Kommentar
Læsetid: 3 min.

Joe Biden skal overbevise amerikanerne om, at de stadig er borgere i en fælles nation

Joe Biden står over for en monumental opgave, når han onsdag indtager præsidentembedet: Han skal samle amerikanerne om et fælles projekt. Her vil hans indsats mod pandemien givetvis også få større betydning for den amerikanske sammenhængskraft end Trumps skæbne i rigsretssagen
Trods gode intentioner kan de fortsatte kampe mod Trump gøre det vanskeligt for Joe Bide at indtage rollen som lægen, der heler en såret nation.

Trods gode intentioner kan de fortsatte kampe mod Trump gøre det vanskeligt for Joe Bide at indtage rollen som lægen, der heler en såret nation.

Roberto Schmidt

Moderne Tider
16. januar 2021

Det var Barack Obama, der i 2012 sagde, at USA efter en langvarig krigsførelse i Afghanistan skulle »fokusere på nation-building herhjemme«. Det projekt er næppe blevet mindre påtrængende siden, og i denne uge var det, som om metaforen blev meget håndgribelig: Amerikanske udsendte i camouflagetøj har i årevis rendt rundt i skrøbelige stater for at sikre stabilitet og opbygge institutioner, men i disse dage er USA’s egen hovedstad fyldt med væbnede styrker, der skal værne om den mest grundlæggende demokratiske handling: et fredeligt magtskifte.

I alt 20.000 nationalgardister, langt flere end oprindeligt planlagt, er sat ind for at garantere sikkerheden, når Joe Biden onsdag indsættes som den 46. amerikanske præsident på et usædvanligt skrøbeligt øjeblik i nationens moderne historie.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Joe and the jews og det er såmænd positivt ment. Med lidt hjælp fra Hollywood skal det hele nok gå. Ingen nævnt, ingen glemt. Hasta la vista, baby.

Bjørn Pedersen

En statsmagt kan ikke skabe en nation ud af den blå luft, når et sådan koncept aldrig har eksisteret før. Den amerikanske nation er først nu ved at opstå, for først i de første par generationer efter 1960'erne, bliver sorte amerikanere juridisk set som fuldgyldige medlemmer af den amerikanske stat. Og for at være en nation, er det ikke staten, men kulturen, det store fællesskab der skal se dig som et medlem af en fælles nation... ellers er du det ikke. Amerikanerne er endnu ikke blevet til en nation, da de stadig dyrker og adskiller sig i deres gamle race-nationer, hvor man er "hvid nationalist" og "sort nationalist". Det er ikke umuligt at ændre, men det vi ser lige nu er krampetrækningerne fra race-nations-tanken, der udfordres af ideen om at nationen er et kulturelt/værdibaseret fællesskab.

Arne Albatros Olsen

Mere lighed, så skal det nok gå !