Essay
Læsetid: 6 min.

Svensk journalist om coronastrategi: Spørgsmålet er, om Sverige overhovedet kan begå fejl

Hvorfor har Sverige endnu ikke taget ansigtsmasken til sig? Måske hænger det sammen med en oplysningstradition, der risikerer at slå over i sin modsætning, skriver den svenske journalist Arvid Jurjaks i dette essay
Svenskerne har været skeptiske over for ansigtsmasken. Her der den dog i brug til hummeraktion i Gøteborg.

Svenskerne har været skeptiske over for ansigtsmasken. Her der den dog i brug til hummeraktion i Gøteborg.

Ritzau/Scanpix

Moderne Tider
2. januar 2021

Min første coronamaske købte jeg i april. Jeg udvalgte den nøje. En bekendt, der arbejder som stylist i Berlin, havde mistet alle sine opgaver. Præcis som mange andre i samme situation begyndte hun at designe mundbind, som hun solgte via sin konto på Instagram. Det var, dengang pandemien stadig var ny og ukendt, dengang koncerter blev streamet til stuerne, og forfattere stimlede sammen på kultursiderne for at sætte ord på endnu ukendte nuancer af kollektiv sorg, rædsel, uvished og håb.

De, der døde, gjorde det i ensomhed. For os andre var det gemeinsam gegen Corona, sammen mod corona, som budskabet lød i Berlins kollektive trafik. Det var, dengang symaskinerne arbejdede på højtryk, og elastik blev udsolgt. Stadigt flere lande indførte krav om at dække mund og næse i det offentlige rum inden døre. Verden fik en stribe i den nedre del af synsfeltet. Og COVID-19 fik sin egen materialitet: mundbindet.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Henning Kjær

Spørgsmålet er om svenske journalister selv kan tage fejl?