Baggrund
Læsetid: 4 min.

I Singapore lancerer man kød, der er lavet i et laboratorie

Singapore har som det første land i verden godkendt kød lavet i et laboratorie. Østaten er presset til at styrke sin fødevareforsyning og ser samtidig et stort potentiale i at blive innovationsførende inden for en alternativ kødform, der teknologisk og prismæssigt begynder at give mening
Det ligner umiddelbart nuggets, som kommer fra en kylling af kød og blod. Men det er nuggets, som er dyrket i en laboratorie, og de vil nu blive introduceret på restauranter i Singapore.

Det ligner umiddelbart nuggets, som kommer fra en kylling af kød og blod. Men det er nuggets, som er dyrket i en laboratorie, og de vil nu blive introduceret på restauranter i Singapore.

Ritzau Scanpix

Moderne Tider
12. december 2020

’GOOD Meat’ er navnet på de kyllingebidder – eller nuggets – der snart kommer på menuen i Singapore. Om kødet er godt, må være op til forbrugerne i den sydøstasiatiske bystat at bedømme, men normalt er det helt sikkert ikke. Det har aldrig siddet på en levende kylling. I stedet er kødet fremstillet af celler i et laboratorie alene med det formål at blive spist. Ingen kylling har måttet lade livet for de friturestegte snacks, hvis kød i stedet er groet og høstet. Den type kød går under mange navne som eksempelvis kultiveret kød, rent kød, cellekød eller laboratoriekød. Forskningen på området er de seneste år gået stærkt. Teknologien er ikke ny, men store fremskridt inden for molekylærbiologi, cellekulturteknologi og fødevarevidenskab gør det nu nemmere at samle celler i væv, der ligner kød fra slagtede dyr.

Det er selskabet Eat Just fra San Francisco, der står bag udviklingen af ’GOOD Meat’. Virksomheden vil starte i det små på en lokal restaurant og derefter lancere sit laboratoriekød i udvalgte supermarkeder i Singapore.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Singapore er en underlig konstruktion. Det burde være en del af Malaysia, og de importerer stort set al deres manuelle arbejdskraft fra Malaysia. Men de bliver holdt under skarp kontrol, og fx. hvis kvinderne bliver gravide, bliver de sendt tilbage.

Man kunne godt få den mistanke, at Singapore, af i dag, er de rige malaysiers bekvemligheds tilflugtssted. Her kan man nyde livet og overlade det ubehagelige til andre. Et ligaliseret klassesamfund i det skjulte med ligheder til de rige arabiske oliestater, hvor billig arbejdskraft fra Filippinerne og Sydøst Asian udnyttes hæmningsløst.

Ole Kresten Finnemann Juhl

@Dødens store billedbog & @Jeppe Lindholm
Hvilken relevans har jeres kommentarer for artiklens tema om laboratoriekød?

J J DM, Per Christensen og kjeld hougaard anbefalede denne kommentar

@Ole Kresten Finnemann Juhl.
De to kommentarer du nævner er illustration af Janteloven: En Dansk reflex: Når en nation, et stammefolk etc. gør noget udansk, og specielt om de synes gøre det ganske godt, så skal de ”ned med nakken”.

Bjørn Pedersen

Det er en oplagt måde at "dyrke" protein på til fremtidig, længerevarende rumfartsprojekter, men etisk set også en interessant erstatningsmulighed for veganere. Veganere spiser jo ikke noget der har været levende, noget der kan siges at have haft et sind. Det kan et styks groet kød jo ikke påståes at have haft, ergo vil der teknisk set ikke være noget problem i at spise den slags kød.

@kjeld hougaard
Der findes og har aldrig fandtes nogen Jantelov i andet end en tåbelig bog skrevet af en forkælet liberalist. Din "indsigt" i hvad "danskere" er, gør og tænker på baggrund af en persons kommentar om klassesamfund i Singapore, er ærlig talt absurd og usaglig. En kritik af et ulige samfund uden for DK's grænser er sgu da heller ikke det samme som at "se ned på" en hel, fremmed nation eller "stammefolk" (er det dét du tror malayer er?) for at være "udanske"? Er kritik af amerikansk politik og politisk kultur da også åh, så forfærdelig "Jantelov"? Er det "Jantelov" hvis fremmede kulturer kritiserer vores kultur?

Ole Kresten Finnemann Juhl, begge del foregår jo i Singapore.