Interview
Læsetid: 8 min.

Ban Ki-moon: »Det er meget svært at finde politikere, som tager globalt ansvar«

Parisaftalen i 2015 blev et vendepunkt. Ikke for udledningen af drivhusgasser, som er fortsat med at stige, men for det internationale samarbejde, siger tidligere generalsekretær for FN Ban Ki-moon til Information. Nu er det vigtigt, at der bygges videre på den: »Der er ikke noget alternativ til at handle«
Jublen var stor, da man til COP21 vedtog Parisaftalen. Og selv om det ikke virker lovende med hensyn til at opfylde aftalens ambition om at begrænse temperaturstigningen til to grader, ser tidligere FN-generalsekretær aftalen som et vendepunkt på et helt afgørende område: det internationale politiske samarbejde.

Jublen var stor, da man til COP21 vedtog Parisaftalen. Og selv om det ikke virker lovende med hensyn til at opfylde aftalens ambition om at begrænse temperaturstigningen til to grader, ser tidligere FN-generalsekretær aftalen som et vendepunkt på et helt afgørende område: det internationale politiske samarbejde.

Anadolu Agency

Moderne Tider
2. januar 2021

Verdenslederne kunne næsten ikke få armene ned.

De stod på scenen til klimatopmødet i Paris i 2015 med hinanden i hænderne og armene over hovedet, mens de kiggede ud over de tilstedeværende diplomater og politikere. De smilede og klappede. Midt på scenen stod FN’s klimachef Christiana Figueres og den daværende franske udenrigsminister Laurent Fabius og mellem dem den daværende generalsekretær for FN, Ban Ki-moon. I et lysegrønt slips og med et stort smil.

Ikke så underligt, for som han siger til Information i dag:

»Det havde taget ni år at komme dertil.«

Det er fem år siden, at 195 lande underskrev Parisaftalen og dermed forpligtede sig til at holde de globale temperaturstigninger »et godt stykke under« to grader. Helst under halvanden. Efter mange års topmøder var det lykkedes at få verdens lande til at nå til enighed om at nedbringe udledningerne af drivhusgasser og arbejde for at forhindre omfattende klimaforandringer. Det var en »monumental triumf« og et »dramatisk vendepunkt«, sagde generalsekretæren dengang i en tale på topmødet.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

God artikel med en god tidligere general sekretær for FN.

Det virker som om at verdens ledere stadigvæk opfører sig som en flok lemminger, der i en døs er på vej ud over kanten. Men vi er altså nødt til at vågne op fra fantasi forestillingen om evig vækst, og vi er nødt til at starte med os selv.

Det er nødvendigt at lægge maksimalt pres på den social demokratiske regering, for at få dem til at leve op til deres flotte regerings grundlag. Regeringens nuværende fodslæbende holdning er ganske enkelt en skandale.

Se nu at få vedtaget en seriøs CO2 afgift, som mange eksperter - incl. Dansk industri - er enige om er det mest effektive - og uundværlige værktøj i værktøjs kassen for at nå målet om 70 % CO2 reduktion i 2030.

Det vil motivere danske virksomheder til den grønne omstilling, og det er der rigtig mange arbejdspladser og eksport muligheder i fremadrettet. Forudsat – at man ligger forrest i feltet.

Lige nu glider Danmark bagud og ”Point of no return” rykker faretruende nærmere - alt alt for hurtigt.

CO2 afgifter har virket glimrende i Sverige - og så vil det også virke glimrende i Danmark, da vores 2 lande ligner hinanden på mange parametre.

Mette F og co - kom nu ind i kampen og tag ansvar for vores børn og børnebørns fremtid!!!