Coronavirus
Læsetid: 10 min.

Kinas coronavacciner er billige. Den politiske efterregning kan være stor

Mens vestlige lande har hamstret coronavacciner til deres egne borgere, forsøger Kina at udbrede sine vacciner til udviklingslandene. Fremstødet handler både om imagepleje, økonomi og geopolitik. Spørgsmålet er, om det er en god handel for modtagerlandene
Brasilien er et af de lande, som har indgået aftaler om at teste og modtage vacciner fra Kina. Her får Raimunda Nonata på 70 år et skud med den kinesiske CoronaVac i Cachoeira do Piria i det nordlige Brasilien.

Brasilien er et af de lande, som har indgået aftaler om at teste og modtage vacciner fra Kina. Her får Raimunda Nonata på 70 år et skud med den kinesiske CoronaVac i Cachoeira do Piria i det nordlige Brasilien.

Tarso Sarraf

Moderne Tider
23. januar 2021

»Kina ønsker med sin udvikling af vacciner mod coronavirus at gøre godt på globalt plan.«

Sådan lød det fra den kinesiske præsident, Xi Jinping, i maj sidste år. Et budskab, han siden har gentaget i forskellige variationer ved internationale topmøder. Særligt udviklingslandene skal nyde godt af Kinas velvilje, for Xi Jinping har lovet at sikre vacciner til en overkommelig pris. Modsat de vestlige lande, der hamstrer store mængder vacciner til egne borgere, har Kina altså altruistisk valgt at stille billige vacciner til rådighed for resten af verden.

Det er en smuk fortælling, men den er kun delvist sand.

For Kina er ikke kun ude på at spille rollen som den gode samaritaner. Landet udnytter også situationen til at høste geopolitiske gevinster, siger seniorforsker Yanzhong Huang, der har skrevet flere bøger om global sundhed set i et kinesisk perspektiv.

»There is no such thing as a free lunch,« som han siger på en telefonforbindelse fra den amerikanske udenrigspolitiske tænketank Council on Foreign Relations i New York. »Intet er gratis i internationale relationer.«

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Må jeg foreslå et alternativ til Line Vaaben 'forklaringer' fra NSA? Kina søger venner der kan modvirke vestlig aggression. Meget naturligt vil jeg mene.
Og Pakistan skulle holde mund overfor Kinas politik i Xinjiang mod at få vacciner? Stupid, udokumenteret og primitiv koldkrigspropaganda. Jeg kan anbefale Vaaben at læse pakistanske aviser. Det gider hun nok ikke. De er ellers engelsksprogede de fleste. De fortæller en helt anden historie.

Jan Fritsbøger, Anders Graae, Torben K L Jensen, Kurt Nielsen, John Andersen, Søren Dahl og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar

Det er imponerende, synes jeg, at Kina kunne stoppe pandemien i deres land vha. smittehygiejne - endda så dygtigt, at de kan levere vacciner globalt, fordi de ikke behøver dem til sig selv.
Desværre hører vi ikke rigtig noget om, hvordan de bar sig ad.
Det kunne vi ellers godt bruge at vide noget om, så elendigt som det går os her i Vesten med at håndtere denne smitte.
Danmark er ikke det ringeste land til at håndtere smitten, men vacciner til trængende lande, det magter vi jo ikke. Vi kan ikke undvære dem!
Der er muligvis meget, vi kan kritisere Kina for, men jeg har svært ved at få øje på noget reelt.
Deres konfucianisme er fremmed for os, men er den kritisabel?
Er en kold krig mellem Kina og USA nødvendig?
Kunne de ikke begge have større gavn af at samarbejde?
Kunne EU formidle?

Jan Fritsbøger, Anders Graae, Kai Birk Nielsen, Torben K L Jensen, Per Christensen, kjeld hougaard, John Andersen, Søren Dahl og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Om det er imagepleje, propaganda, geopolitisk strategi eller ren altruisme - måske en kombination og hvis det redder millioner af menneskeliv er det vel ikke så tosset endda..?

Jan Fritsbøger, Torben K L Jensen, kjeld hougaard, John Andersen, Arne Thomsen og Søren Dahl anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Det er vel bedre at smide vaccine i hovedet på folk frem for bomber. Og så er det jo også billigere for at få en kapitalistisk vinkel med.

Anders Graae, Torben K L Jensen, Arne Thomsen og Søren Dahl anbefalede denne kommentar

Når en mand siger: "There is no such thing as a free lunch", så ved vi, at han er liberalistisk fundamentalist, og derfor bør man betragte hans øvrige ytringer med en vis skepsis.

Jan Fritsbøger, Christian Mondrup, Torben K L Jensen, John Scheibelein, Minna Rasmussen, Kurt Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Der er jo også et sundhedsfagligt argument, som vi i Vesten glemmer: For mens vi sikrer os vaccine nok til, at vi alle sammen kan blive vaccineret fire gange, så får virussen adskillige år til at mutere og hygge sig i Afrika... Og så får vi den tilbage igen i en nigeriansk variant e.l., som har muteret så meget, at vores vaccine ikke virker. Så kan vi sidde der på vores bjerg af ubrugelig vaccine... Sært, at vi aldrig bliver klogere...

Jan Fritsbøger, Minna Rasmussen, Jeppe Lindholm, Kurt Nielsen, Per Christensen, kjeld hougaard, John Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Kinas computere er billige. Den politiske efterregning kan være stor
Kinas elektroniske komponenter er billige. Den politiske efterregning kan være stor....
Sådan kunne man fortsætte. Alligevel køber vi Apple-computere fremstillet 100% i Kina og Apple-telefoner, hvori der er kinesiske komponenter, hvis ikke de helt er fremstillet i Kina. Kan man overhovet købe en computer eller en telefon uden kinesiske komponenter. "Den politiske efterregning kan være stor".
Jo, der kan koges mange artikler på det suppeben.

John Andersen

Det slår aldrig fejl. Når Kina gør noget positivt, så skal vore medier nok finde en negativ vinkel. ”It is called China Bashing.”

Jan Fritsbøger, Arne Thomsen, Anders Graae, Torben K L Jensen, Søren Dahl og Ture Nilsson anbefalede denne kommentar
kjeld hougaard

Jeg ser artiklen som en del af Informations, og ”den frie danske presses” kampagne OPERATION FRYGT. Våres ledere i Vesten har vist sig inkompetente i denne virus situation og befinder sig i et kaos hvor politiske ledere diskuterer maske eller ej, hvem vandt valget? Etc. Jeg forstår om grunden under text forfatterens fødder kan skride. Giv frygt for ”de anderledes andre” styrker selvfølelsen. Ungarn anvender Russisk vaccine – va’ med en fordømmelse? Eller er Trumpismens mentalitet i Danmark i aftagende?

Jan Fritsbøger, Torben K L Jensen og Ture Nilsson anbefalede denne kommentar

Jeg har svært ved at tro på en organiseret "OPERATION FRYGT", Kjeld Hougaard. Men jeg tror, at vores journalister gennem deres læsning af engelske og amerikanske aviser lader sig inspirere af de angelsaksiske landes frygt for ikke fortsat at dominere verden. Derfor er de fleste artikler i vestlige medier skrevet ud fra dette konkurrenceperspektiv og er derfor ”Kina-skeptiske” eller ligefrem Kina-fjendtlige.
Men er det virkelig i dansk interesse, at bekæmpe en modvægt mod den hidtidige amerikanske dominans? Politisk er Kina bestemt ikke et forbillede, vi kan bruge til noget, men det er en billig kritik at sige:
- at Kina kun er ude på at spille rollen som den gode samaritaner
- at landet udnytter situationen til at høste geopolitiske gevinster samt politisk indflydelse og prestige
- at Kina gerne vil udøve blød magt og samtidig udvide deres markedsandele
- at stille spørgsmålstegn ved, om Kina har ret til at positionere sig i forhold til forskellige territorielle konflikter.
Hvis Kina gennem vaccinedonationer IKKE forsøgte at skaffe sig prestige, geopolitiske gevinster, politisk indflydelse, udvidede markedsandele og positionere sig i forhold til forskellige territorielle konflikter, ja så var de da elendige kinesiske politikere. En dansk udenrigsminister, der ikke forsøgte at sikre Danmark prestige, geopolitiske gevinster, politisk indflydelse, udvidede markedsandele og positionere sig i forhold til forskellige territorielle konflikter, ville da straks skulle udskiftes med en bedre. Så de kinesiske politikere gør altså det samme, som alle andre politikere i verden gør. Nu tager de så vaccinedonationer til hjælp. Længere behøvede den artikel ikke være.

John Andersen, Jan Fritsbøger, Arne Thomsen og Anders Graae anbefalede denne kommentar

Fra artiklen:
"selv om Kina flere gange har lovet at hjælpe kontinentet med vacciner, landede han ikke en eneste aftale"

Ifølge Morocco World News kommer der en sending kinesiske Covid-19-vacciner til Marokko den 27. januar, altså på onsdag.
Hvor mange, det drejer sig om, er ikke nævnt, men der står at Marokko har købt 66 millioner doser.