Brevkassen: Skal jeg bruge alt, hvad jeg har, på en ny kindtand?

Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne. Alle får to svar
Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne. Alle får to svar

Mia Mottelson

Moderne Tider
30. januar 2021

En af mine kindtænder er stået af. Der er ikke nogen blivende tand nedenunder. Så den skal ud og kan kun blive erstattet af en meget dyr porcelænstand. Det vil koste 22.000 at få det lavet. Skal jeg bruge (hele) min opsparing? Eller være ligeglad med, at jeg ligner lidt en sørøver resten af livet?

Jeg er 50 år og ikke særligt velhavende.

— Sørøveren

Svar I:

Det er en skændsel, at tandpleje i Danmark er ’brugerbetalt’. Vi betaler hele sundhedssektoren i fællesskab over skatten, lige undtagen tænderne. I Danmark kan man udpege fattigrøvene ved at få dem til at smile og kende dem på knækket. Det er en sær prioritering, at vi kan hælde milliarder i mink og næsten lige så mange milliarder i nye bombefly, men vores samfund vil ikke gribe de stakler, der ikke har råd til at betale tandlægeregningen. Det er ulighed i sundheden, så det basker.

Det ændrer ikke på, at du står med et konkret problem, nemlig en død bisse. Jeg synes, du skal få den lavet. Du skriver ikke, hvad du lever af, men start med at tage kontakt til din kommune, og hør om mulighederne for at få støtte til at få hevet pløkken op og banket en ny i. Når de har sagt nej, så overvej at vente, til rejserestriktionerne bliver lettet, og find et billigere sted at få tanden lavet i udlandet. Endelig kan du overveje at smide din opsparing efter en dansk tandlæge og i forbifarten opfordre dem til at lobbyere lidt til Venstre, så tandlægeregningerne kan komme på finansloven, hvor de ret beset hører til.

— Bo Elkjær

Svar II:

Det fremgår ikke klart, om det er yderste kindtand i overmunden, der kan ses, når du smiler, eller om dit tab af kindtand sidder et mere diskret sted. Uanset hvad, så ville jeg i disse nedlukkede tider ikke tømme kontoen. Kun få mennesker kan se dit sørøversmil lige nu, så hvorfor ikke vente med den porcelænstand.

Når du forhåbentlig i løbet af foråret og sommeren kan smile til flere uden mundbind, så kan du jo slå til. Så er der måske sat lidt mere ind på din opsparing for eksempel i form af de feriepenge, der bliver udbetalt i løbet af foråret. Men måske viser det sig, at sørøverlooket passer dig fint.

Og ærligt talt, så lægger jeg sjældent mærke til de efterhånden ret mange manglende kindtænder i min omgangskreds. Men meget afhænger selvfølgelig af, hvor tanden sidder, hvor stort et tandpastasmil og forfængelighed man har. Hvis du ikke er generet af den manglende kindtand, så er der splitte mine bramsejl bedre ting at bruge penge på.

— Lise Richter

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvad med et implantat i stedet, det koster ikke 22.000 - og slet ikke i hverken Polen eller Tyrkiet.
Er tanden nødvendig, når du skal tygge din mad ? Er den ikke det - ud med den, hvis det er den inderste.
Det er forbandet dyrt at gå til tandlæge i det hele taget og selv om du er 75 og har gjort det hvert halve år siden du var 18 er det jo reelt en fast årlig udgift.

Henning Kjær

Der gratis børnetandpleje til eleverne i folkeskolen, så først derefter begynder tandplejeuligheden.

Eva Schwanenflügel

Hvorfor er priserne for tandbehandling egentlig så absurd høje i DK?
Og hvorfor skal folk ikke have adgang til gratis tandpleje???

Det er jo en reel sundhedsfare at have tandsygdomme, og iøvrigt udgør det en kæmpe hurdle for at kunne eksistere på arbejdsmarkedet.

Det er ulighedsskabende og ufornuftigt.

Bent Christensen

Fik en tand rykket ud for to år siden, det var ok så kan anbefale det. Kostede omkring 2000 kr. Årgang 58.

Thomas Tanghus

Er selv ikke-velhavende i halvtredserne, og har måtte sige farvel til flere af mine kindtænder. Der var for mig ingen tvivl om, at jeg ikke ville eller kunne kaste penge i den størrelsesorden efter dem, og det er yderst sjældent, at jeg synes jeg mangler dem. Måske har jeg aldrig smilet særligt vidt eller bredt, men jeg tror kun det bliver bemærket af dem, hvor jeg virkeligt gør det, og der har jeg ingen grund til at foregive dental ungdommelighed.

Eva Schwanenflügel

Bent Christensen, har du betalt 2000 kr for at få en tand udtrukket?
Det var eddermame dyrt..