Læserbrev
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Skal jeg bruge alt, hvad jeg har, på en ny kindtand?

Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne. Alle får to svar
Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne. Alle får to svar

Mia Mottelson

Moderne Tider
30. januar 2021

En af mine kindtænder er stået af. Der er ikke nogen blivende tand nedenunder. Så den skal ud og kan kun blive erstattet af en meget dyr porcelænstand. Det vil koste 22.000 at få det lavet. Skal jeg bruge (hele) min opsparing? Eller være ligeglad med, at jeg ligner lidt en sørøver resten af livet?

Jeg er 50 år og ikke særligt velhavende.

— Sørøveren

Svar I:

Det er en skændsel, at tandpleje i Danmark er ’brugerbetalt’. Vi betaler hele sundhedssektoren i fællesskab over skatten, lige undtagen tænderne. I Danmark kan man udpege fattigrøvene ved at få dem til at smile og kende dem på knækket. Det er en sær prioritering, at vi kan hælde milliarder i mink og næsten lige så mange milliarder i nye bombefly, men vores samfund vil ikke gribe de stakler, der ikke har råd til at betale tandlægeregningen. Det er ulighed i sundheden, så det basker.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

En meget dyr porcelænstand til 22.000 kroner har aldrig været en valgmulighed. Sidste gang jeg var til tandlæge fik jeg oplyst forskellen på at behandle en tand, eller at trække den ud. Forskellen var ikke så stor, alligevel havde jeg intet valg. Nu er jeg en tand mindre, men vreden bruger jeg ude på de sociale medier.

Ekstra Bladet skriver. "Ny hjælpepakke til danske virksomheder: Tre nye tiltag". 170 milliarder kroner mere til toppen af samfundet. Og så skabte politikerne en ny klassiker: "- Alternativet til det her er ikke-eksisterende."

Tres procent af formuerne er arvede. Formuerne er størst hos de tresårige og op. En omfordeling 60 år senere er ydmygende og nedværdigende for begge parter. Jyllands-Posten skriver. Cepos: lad os få ryddet ud i rabatterne til pensionisterne. Overklassen sponsorerer lobbyvirksomheder for mere ulighed, og de borgerlige politikere kræver derfor endnu mere fattigdom.

Det er det tydeligste tegn på hvilke klasser politikerne på Christiansborg prioriterer. Finanskrisen kører videre for over halvdelen af befolkningen, særligt underklassen er stadigvæk underlagt de sociale nedskæringer som blev indført, under dække af at der ikke var nogle penge og at staten skulle spare. Politikerne beskytter de formuer som er opnået ved skattelettelser, der hvor pengene er havnet, fordi politikerne selv er en del af overklassen.

En relativ lighed bør forefindes ved livets start, men en retfærdig og mere lige start på livet vil ingen på Christiansborg kæmpe for. Uligheden er derfor cementeret og øges hvert år. Den fattigdom som politikerne skabte har de ingen intentioner om at fjerne igen. Det handler om råddenskab, om hvor politikerne selv får fordele henne, fra bankerne og erhvervslivet.

Ebbe Overbye, Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne kommentar

Hvad med et implantat i stedet, det koster ikke 22.000 - og slet ikke i hverken Polen eller Tyrkiet.
Er tanden nødvendig, når du skal tygge din mad ? Er den ikke det - ud med den, hvis det er den inderste.
Det er forbandet dyrt at gå til tandlæge i det hele taget og selv om du er 75 og har gjort det hvert halve år siden du var 18 er det jo reelt en fast årlig udgift.

Henning Kjær

Der gratis børnetandpleje til eleverne i folkeskolen, så først derefter begynder tandplejeuligheden.

Eva Schwanenflügel

Hvorfor er priserne for tandbehandling egentlig så absurd høje i DK?
Og hvorfor skal folk ikke have adgang til gratis tandpleje???

Det er jo en reel sundhedsfare at have tandsygdomme, og iøvrigt udgør det en kæmpe hurdle for at kunne eksistere på arbejdsmarkedet.

Det er ulighedsskabende og ufornuftigt.

Bent Christensen

Fik en tand rykket ud for to år siden, det var ok så kan anbefale det. Kostede omkring 2000 kr. Årgang 58.

Thomas Tanghus

Er selv ikke-velhavende i halvtredserne, og har måtte sige farvel til flere af mine kindtænder. Der var for mig ingen tvivl om, at jeg ikke ville eller kunne kaste penge i den størrelsesorden efter dem, og det er yderst sjældent, at jeg synes jeg mangler dem. Måske har jeg aldrig smilet særligt vidt eller bredt, men jeg tror kun det bliver bemærket af dem, hvor jeg virkeligt gør det, og der har jeg ingen grund til at foregive dental ungdommelighed.

Eva Schwanenflügel

Bent Christensen, har du betalt 2000 kr for at få en tand udtrukket?
Det var eddermame dyrt..