Analyse
Læsetid: 7 min.

Håndboldlandsholdets skæbne afhænger af Niklas Landins målmandsmirakler

I disse dage afgøres VM i håndbold. Forfatter Malte Tellerup, der brændte sig på sine håndboldambitioner som ung, giver her en personlig indføring i den uendeligt fascinerende sportsgren med fokus på målmanden: den afgørende ener i kollektivet
Niklas Landin har en knivskarp elegance over sit spil, hans bevægelser er glidende, smidige og afmålte, han er den perfekte atlet. Han har en omhyggelig veltrænethed, har optimeret kroppen til at gøre præcis det, den skal. Han er rolig og fokuseret, næsten kirurgisk.

Niklas Landin har en knivskarp elegance over sit spil, hans bevægelser er glidende, smidige og afmålte, han er den perfekte atlet. Han har en omhyggelig veltrænethed, har optimeret kroppen til at gøre præcis det, den skal. Han er rolig og fokuseret, næsten kirurgisk.

Mohamed Abd El Ghany

Moderne Tider
30. januar 2021

Jeg har altid elsket straffekastet i håndbold. Det er det rene skud, syv meter, holdets bedste skytte over for målmanden, intet til at forstyrre, skytten skal have en fod i gulvet, får tre sekunder til at finte og så skuddet. Hvert straffe er en duel: målmanden, der har alt at vinde, og skytten der ikke må brænde. De små bevægelser, finterne, reaktionerne og så afgørelsen, svusj, bolden sendt i mål, smak, bolden hamret i træværket, klap, bolden fanget af målmandens venstre hånd i farten opefter.

Så eksploderer mandskabet i et brøl, et sejrsbrøl, for alle ved, at denne redning er vanvid, alle brøler til dens hyldest. Man brøler i håndbold, jubler, skriger og råber sin begejstring, sin vilje til sejr ud. Det er ikke noget nyt, at der brøles, men jeg har lagt mærke til, at det fremhæves mere og mere af kameraet, når jeg ser en kamp. I fodbold elsker kameraet den forurettede spiller, der bander og slår ud i luften, i håndbold er det den brølende spiller efter en succes, som kameraet dvæler ved.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Fantastisk beskrivelse af håndbolden set fra en målmands plads, tak malte.

Søren Kristensen

Jeg brændte mig for en halvtredser på Ægypten, som ellers gav fem gange igen. Men for Filan da, hvor var det spændende - og jeg endte såmænd også med at holde med drengene. Det var alle pengene værd.