Forsvarsadvokat Mette Grith Stage: Dostojevskij var for tung

Forsvarsadvokat Mette Grith Stage ville ønske, at alle læste ’Lykke-Per’ af Henrik Pontoppidan for deres egen skyld, men hendes sønner har måttet lægge øre til ’Brødrene Løvehjerte’, ’Orla Frøsnapper’ og andre yndlingsbørnebøger, fordi hun gerne ville genlæse dem selv
Mette Grith Stage kan bruge flere timer på at læse, når hun først kommer i gang med en god bog.

Mette Grith Stage kan bruge flere timer på at læse, når hun først kommer i gang med en god bog.

Jens Dresling

Moderne Tider
16. januar 2021

– Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Det er jo nærmest umuligt at vælge, men for deres egen skyld ville jeg ønske, at alle ville læse Lykke-Per. Selv om handlingen foregår for over 100 år siden, er dens dilemmaer stadig højaktuelle. Ser Du Månen, Daniel er også en fremragende bog, som både er enormt barsk og på skræmmende vis skildrer menneskelig grusomhed, men som samtidig også handler om venskab, kærlighed og viljen til at (over)leve. Den bør man ikke snyde sig selv for.«

– Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Når du spørger til, hvilken bog der har haft størst betydning for mig, og ikke hvilken bog, jeg synes er bedst, så må svaret være nogle af min barndoms bøger, for det var der, min læselyst blev vakt, og jeg var ofte på biblioteket i Vejle med mine forældre. Blandt de første bøger, jeg husker at have fået læst højt, er Brødrene Løvehjerte, og den gjorde et stort indtryk på mig, blandt andet fordi den var så sørgelig. Jeg elskede også Ole Lund Kirkegaards morsomme bøger om Lille Virgil og Orla Frøsnapper, ligesom jeg slugte De 5-bøgerne råt, og mine kammerater og jeg legede ofte, at vi var ’dem fra De 5’. Flere af mine favoritbøger fra barndommen har jeg påtvunget mine egne drenge at skulle lægge øre til, reelt fordi jeg gerne selv har villet læse dem igen. Så derfor har disse bøger været med at gøre mig til en læsehest og derved haft betydning for mig.«

– Hvad er den værste bog, du har læst?

»Hvis en bog er virkelig dårlig, spilder jeg ikke tiden på at læse den færdig, så det bliver svært at svare. Men jeg må med skam erkende, at det endnu ikke lykkes mig at komme igennem Dostojevskijs Forbrydelse og Straf. Ikke fordi den er dårlig, men fordi den er tung.«

– Hvilken type læser er du?

»En, som foretrækker en god bog frem for tv. Der kan godt være en periode, hvor jeg ligger vandret arbejdsmæssigt og kommer for sent i seng til at læse, men får jeg først hul på en god bog, kan jeg næsten ikke slippe den, før sidste side er vendt, og så jeg læser gerne i timevis.«

– Hvornår læser du?

»Til hverdag læser jeg i sengen, lige inden jeg skal sove, for det er en effektiv måde at falde til ro på. Ellers i weekenden, men først og fremmest i ferien, hvor jeg har tiden til det. Der findes ikke noget bedre, end at ligge i solen med en god bog.«

Læser du bøger?

Hver uge spørger vi en ny kulturpersonlighed om deres læsevaner.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her