Feature
Læsetid: 17 min.

Langt flere piger end drenge ønsker kønsskifte. I forskningen har de kort sagt ingen anelse om hvorfor

Siden 2013 er der sket en kraftig stigning i antallet af unge piger, som bliver henvist til sexologiske klinikker verden over med ønsket om at skifte køn. Forklaringerne er mange, forskningen minimal, og eksperterne uenige. Flere lande har iværksat undersøgelser for at forstå fænomenet
Moderne Tider
16. januar 2021
Især mine voksende bryster var meget svære for mig at forlige mig med. Jeg kan huske, at jeg fik et stærkt ønske om at få brystkræft. For så kunne jeg få dem fjernet, fortæller Nikki Ove Andersen.

Især mine voksende bryster var meget svære for mig at forlige mig med. Jeg kan huske, at jeg fik et stærkt ønske om at få brystkræft. For så kunne jeg få dem fjernet, fortæller Nikki Ove Andersen.

Emilie Lærke Henriksen

Nikki Ove Andersen var 16 år og på vej tilbage på sin efterskole oven på en efterårsferie, da hans tiårige lillebror ville sige farvel i døren. På det tidspunkt hed Nikki Ove noget andet til fornavn, nemlig Nanna Tove.

Hans lillebror rakte ud efter et kram, og i øret på sin søster hviskede han: »Nanna, du er en god storesøster, men jeg ville ønske, at jeg havde en storebror.«

»Det rørte mig,« fortæller Nikki Ove Andersen på en Skype-forbindelse fra Holbæk.

»Jeg følte mig så gennemskuet, fordi han havde ramt ned i noget så rigtigt.«

Få måneder efter fortalte Nikki Ove Andersen sin familie og sin efterskole, at han var transkønnet.

»Da min lillebror sagde det, fik jeg lyst til at fortælle ham, at han jo havde en storebror. Men i starten var jeg i tvivl om, hvem jeg skulle sige det til, fordi jeg var bange for ikke at blive accepteret.«

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Gustav Alexander

Det er interessant og noget bekymrende at ønsket om kønsskifte er steget så hastigt de seneste år i forbindelse med sociale medier, samt de ideologier, der florerer derpå.

Man har været så opsat på ikke at udskamme transseksuelle, at man måske også har lukket øjnene for at NOGLE menneskers ønsker om dette kan stamme fra psykisk sygdom, eller social ensretning fra sociale medier, der som oftest er fortalere for en meget yderliggående intersektionalisme, som hylder det divergente i kraft af dets divergens, mens det almene udskammes. Det har selvfølgelig været en nødvendig modgift for mange, der ikke før har oplevet en accept af deres identitet. Det kan dog også have haft en slagside i og med at man i høj grad slet ikke tør sammenkæde kønsskifte med andet end individets legitime forsøg på at opnå biologisk enhed med sin opfattede identitet. Tør man ikke se det som andet end det, så ender man med kønsskifte hos unge mennesker, fordi de gennem sociale mediers tolerancekultur er blevet ensrettet til det.

Det siger i sig selv enormt meget at forskning, der blot søger at problematisere kønsskifte bandlyses i segmenter af LGBTQ+ bevægelsen, fordi det ikke flugter med deres ideologiske dogmer.

I det omfang at kønsskifte i visse tilfælde kan være et udtryk for psykiske problemer forårsaget af sociale mediers narrativ om, hvordan folk bør føle om sig selv, så må man spørge om kritikken af Littmans metode ifht forældreinterview overhovedet giver mening. Forsøgte man at undersøge anoreksi, så ville man vel også være varsom med at tage udgangspunkt i subjekternes egen oplevelse af at være for tykke.

Naja Abelsen, Morten Simonsen, Mogens Holme, John S. Hansen, Mette Eskelund, Pia Larsen, Jesper Edinger Andersson, Nanna Kinch, Carl Chr Søndergård, Ninna Maria Slott Andersen, Thomas T. Jensen, Rune Mariboe, Bo Lund-Hansen, Niels Johannesen, Lone Gravgård, Therese Hagen, Emil Davidsen og Niki Dan Berthelsen anbefalede denne kommentar
Thomas Jensen

Når kvinder har klaget over, at omgivelserne har meget firkantede forventninger til hvordan de skal se ud og opføre sig, så har jeg altid tænkt; kvinder, løft nu blikket fra navlen og se, at der er lige så firkantede forventninger til mænd.

Men måske ER det faktisk nemmere at være mand? Måske ER det acceptabelt at være blød mand end barsk kvinde? Manderollen har ændret sig en del de sidste 50 år, og idag er det - måske - nemmere at føle sig som en kvinde i en mandekrop, end omvendt. Mænd må gerne gå hjemme og passe børn, være i kontakt med deres feminine sider, og ... okay, det med at gå i kjole er måske for stor en mundfuld for omgivelserne, men hvis ikke lige det er et brændende ønske, så kan man måske som kvinde-i-mandekrop leve med ikke at springe ud som trans, fordi manderollen giver plads til så meget mere end kvinderollen?

Jeg tænkte, det måske kunne forklare hvorfor flere piger end drenge ønsker kønsskifte - men da artiklen drejer sig om teenagere, så er det nok ikke forklaringen her...

Naja Abelsen, Nanna Kinch og Ninna Maria Slott Andersen anbefalede denne kommentar

Teenagere har altid gennemgået identitetskrise - nu har de blot fået en ny måde at være forvirrede på. Det er ikke de voksnes rolle at validere deres børns forvirrede ønsker men at støtte dem i at håndtere deres forvirring. Og det tror jeg, at man i curlingtiden tabte grebet om.

Og alt hvad Gustav Alexander sagde.

Naja Abelsen, Therese Hagen, Morten Simonsen, Carsten Bjerre, Mogens Holme, Pia Larsen, jan sørensen, Nanna Kinch, Emil Davidsen, Ninna Maria Slott Andersen og Thomas T. Jensen anbefalede denne kommentar

Nu kan jeg ikke læse artiklen, men hormon-forstyrrende stoffer er vel den oplagte forklaring?

Bliver det nævnt?

Naja Abelsen, Inge Lehmann, Estermarie Mandelquist, Benta Victoria Gunnlögsson og Colin Bradley anbefalede denne kommentar
Ninna Maria Slott Andersen

-Jeg spekulerer ofte på, om problemet egentlig overhovedet bunder i det biologiske køn, og ikke i langt højere grad bunder i vores fortolkninger af køn, vores 'tilladte' personlige udtryk i fht vores køn, vores social konstruktioner, normer og forventninger.
Jeg accepterer ikke præmisset, at det må være en eksistentiel nødvendighed, at få en kosmetisk operation, for at føle, at man kan komme til udtryk som det menneske man er. Det er en vildledning.

I min forståelse handler det om de alt for stramme mentale fængsler vi skaber for os selv og hinanden... Alt det "man" "bør.
Vi tror vi er ih og åh så frigjorte, frisindede og progressive... Ikke en skid vi er. Kønsskifteoperationer er konformitet i ekstrem grad. Det er en accept af nogle fastlåste kønsopfattelser som man enten identificerer sig med i forhold til -eller i opposition til.

Hvorfor er det vi ikke udfordrer de mentale fængsler? Hvorfor accepterer vi det åg?
Hvorfor insisterer vi ikke på, at en biologisk kvinde i al sin mangfoldighed må være autoriteten på netop dét, at være en kvinde, hvad enten man så har et mere 'maskulint' udtryk eller et mere 'feminint'? -Og det samme med mændene.

At det så er blevet trendy, at være lgbt-person, forplumrer jo emnet yderligere.
I min optik er lgbt-bevæglsen for ungdommen nu en identitetsmarkør eller subkultur, for dem der søger dét samt fællesskab, som man kan tilslutte sig, som hvis det var punk-kultur, hip-hop-kultur, goth-kultur og lignende, som var fremherskende, da jeg var ung... Og jeg tror, at for mange, er det en selvforståelse de vokser fra.

Og man behøver jo ikke nødvendigvis selv være transperson for at støtte frihed, tolerance og inklusion.
Og man kan stadig godt være et super-interessant menneske selvom man ikke har molesteret sin krop for at fremstå med et eller andet specifikt fysisk udtryk.

Og slutteligt...i tråd med Gustav Alexanders post.... Jeg tror lige præcis de social medier og hele internettet i den grad har en meget negativ indflydelse, ikke kun i fht at udsætte mennesker for ødelæggende, kedelige, begrænsede, stereotype udtryk for hvordan en 'rigtig mand' eller en 'rigtig kvinde' ser ud og opfører, men også i fht mobning og chikane af mennesker, som så ikke lever op til de 'forventede normer'.
Hvor er jeg glad for, at jeg ikke er 15 år i dag.

Thomas Jensen, Ruth Sørensen, Naja Abelsen, Colin Bradley, René Arestrup, Lillian Larsen, Therese Hagen, Nike Forsander Lorentsen, Inge Lehmann, Carsten Bjerre, Mogens Holme, Mette Eskelund, Pia Larsen, Kristian Knudsen, Jesper Edinger Andersson, Nanna Kinch og Tine Bernth anbefalede denne kommentar
Colin Bradley

@Esben Lykke
Nej, det blev ikke nævnt. Jeg tror også en forskning på området ville i sagens natur bliver ret omfattende og kræve enorme resurser, da vi generelt ved meget lidt om hvad hormon forstyrrende stoffer i vores miljø betyder for vores helbred, om end de ser ud til at være stærkt implicerede især i svigt i mandlig fertilitet. Fænomenet omtalt her er dog en ret ny fænomen med overvægt af unge piger der ønsker at være drenge, hvor tidligere var det det modsat.
Området er meget politiseret og den forskning dit spørgsmål ville fordre sandsynligvis ville møde stærkt modstand af den trans aktivist lobby, da den implicit ville være en udfordring til det standard narrativ denne lobby gerne så udbredt accepteret. Ifølge dette narrative skyldes transkønnethed den påstået biologisk 'fakta' at køn ikke er dimorfisk men er 'flydende' og at kønsidentiteten ikke er afhængig af kønnet man fødes i, men sagtens kan have et udtryk i modstrid med dette køn. Således får disse transkønnede børn oplevelsen af at være blevet "født i den forkerte krop." Ifølge ideologien er det vigtigt at disse børn valideres i disse oplevelser uden undren og uden spørgsmålstegne fremfor at man forsøger at bortforklare oplevelsen med henvisning til f. eks. noget patologisk tilstand, et social induceret fænomen eller sågar, som du er ind på, en miljømæssig påvirkning. Problemet med denne meget empatisk men videnskabelig lukket tilgang er at børn med ukonventionel moder at udtryk deres køn på, risikerer at blive ubevidst sat på en sti henimod en medicineret løsning til deres antagne dysfori, der netop indebærer behandling med hormonforstyrrende stoffer, på meget eksperimental basis. I en skælsættende dom i den britiske højesteret vandt Keira Bell - en transkønnet pige til dreng som senere fortrød sit kønsskift - sagen mod den Tavistock Gender Clinic som overså og godkendte hendes kønsskift, som så førte til en umiddelbar stop for ordinationen af såkaldte "pubertets blokkere" til børn under 16 år i Storbritannien. Børn under den alder kan ikke forventes at have informeret indsigt i hvad konsekvenserne af denne behandling ville betyde for resten af deres liv, vurderede retten.

Kenneth Krabat, Ruth Sørensen, Naja Abelsen, Peter Beck-Lauritzen, Inge Lehmann, Mogens Holme, Benta Victoria Gunnlögsson, Mette Eskelund, Lise Lotte Rahbek, Pia Larsen, Esben Lykke og Kristian Knudsen anbefalede denne kommentar
Kristian Knudsen

Det er svært at putte begreber om køn i kasser - jo flere kasser vi skaber jo sværere bliver det. Begrebet om køn og en ret til at agere som det ene eller andre - er et udtryk for et umådeligt behov for at forstå noget som grundlæggende stadig er uforståeligt ligesom livets opståen. Bedre vil det være at udvide begrebsrammerne og lade hankøn, hunkøn flyde, og lade liv leve uden at dømme hverandre som rigtige eller forkerte ud fra vanemæssige forventninger. Således mit dogme. Jeg ser det som en delingspraksis, en "desocialisering", en slags "del og hersk praksis". Hvor kommer det fra?

Det er jo en del år siden vi blev ramt af nyheden om, at isbjørne bliver tvekønnede pga de stoffer mennesker har sluppet ud i havet. Hvorfor skulle noget lignende ikke kunne ske for mennesker?

Naja Abelsen, Peter Beck-Lauritzen, Lillian Larsen, Inge Lehmann og Benta Victoria Gunnlögsson anbefalede denne kommentar
Troels Ken Pedersen

Det bliver nævnt i artiklen men er værd at fremhæve - når så mange transkønnede, inkl transkønnede forskere, har et problem med Littmans forskning, så er det fordi Littman er nået til omfattende konklusioner OM transkønnede uden at have talt MED transkønnede. Bortset fra alt muligt andet er det ikke metodisk betryggende.

Naja Abelsen, Søren Pold og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Mindedes lige denne her

open.spotify.com/episode/4SIh4Pt39AtGQYzMJMNkv1?nd=1

Joe Rogan og Abigail Shrier taler om præcist ovenstående og amerikansk lovgivning der forhindrer læger i at tale med patienter om mentalt helbred hvis de nævner at de vil skifte køn. Undersøgelse har blandt andet vist at specielt unge piger har en meget større chance for at føle sig transkønnede hvis andre i deres omgangskreds allerede er sprunget ud.

Mette Eskelund, Naja Abelsen og Ninna Maria Slott Andersen anbefalede denne kommentar
Tommy Gundestrup Schou

Jeg tror det bunder i, at piger i teenagealderen er utroligt påvirkelige fra hvad de anser som deres idoler og når det de ser på deres favorit sociale medier "hvor super vigtigt" det er at man anerkender alle former for sexualitet og nærmest roser dem, der tør stå ved den og billiger kønsskifte ovs. Ja så vil der i kombination med den manglende vilje fra forældre og sundhedsvæsenet til at sige "klap nu lige hesten" være mange flere piger der gerne vil skifte køn.

Det er utroligt hvad man kan give sociale medier skylden for - fra Trump til transkønnede - samtidig med at man ser bort fra andre og ofte dybereliggende årsager. En oplagt forklaring på at der kommer flere transkønnede er jo nok en (trods alt) stigende accept og oplysning - herunder i kulturlivet. Man springer ikke ud som transkønnet fordi man synes det er smart - men måske kan flere rollemodeller føre til, at flere transkønnede kommer ud af skabet. Jeg har det svært med den implicitte sygeliggørelse af de unges ønsker, der ligger i (dele af) artiklen og i nogle af overlæge på Sexologisk Klinik, Mette Ewers Haahrs udtalelser. Hvad om vi - og Sexologisk Klinik - i stigende grad lagde vægt på at lytte til de unge og gøre dem trygge i deres henvendelse end at finde bagvedliggende årsager?

Julia Neistfeldt, Naja Abelsen og Troels Ken Pedersen anbefalede denne kommentar
Colin Bradley

"Man springer ikke ud som transkønnet fordi man synes det er smart " - ja det er lige spørgsmålet, og et vigtigt et at få grundigt forsket svar på. Keira Bell sagen tyder lidt på at flere og flere unge mennesker "detransition" dvs fortryder og ønsker at skifte tilbage, og at en del af grunden til at det lykkedes dem at skifte til at begynde med er, at de ikke har haft god, grundig og professionelt nok vejledning, i en meget ung og sårbare alder hvor, som det blev dømt af den britiske højesteret i Keira Bells sag, man kan ikke forvente, at et barn ville kunne overskue de livslange og omfattende konsekvenser af et valg som det. De voksne har en pligt til at undersøge grundigt om der kunne ligge noget bagom disse ønske før der sættes gang i en proces der kan ødelægge deres liv.

Ninna Maria Slott Andersen og Mette Eskelund anbefalede denne kommentar

@colin bradley

det er en skør verden, vi lever i!

Peter Beck-Lauritzen

EL, kemi i naturen har stor inflydelse på kønnet. Det er alment kendt, at fisk i floder med papirindustri, bliver tvekønnede. Civilisationens P-pille urin påvirker også naturen, det billige skidt! Emnet burde være let at undersøge, for det er meget omfattende. Vi ender alle som hermafroditter!

PBL - jamen, hvad venter vi på? Undersøg det da!