Feature
Læsetid: 9 min.

Afrikas migranter tager hellere til Saudi-Arabien end EU

Trods tortur, tørst og vold valfarter afrikanske migranter gennem det krigshærgede Yemen for at komme til Saudi-Arabien. Flere forsøger at nå frem til den rige golfstat end til Europa. Efter coronaen sidste år satte migrationen næsten i stå, er den nu på vej op igen. For pandemien har ramt den afrikanske økonomi hårdt
Etiopiske migranter går i land i Yemen sidste sommer. Siden 2015 har Saudi-Arabien og de andre golfstater efterhånden overhalet Europa som det foretrukne migrationsmål for afrikanske migranter.

Etiopiske migranter går i land i Yemen sidste sommer. Siden 2015 har Saudi-Arabien og de andre golfstater efterhånden overhalet Europa som det foretrukne migrationsmål for afrikanske migranter.

Nariman El-Mofty

Moderne Tider
30. januar 2021

Et grufuldt billede har brændt sig fast i hukommelsen.

En menneskesmugler i Yemen torturerer fattige afrikanske migranter for at få dem til at ringe hjem og bede om penge til den videre rejse. En ung etiopisk mand hives ud af flokken. Han bliver slået og sparket. Men han har ingen penge. Så bliver en tom colaflaske presset mod hans ene øje. Der bliver hamret hårdt på bunden af flasken, og den unge mand ender med at miste sit ene øje.

»I drømme kan jeg stadig se min vens øje falde ud af hovedet på ham. Det er umuligt at glemme.«

Det fortalte den 24-årige Temam Ahmed, da jeg sidste år mødte ham under et besøg i et Røde Kors-center for deporterede migranter i byen Gobessa cirka fem timers kørsel syd for Addis Ababa i Etiopien.

Temam er spinkelt bygget, men ser næsten endnu mindre ud, fordi han er iført en alt for stor Røde Kors-vest som tegn på, at han er en af centrets frivillige og derfor har samtaler med andre hjemsendte migranter om deres traumatiske oplevelser.

»Jeg har også taget kurser i førstehjælp og den slags, og jeg forsøger at hjælpe, hvor jeg kan,« siger han.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her