Klumme
Læsetid: 3 min.

Center for Vild Analyse: Loven bag ved loven

Visse love er så stærke, at vi har svært ved at forstå, vi adlyder dem
Økonomiens love synes at være næsten tvangsmæssigt konstante. De er ikke omdiskuterede, som både naturens og samfundets love er det på forskellige måder. De står fast.

Økonomiens love synes at være næsten tvangsmæssigt konstante. De er ikke omdiskuterede, som både naturens og samfundets love er det på forskellige måder. De står fast.

Ritzau

Moderne Tider
9. januar 2021

Lovens lange arm har ikke opgivet sit tag i os. Er det ikke, som om samtiden er fyldt med love, der kræver vores lydighed? Love, der vil forskellige ting med os, på forskellige niveauer, men som melder sig med stadig større kraft. Først og fremmest overvældes vi af naturens egne bizarre love i tilfældet med coronavirussen. Når det kræver disciplin at bekæmpe sygdommens spredning, er det, fordi sygdommen selv adlyder en lov, det vil sige, at den smitter på bestemte måder, ved bestemte typer kontakt osv.

Men naturens love forsøges også aktivt imødegået af samfundets love. For at narre virussen holder vi os hjemme, lukker skolerne, slår minkene ned osv. For at undgå at blive udslettet af naturens love må vi modvirke dem med vores egne. Vi må kæmpe for kontrollen med vores eget handlerum, selv om det lige nu føles som en kamp, der kæmpes med ryggen mod muren. Ovenikøbet forstærkes ubehaget formentlig af fornemmelsen af, at det ikke bare lige stopper. Det bliver ikke den sidste virus, og det bliver ikke den sidste globale krise, der kræver indgreb fra regeringer og måske endda overnationale instanser. På en måde spøger nye lovkomplekser allerede derude i fremtiden.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her