig.

Med rank holdning, nystrøget kakifarvet skjorte og vandkæmmet hår sætter han sig til rette i vidneskranken. Straks efter går anklageren i gang. Det står hurtigt klart, at det hele handler om et skænderi i trafikken, hvor en kvinde havde parkeret sin bil så tæt på M’s bil, at han havde svært ved at komme ud. Det blev startskuddet til et mundhuggeri, som eskalerede i vold.

»Du er tiltalt for at have skubbet, kan du huske det,« spørger anklageren.

»Nej, jeg kan ikke huske, hvad jeg præcis gjorde,« svarer M med rolig stemmeføring.

»Du skal have skubbet hende, givet hende en lussing og sparket hende to gange på benet,« siger anklageren spørgende, mens hun ser direkte på ham.

»Ja, det kan godt passe,« siger han.

Tidspres

Episoden fandt sted i Hellerup, hvor M var på besøg hos sine forældre sammen med sine børn. Han er fraskilt og skulle efter besøget aflevere børnene til ekskonen. De var allerede lidt sent på den, og da de kom ud til bilen, opdagede de, at der holdt en anden bil så tæt på deres, at de havde svært ved at komme ud.

»Jeg er i en presset situation med min eks, som gør, at hvis ikke jeg kommer til tiden, så sender hun en klage til familieretshuset,« siger M.

Pludselig dukkede ejeren til den anden bil op. Det viste sig, at M faktisk havde parkeret foran hendes port.

»Hun talte aggressivt og højt, jeg sagde også noget tilbage, men kan ikke huske præcis, hvad det var.«

M husker dog, at han sad inde i sin bil, rullede vinduet ned og bad hende om at gå væk. Men det gjorde hun ikke. I stedet fortsatte skænderiet, og til sidst steg M ud af bilen.

»Jeg blev voldelig. Jeg kan ikke sige, i hvilken rækkefølge tingene skete. Men jeg husker, at min far kom løbende og stillede sig imellem. Han står altid og vinker farvel ude foran huset. Og nu kunne han altså se, at der var noget galt,« forklarer M, mens han ryster opgivende på hovedet.

»Jeg gør ikke sådan noget normalt. Jeg er ikke tidligere voldsdømt. Jeg mistede bare kontrollen lige der. Jeg skulle jo bare pænt have bedt hende flytte sin bil. Men det gjorde jeg ikke,« siger M.

»Det kan jeg kun beklage.«

Ikke set sine børn

Det sidste, M bliver spurgt om, er, om han har været i kontakt med kvinden efterfølgende. Det har han ikke. Men han overvejede at sige undskyld til hende et par dage efter.

»Men fordi det var så voldsomt, ville jeg ikke bare dukke op.«

Der er indkaldt vidner til retssagen i dag – blandt andet forurettede, kvinden, som M var voldelig over for. Men efter tilståelsen vurderer dommeren, at det ikke er nødvendigt at høre fra dem.

»Men vi skal høre, om der er noget til personlige forhold,« siger dommeren og beder M træde væk fra vidneskranken og sætte sig ned ved siden af sin advokat.

En yngre herre i hvid skjorte kommer til syne. I hånden har han en dunk desinficerende spray, som han retter mod bordet og stolen, hvor M har siddet, hvorefter der spreder sig en lugt af sprit i lokalet.

Advokaten læser op fra en personundersøgelse. Barndommen beskrives som tryg, og M skulle også have et tæt forhold til familien i dag. Men han er også tynget af en stor gæld. Og efter skilsmissen et par år tilbage har han kun set sine fire børn hver anden søndag. Efter voldsepisoden sidste år har han slet ikke set dem.

»Ser farmor og farfar dem,« spørger advokaten.

»Nej. Min far og mor kunne ikke garantere, at jeg ikke kom hjem til dem, mens børnene var der,« siger M.

Forældrene er også mødt op i retssalen. Moren, som kun sidder få meter fra M, tager brillerne af og tørrer et par tårer væk. Bagefter forklarer M, at han arbejder 60-70 timer om ugen for at banke sin gæld ned.

Fornuftig adfærd

Anklageren mener, at M skal have 40 dages betinget fængsel og samfundstjeneste. Men forsvareren mener, at den straf ville være »lige i overkanten« og foreslår i stedet en betinget dom på 20-30 dage uden samfundstjeneste, fordi M i forvejen arbejder meget og ikke vil kunne presse mere ind i sit skema.

Efter de afsluttende bemærkninger går dommeren og de to domsmænd ud for at votere. Advokaten spørger lavmælt M, om dommen vil få betydning for hans mulighed for at se børnene. M trækker på skuldrene. Han begynder i stedet at spørge ind til, hvor mange børn hun selv har. Samtalens energi løftes, og vidste man ikke bedre, kunne det have været et kort glimt af en hyggelig snak på en café mellem to bekendte.

Pludselig bliver stemningen alvorlig igen. Alle rejser sig op, og dommen læses højt: 40 dages betinget fængsel, 60 timers samfundstjeneste, betaling af sagens omkostninger og 420 kroner til forurettede i erstatningskrav, fordi hun som følge af episoden har afholdt to sygedage for at komme sig.

»Man har fået kredit for sin fornuftige adfærd her i dag,« siger dommeren og konkluderer, at en anden person kunne have fået en hårdere straf.

»Men vi har at gøre med gentagen vold over for en person, som ikke selv har udøvet vold. Det er sket under helt uacceptable forhold, hvilket dog primært er gået ud over tiltalte selv og tiltaltes børn. Den del af straffen ligger et andet sted og er i virkeligheden meget værre end det her.«

M nikker, modtager dommen, tager sit lyseblå mundbind på og bevæger sig ud af retssalen med sine forældre i hælene.

I retten

Hvert år afgør de danske domstole titusindvis af sager, hver med sin egen bagvedliggende historie. Ofre, gerningsmænd – almindelige mennesker i dramaer, der er for små til at blive til avisoverskrifter, men som vores retssystem må tage hånd om. Information følger hver uge en retssag fra tilhørerbænken.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her