Klumme
Læsetid: 4 min.

Center for Vild Analyse: USA har ikke brug for en forsoningskommission, men en sandhedskommission

Den største fare ved Joe Bidens indsættelse er formentlig faren for en Konsensus- og forsoningskommission, der kan samle demokrater og republikanere i en tilbagevenden til den gode gamle neoliberalistiske dagsorden
Spørgsmålet, der melder sig nu, er selvfølgelig: Var det så dét – eller kan vi forvente en mere organiseret og mere voldelig modstand ved Bidens indsættelsesceremoni?

Spørgsmålet, der melder sig nu, er selvfølgelig: Var det så dét – eller kan vi forvente en mere organiseret og mere voldelig modstand ved Bidens indsættelsesceremoni?

Brendan Smialowski

Moderne Tider
16. januar 2021

Det er fem år siden, Donald Trump gik i gang med at udfordre det republikanske parti og lægge billet ind på nomineringen som partiets præsidentkandidat. Dengang kaldte vi på denne plads Trumps forestående nominering for et forvarsel om »klovnenes fascisme«:

»Klovnenes fascisme er en dystopisk forudsigelse af, at vi efter det liberale demokrati kommer til at se fascismens fjæs stikke frem igen. Nu dog ikke med den stærke mand på toppen af et stramt styret hierarki, men i en mere klovnagtig form, hvor magten både er stærk, men også bizar og fyldt med selvmodsigelser og overskridelser.«

Beskrivelsen passer vel ganske godt på den på én gang komiske og rædselsvækkende storm på Capitol Hill i Washington den 6. januar. De outrerede kostumer og forsamlingen af militærveteraner, shamaner og internettrolde har fået internettet til at eksplodere med sammenligninger og jokes, samtidig med at alvoren ironisk nok endelig ser ud til at være gået op for selv temmelig Trump-loyale republikanere.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Så vidt jeg lige kan overskue så forekommer det mig, at oprøret altid kommer fra den materielle bund i samfundet. Jeg kan ikke rigtig mindes tilfælde, hvor det er den eksisterende elite, der springer ud og laver revolution. Tværtimod står den ofte undrende overfor, hvorfor de materielt dårligt stillede pludselig vil lave om på det hele. Det er der jo ingen grund til eftersom alting jo er i den skønneste orden (set derfra, hvor de står, naturligvis. Det er jo tilsyneladende en selvindlysende rettighed, at det er elitens privilegie at forstå (hele!) samfundet, uden smålig skelen til, hvad der foregår på bunden af hierarkiet (de siger jo ikke noget relevant kun noget værre bavl, som vil ødelægge det gode humør for eliten).
Når der så kommer en stærk mand som Trump fra eliten og forsikrer dem om, at han vil 'dræne sumpen' så går den jo selvsagt rent ind hos de uprivilligerede vælgere. Eksemplerne herpå er talrige.
Hvis det skal undgås fremover så er det efter min bedste opfattelse nødvendigt at eliten (herunder Center for Vild Analyse, Informations journalister etc., etc.) vænner sig til en kommunikationsform som både henvender sig til og som kan forstås af hele befolkningen.
I stedet for at fortsætte i ekkokammeret så udvid det til hele samfundet.
Det er ikke en voldsom og vanskelig udfordring, så kom bare i gang.
GOD FORNØJELSE.
(Tips: Prøv evt at henvende jer til mønsterbryderne. De kender til livet i begge lejre).
PS.: Jeg er ikke en robot :-)

Egon Stich, Morten Voss, Troels Brøgger og Inger Ane Andersen anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

jeg er for længst holdt op med at kalde grådigheds-segmentet for eliten, for det er da nærmest noget af det sidste de er,
men de er de overprivilegerede,
men myten om at det drejer sig om de dygtigste, klogeste, og mest velinformerede,
holdes jo netop ved lige ved at man bruger elitebegrebet om de mest grådige, egoistiske og "ambitiøse"
og dem som er født med høj status arvet fra forældrene,
og så er problemet jo også at vi har en grådighedskultur, hvor livets mening defineres som en evig stræben efter at eje mest muligt, få mest mulig magt "stige op i hierarkiet", "komme frem i livet"
men er meningen ikke snarere trivsel, eller måske ligefrem at elske mest muligt, deriblandt at elske alt levende,
og dette er jo kun muligt hvis man er i stand til at elske sig selv, hvilket jo er temmelig inkompatibelt med egoisme og grådighed,
så vejen frem er empati og samarbejde, ikke egoisme og konkurrence,
nu vil borgerlige røster straks indvende at vores velstand er et produkt af egoisme og grådighed,
for de er ude af stand til at forstå begrebet nok,
men overflod er slet ikke noget gode og vores velstand er for længst passeret det punkt hvor den skader vores trivsel i stedet for at gøre livet bedre,
faktisk er overflod et større problem end mangel når det gælder menneskelig lykke, og derfor er relativt fattige mennesker gladere end rige, de smiler mere og er mere gæstfri, grådighedssegmentet har så lært at simulere glæde, men deres facade-smil er kolde og falske

Egon Stich, Jann Ringtved, hannah bro, Ole Henriksen, Carsten Munk, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

desuden er egoisme og grådighed jo meget skadelig for naturen og klimaet, så meget at det er ganske uacceptabelt.

Jann Ringtved, hannah bro, Carsten Munk, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Solveig Neubert

Skarpt afsnit i artiklen: “Walter Benjamin skrev, at enhver fascistisk revolution er resultatet af en fejlslagen socialistisk revolution.

Måske er det netop, hvad Trumps avantgardister repræsenterer:

Der er en reel, materiel og økonomisk virkelighed bag den enorme utilfredshed i den amerikanske befolkning, men utilfredsheden er endnu ikke blevet taget tilstrækkeligt alvorligt til at kunne mobilisere reelle, politiske forandringer”.

Anders Graae, Alvin Jensen, Ole Henriksen, Hanne Utoft, Steffen Gliese og Ole Svendsen anbefalede denne kommentar

Der er ekstrem meget ulighed i USA og mange af jobbene, er forsvundet uden at der er kommet nye til. Desuden lever mange amerikanere fra lønseddel til lønseddel. I USA det kan koste dig virkelig mange penge at blive syg, fordi du selv skal betale. Selv hvis du har en sundhedsforsikring kan du risikere at forsikringsselskabet forsøger at slippe for at betale regningen til sundhedsvæsnet. Så vil du være rask eller vil du ruineres?

Lønningerne i arbejder klassen er i bund pga. politisk modstand mod fagforeninger og ringe organisering. Super rige donorer har i årevis købt sig til indflydelse blandt både republikanere og demokrater. Til gavn for dem selv og til skade for "the average Joe".

Det er vigtigt at prøve at forstå et fænomen i stedet for bare at skære en masse mennesker over en kam, og sige de er nogle snævertsynede, racistiske ignoranter.

Det er vigtigt oprigtigt at forsøge på at forstå disse mennesker og møde dem med respekt og ligeværd, for det er dét, der virkelig brug for.

Det er vigtigt at forstå, hvilke behov der ikke bliver mødt, og hvilke enorme frustrationer disse mennesker står med. Kun ved at identificere de reelle behov og sørge for, at de bliver opfyldt, kan man bygge bro over mange af de kløfter, der gennemsyrer det amerikanske samfund på kryds og tværs.

Det er samtidig utroligt vigtigt at få øje på, at multimilliardæren og medie mogulen Rupert Murdoch vha. højreorienterede medier som FOX News m.fl., og mange andre republikanere lykkes med at overbevise den hvide, oversete arbejderklasse om, at republikanerne kæmper deres sag.
Samtidig med at republikanerne i virkeligheden modarbejder selvsamme republikanske vælgeres interesser.

Republikanerne varetager i endnu højere grad end demokraterne de rigestes interesser, og slipper afsted med det ved at narre en masse fattige, hvide vælgere med stærkt fordrejet, højreorienteret propaganda spækket med fake news.

"Being a politician is like being a hooker: You have to be able to pretend you love people when you’re screwing them big time"

Anders Graae, Alvin Jensen, hannah bro, Martin Rønnow Klarlund, René Arestrup, Martin Mortensen, Carsten Munk, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Der er ingen tvivl om at den enorme ulighed i USA har givet grobund for diverse kløfter i samfundet.

Men man må forstå, at det der går under fællesbetegnelsen Trump-bevægelsen er en broget gruppe, der stammer fra alle lag - undtagen de fattigste, for de stemmer på demokraterne - hvis de da overhovedet stemmer.

Trumpisterne får donationer fra nogle af de rigeste milliardærer, ligesom det også gælder for visse politikere.

Derudover har den überkonservative, neoliberalistiske Tea Party bevægelse også stor indflydelse, og også her boltrer milliardærer og lobbyistgrupper sig.

Men kernen i Trumpisterne er højreorienterede, der er overbevist om at den såkaldte Deep State forsøger at frarøve dem deres frihed, fx ved at prøve at tvinge dem til at lade sig vaccinere og bære maske.

Hertil kommer Qanon konspirationsteorien, der opstod i kølvandet på Trumps valg, og hadgrupper med apokalypsen og borgerkrigen som mål.
Mange er religiøse fundamentalister, militante white supremacy og neonazister.
Det er en meget blandet landhandel.

Coronakrisen samt de sociale medier har i høj grad bidraget til at disse grupper er vokset i overbevisning og antal:

"STUCK AT HOME last spring, newly furloughed or just newly bored, tens of thousands of Americans joined anti-lockdown groups on Facebook. Largely comfortable, mainly white people living in states from Oregon to Florida, the anti-lockdown converts initially railed against masks and restaurant closures, trading videos from demonstrations they attended at state Capitols. After Minneapolis police officers killed George Floyd in May, the anti-lockdown activists’ rhetoric took on toxic levels of racism and suspicion, their paranoia about vaccines mixing with paranoia about antifa. After the November election, they pivoted to hyping an hyping an insurrection.

Anti-lockdown and anti-mask groups, which now count some 3 million members on Facebook, were a crucial recruiting ground for the “Stop the Steal” effort that culminated in the deadly siege of the U.S. Capitol on January 6. “The ranks of ‘Stop the Steal’ groups were able to swell to hundreds of thousands almost overnight largely because they drew on this established base that had already been radicalized,” said Devin Burghart, executive director of the Institute for Research and Education on Human Rights, which documents far-right organizing and white nationalism."

(Fra The Intercept
"CAPITOL MOB HAS ROOTS IN ANTI-LOCKDOWN PROTESTS
Reopen and anti-mask groups were a crucial recruiting ground for the “Stop the Steal” effort that culminated in last week’s deadly siege."
Mara Hvistendahl, January 15 2021, 1:00 p.m.)

Løgnehistorierne er blevet udbredt med lynets hast, især hjulpet af præsidenten selv.

Mange er stadig efter amokløbet på Capitol overbeviste om, at valget blev stjålet, og at selve friheden står på spil, fordi Biden og demokraterne vil indføre socialistisk diktatur.
- Eller at eliten består af satanister, der spiser spædbørn..

Måske skal der mere end en sandhedskommission til, nemlig et kraftigt løft i skolerne og uddannelserne, så folk lærer noget om kritisk tænkning og sandt demokrati..?

Det er blevet for nemt at fylde folk med usandheder.
(Det gælder også Europa og den lokale andedam!!)

PS. Det har af tekniske årsager desværre ikke været muligt at bringe links i denne kommentar.

Jann Ringtved, Alvin Jensen, Martin Rønnow Klarlund og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Når man hører, hvad Trumps vælgere frygter, er det jo desværre lige præcis det, de har brug for, hvis de skal kunne opnå den samme grad af rimelige omstændigheder, som hersker i det meste af den vestlige verden. De er af kyniske platonister netop gjort til de lænkede folk i hulen i den berømte analogi - bevidst og ondt for at bevare de riges destruktive magt over samfundet.

Anders Graae, Jann Ringtved, Alvin Jensen, Martin Rønnow Klarlund, Ole Henriksen, Hanne Utoft og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Problemet med demokrati, især i USA, er at det nytter ikke noget at hylde det, hvis man ikke også lever det og for at gøre det må man afgive noget af sin personlige frihed og desværre er mængden af den frihed der skal overdrages altid lige præcis lidt større end hvad gennemsnitsamerikaneren tør binde an med. Til gengæld må de demokratiforskrækkede amerikanerne så, dem der har råd, selv købe sig til fx sundhedsforsikringer, uddannelse og våben. Det er den vej de har valgt at gå og den bliver ved med at vælge. Måske bliver de modigere, hvad angår demokrati fremover, måske ikke.

Alvin Jensen og Martin Rønnow Klarlund anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

I et demokrati skal man også være villig til at erkende sine fejl. Og sikke noget noget vrøvl jeg fik skrevet ovenfor, jeg trækker det hele tilbage.

"I Sydafrika forsøgte man at hele landet efter apartheid ved hjælp af sandheds- og forsoningskommissioner. Man kunne frygte, at Joe Biden vil forsøge at hele USA ved at tage forsoningselementet fra denne proces og skyde sandheden til hjørne: Konsensus- og forsoningskommissionen."

I Sydafrika forsøgte man sig med forsoningsproces (efter bl.a. forskrift fra Tutu), men samtidig abdicerede ANC fra kravene om et opgør med uligheden og fraværet af folkedemokrati (konkret i form af aflysning af nationaliseringer og landreformer) - hvilket var prisen for at få politisk indflydelse, og dette bevirkede at alle taler om regnbuer og samhørighed idag er lagt i graven. Sydafrika er et land med store raceproblemer, voldsom segregering og udtalt fattigdom.

Om enhver fascistisk omvæltning nu også i virkeligheden kommer af en mislykket socialistisk revolution, som det siges her i artiklen kan man naturligvis godt diskutere. Man skulle jo synes, at en socialistisk orienteret forandring af samfundet kom af en krisebevidsthed vedr. en krise i det bestående.

Men en sådan krisebevidsthed kunne jo ligeså godt være fascistisk orienteret, hvilket historien jo også har bevist i et par tilfælde.

For mange af Trumps vælgere handler det om tab. I den globaliserede verden har det ført til tab af arbejdspladser, og set fra dem i bunden af samfundet må det i det mindste skyldes konkurrence fra immigranter i USA vedr. salget af varen arbejdskraft - eller en billig kinesisk industri produktion. Alle lukrerer på USA - ja stjæler fra USA der har mistet fordums storhed. I Trumps nationale agenda er budskabet så simpelt som "Let´s make America great again"

Højre populismen byder ofte på simple løsninger, men spørgsmålet er selvfølgelig om det er virkelige løsninger

Det er jo et issue internationalt, at formuerne er blevet samlet på stadigt færre hænder, at de offentlige budgetter er blevet hældt ind i regneark og beskåret, og at internationaliseringen af handel og produktion ikke ubetinget er til fordel for alle enhver. Nogle er også blevet efterladt på perronen.

Men spørgsmålet er om vi kan vende tilbage til nationalstaternes glansperiode i en verden der i realiteten er blevet global.

Jeg ved heller ikke om Trump passer på billedet af en "fascistisk klovn" Han har vel nedbrudt tilliden til samfundsbærende institutioner - og til selve sandheden som begreb. Den slags er altid farligt.

Jeg ved ikke hvad Biden kan gøre politisk for, at løse den krise som USA er havnet i. Men hvis det bliver en tilbagevenden til neoliberal business as useal, så kan et fænomen som Trump godt tænkes, at dukke op i fremtiden igen.

Med krise følger ofte vrede og frustration - og i den gryde er der altid nogle højre ekstreme der kan rode.

"Jeg ved heller ikke om Trump passer på billedet af en "fascistisk klovn" Han har vel nedbrudt tilliden til samfundsbærende institutioner"

Man kunne også anskue det sådan at Trump har givet en pervers og regressiv stemme til de mange, som af ganske forståelige årsager aldrig har fået, eller har mistet, tilliden til de samfundsbærende institutioner i USA. Tendensen til at fremstille den lave tillid til det politiske system som en ren Trump-fabrikation er noget historieløs; man skal blot se på Occupy Wall Street (som blev smasket omkuld under Obama), på BLM (som startede under Obama) og på de sidste årtiers betydelige, folkelige demonstrationer/protester mod krigspolitikkerne gennem de sidste årtier. Og se på de kronisk lave stemmeprocenter; de allerfattigste stemmer ikke i USA - Demokraterne har intet at tilbyde dem, andet end floskler, propaganda og bebrejdelser som de amerikanske massemedier ivrigt kolporterer med stærkt vinklet nyhedsdækning (som jo meget let kan udråbes som fake news en bloc af en kulørt og medievant, milliardærorangutang i habit.

Trump havde og har et badeland af utilfredshed at dykke i - det er på ingen måde mærkeligt at han kunne vinde præsidentmagten, når konditionerne tages i betragtning. Vi blev bare overraskede over hans sejr, fordi vi er så uvidende.

Hanne Utoft: Trump havde naturligvis ikke kunnet slå de strege an som han gjorde uden, at kimen af mistillid allerede var eksterende i det amerikanske samfund. Men har jo samtidig også selv pustet til denne mistillid ved, at hævde Fake News ved enhver lejlighed. Trump tilhængere tror jo på Trump frem for de etablerede medier. Nedbrydningen af etablerede sandheder er med til, at bane vej for hvad Trump sikkert ville definere som alternative facts.

En del af problemstillingen mht. Den politiske splittelse i USA er jo om de forskellige fløje overhovedet tager udgangspunkt i den samme forståelse af virkelighed.

Ps Der skulle at Trump kunne slå strenge an. Han næres af mistillid. Men han nærer den også selv. Det er selve humlen i hans politiske magt.

Kimen af mistillid, Jan Boisen? Mener du ikke eksistensen af bred mistillid, specielt blandt de mindre og ikke-bemidlede befolkningsgrupper?

Hanne Utoft. Jeg så for en del tiden siden en fattig sort i USA udtrykke, at det ikke kunne betale sig, at stemme. Det gjorde alligevel ingen forskel.

Det mener jeg så ikke han har ret i. I alle tilfælde ikke når vi taler om tilfældet Trump, som forhåbentlig bliver glemt hurtigt.

Var det mig der var vælger derovre, hvad jeg ikke er, så ville jeg til enhver tid foretrække en demokrat, som præsident, for ikke uden omsvøb, i samme sætning, at sige, at Trump trak den helt den fascistiske grænse. Så nej det kan ikke være et fedt - heller ikke for de fattige, hvad der sker og om man stemmer eller ej. Alene den høje valgdeltagelse ved det overståede valg viser vel, at man amerikanere tænkte lige så.

Der skulle naturligvis stå, at mange amerikanere tænkte ligeså.