Kommentar
Læsetid: 9 min.

Filosof: De Radikale har svigtet deres egne principper i kampen mod højrepopulismen

De Radikale har svigtet sekularismen og er blevet et parti af modpopulister, der kun kan finde ud af at mene det modsatte af de nationalkonservative. Det skriver Søren Gosvig Olesen, filosof og mangeårig radikal, i en kritisk kommentar til partiet, der lørdag afholder nytårsstævne
Radikalisme er ikke at følge tidens fraseologi, det er tværtimod at tænke sig om, skriver Søren Gosvig Olesen og længes efter den tid, hvor Marianne Jelved svingede håndtasken.

Radikalisme er ikke at følge tidens fraseologi, det er tværtimod at tænke sig om, skriver Søren Gosvig Olesen og længes efter den tid, hvor Marianne Jelved svingede håndtasken.

Jens Dige

Moderne Tider
9. januar 2021

Da jeg for mange år siden, i begyndelsen af min studietid, protesterede over for de ungkom­mu­nister, der gjorde livet surt for os andre og i ét væk lirede deres partis paroler af, kom en af dem efter et møde hen til mig og sagde: »Egentlig er jeg enig med dig, Søren, men det kan jeg jo ikke sige, når kammeraterne er der.« Den mand var i det mindste ærlig, lige i det mo­ment. Men hvorfor bliver man i et parti, når man skal lyve for at være der?

Nu mangler der ikke meget for, at det også er situationen i Det Radikale Venstre. Her diskuterer jeg med folk, som er ærlige nok, men som ved at følge partilinjen kommer til at være lige så forløjede som den. Jeg vil tillade mig at citere Rune Christiansen, an ho­nour­able man og medlem af De Radikales for­retningsudvalg, for et svar, som jeg fik i facebookgruppen Radikal Debat den 1. november 2020, da jeg havde givet udtryk for, at jeg i dag hel­lere vil stem­­me på SF eller S, da de partier for tiden er mere radikale, end de radikale selv er. Sva­­­ret blev en mindre festtale:

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Peter Ravn-Olesen

Jeg har som du forladt Radikale for år tilbage, selvom jeg tidligere har siddet i partiets forretningsudvalg. Men automatpiloten, der blot leverer anti-DF-standpunkter og er blind for udfordringerne med islam blev for meget. Siden har jeg stemt S, men det er nu heller ikke altid så nemt.
Dit korstog mod religion forstår jeg til gengæld ikke. En orden - kosmologi om du vil - om vores plads i verden og overfor hinanden har vi (næsten) alle brug for. Så den kamp tror jeg er tabt. Heldigvis. Amen.

Bent Nørgaard, Flemming Olsen og odd bjertnes anbefalede denne kommentar
Christian De Thurah

God artikel, der rammer en vigtig pointe: At det efterhånden betyder mere, hvem der siger noget, end hvad der bliver sagt. Vil man se, hvor den tendens fører hen, kan man kigge på USA. De Radikale var engang fornuftsbaseret, men er - i hvert fald i værdipolitikken - endt i en snerpet opdeling af mennesker i “gode” og “onde”.

Kenneth Graakjær, Bjørn Pedersen, Henrik Ilskov-Jensen, Inge Lehmann, Gert Romme, Carsten Hansen, Peder Hansen og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar
Søren Emil Jensen

godt brøl!

Morten Reippuert Knudsen

Jeg savner også mit parti som jeg har stemt på ved hver eneste valg bortset fra mit første i 1990, hvor jeg holdt mig for næsen og gik ned og stemte på Aukens Socialdeomokrati. Jeg kan i den grad genkende din appati på den modpopulisme du beskriver. Jeg er træt, så træt at jeg inden Morten Ø blev smidt på porten bestemte mig at der næste gang ville være slut. Vi gik lige i fælden da blå blok smed udlændinge kortet og inviterede DF indenfor og afskalningen til først Ny Allience og senere Alternativet startede.

I de senere år har jeg stemt bevidstløst på den kvinde der stod lige under Sofie på listen men må erkende at kandidaterne også hænger mig lagt ud af halsen, Sofie er mikrospopisk bedre, men hvor jeg savner Marianne Jelveds parti.

Har overvejet om det skulle være EL men jeg kan simpelthen ikke stemme på et ikke pro europæisk parti. Nu observerer jeg Sofi’s parti og grubler om de skal have chacen én gang til eller om jeg bliver nød til at stemme blankt. Projekt løkke er udelukket.

Jeg ved ikke, om man kan nævne Politiken og De Radiale i samme åndedrag længere. Men jeg gør det alligevel , fordi jeg syntes de har foragten tilfælles, for den del af befolkningen, der kunne finde på at stemme på DF. Og bor syd for Kongeåen.
De mennesker er nemlig racistiske og har ikke blik for det store billede og andres lidelser. Her toner der en en slags selvgodhed, blandet med foragt frem hos De Radikale. Det kunne godt ligne foragt for folk, man måske ikke synes er lige så kloge som dem selv. Jeg kender ordentlige folk, der stemmer DF, og som jeg vil vædde på er lige så gode som de Radikale
En anden ting . En nytilkommen i partiet, kommenterede et skilt i rosende vendinger, han havde set på hos en grønthandler. Der stod noget i retning af, at man ikke behøvede at kende Carl Nielsens musik for at købe æbler der. Den undrede jeg mig over. Hvem var det som det skulle være godt for, ikke at kende Carl Nielsen?
Og desværre lavede I et uelegant selvmål i " Me to" sagen, som kom til at afspore mere end anspore. Det var for tonedøvt og det var synd for sagen. Med venlig Hilsen Anna K. Andreasen.

Søren Gosvig Olesen

PS Fint billede, som redaktionen har valgt, fra de gode tider. Marianne Jelved svinger håndtasken. OG bemærk lige, hvad hun holder i sin anden hånd ...