Klumme
Læsetid: 4 min.

Center for Vild Analyse: Kapitalismen og de hellige klæder

Selv, når de bedagede autoriteter bliver klædt af til skindet, er det, som om de bliver ved med at virke. Måske netop dér
Typer som Trump og Dorph-Petersen gør krav på exceptionelle rettigheder. I sær når alt er klædt af dem. Og deet er her – i folks accept – at deres egentlige autoritet viser sig.

Typer som Trump og Dorph-Petersen gør krav på exceptionelle rettigheder. I sær når alt er klædt af dem. Og deet er her – i folks accept – at deres egentlige autoritet viser sig.

Carlos Barria/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
23. januar 2021

I en berømt passus fra Det kommunistiske manifest beskriver Marx og Engels kapitalismens revolutionære potentiale: »Alt fast og solidt fordufter, alt helligt bliver klædt af, og menneskene bliver endelig tvunget til at se nøgternt på deres egen stilling i tilværelsen.«

Kapitalismen er en konstant revolutionerende kraft, fordi den omorganiserer alle traditionelle menneskelige relationer. Alle den gamle verdens magter og autoriteter må bøje sig for kapitalismens magt. Det gælder både kunst, kultur, religion. Selv kongemagten skal stå skoleret i kapitalismen og forklare sig for den ultimative dommer: Er det rentabelt? Kan der skabes profit her?

At alt fast og solidt fordufter under kapitalismen vil sige, at de traditionelle autoriteter står for skud. Det er sådan set den bevægelse, som konservative ånder meget længe har begrædt og beskyldt venstrefløjen for at være skyld i. Men det er altså en dynamik, som er iboende i kapitalismen selv.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her