Baggrund
Læsetid: 4 min.

Et liv er forbi: Som Hus Forbi-sælger fik Gunnar Ankerstjerne Søeberg det meste af sit liv igen

Efter mange år med pengekriminalitet, alkohol og stoffer fik Gunnar Ankerstjerne Søeberg amputeret sit ben og blev Hus Forbi-sælger. Det blev et vendepunkt i et flosset liv
Det var med Hus Forbi i hånden foran Bilka, at Gunnar Ankerstjerne Søeberg genfandt en værdighed i sit liv.

Det var med Hus Forbi i hånden foran Bilka, at Gunnar Ankerstjerne Søeberg genfandt en værdighed i sit liv.

Mette Kull

Moderne Tider
30. januar 2021

Når Gunnar Ankerstjerne Søeberg stod foran Bilka i Horsens og solgte Hus Forbi, var der flere i omegnen, der gerne kørte et ekstra stykke vej for at komme om og hilse på ’Onkel Gunnar’, som han blev kaldt.

Gunnar Ankerstjerne Søeberg var en varm og venlig mand, der kunne lide at sludre med de mange forskellige mennesker, der kom forbi. Han hjalp folk hen til bilen med varerne, og kom der en børnefamilie, gav han gerne børnene en tur på sin elscooter.

Det var jobbet som Hus Forbi-sælger, der fik Gunnar Ankerstjerne Søeberg på nogenlunde rette kurs.

Far og fængselsdom

Han blev født i Horsens og havde tre søskende. Som barn skiftede han skole syv gange, fordi familien flyttede familien rundt fra by til by. Hans far var kriminel og tog et par gange Gunnar med på tyvetogter.

Måske derfor fik Gunnar Ankerstjerne Søeberg selv senere en kriminel omgangskreds. Han fik aldrig en uddannelse og tog et job som lastbilchauffør. Han bosatte sig i Horsens og fik en datter, Line. Hun var nogle gange med, når han var på langtur.

Gunnar Ankerstjerne Søeberg

 • Født den 19. maj 1965.
 • Solgte Hus Forbi i Horsens.
 • Efterlader sig en datter og et barnebarn.
 • Død den 21. december 2020

  Men selv om han oprigtigt gerne ville være en god far, sad han fast i et miljø med de forkerte mennesker. Da Line var omkring fem, fik Gunnar Ankerstjerne Søeberg en dom for at have smuglet cigaretter ind i landet og måtte en tur i fængsel.

  Gunnar Ankerstjerne Søeberg var kendt for at være en sympatisk og omsorgsfuld mand. Da en arbejdskammerat på et tidspunkt sad inde for at have solgt narkotika, trådte Gunnar Ankerstjerne Søeberg til og var der for familien. Han besøgte dem og tog børnene med ud for at besøge deres far i fængslet i weekenderne.

  Da han selv kom ud af fængslet igen, gik Lines mor fra ham. Hans alkoholforbrug tog til. Engang imellem blev det også til stoffer, og derfor ville Line ikke længere besøge ham alene. Resten af Gunnar Ankerstjerne Søebergs familie vendte ham ryggen.

  Amputeret benet

  En del år senere fik han amputeret sit ben, og det blev et vendepunkt. Han var i mellemtiden blevet førtidspensionist. Han havde KOL, hjerteproblemer og sukkersyge og var blevet opereret for en dårlig blodåre i benet.

  På en rejse til Tyrkiet, hvor Gunnar Ankerstjerne Søeberg besøgte sin arbejdskammerat i hans ferielejlighed, blev han ved med at tabe sin ene sko. Han kunne ikke rigtig mærke sine tæer, sagde han. Efter ferien meddelte lægerne ham, at de var nødt til at amputerer benet over knæet. Beskeden var hård for ham.

  Han spærrede sig inde i sin lejlighed med alkohol og var i en stærkt depressiv tilstand. Efter noget tid hev en af hans bekendte ham med ned til Kirkens Korshærs varmestue. Bare lige for at hilse på.

  Gunnar Ankerstjerne Søeberg syntes om det. Han begyndte at kommer der næsten dagligt og blev Hus Forbi-sælger. I Kirkens Korshær sagde de, at han egentlig »var et nummer for god« til jobbet. Han var hverken hjemløs eller hård narkoman. Men de kunne se, at det hjalp ham.

  Han mødte op hver morgen, fik en ny omgangskreds og indskrænkede sit alkoholforbrug til om aftenen.

  Et normalt liv

  Da Gunnar Ankerstjerne Søeberg skulle være morfar, besluttede han sig én gang for alle for at være der for sit kommende barnebarn.

  »Nu vil jeg leve et mere normalt liv,« sagde han til sin datter, Line.

  Selv om det var tvivlsomt, gav hun ham en chance til. Siden var han med til fødselsdage og julefrokoster og kom også til kaffe af og til hos Lines mor, så de alle kunne se hinanden.

  På det tidspunkt var han flyttet i en beskyttet bolig i Horsens. Han havde et sparsomt møblement, og kun billederne af hans datter, barnebarn og arbejdskammerats børn hang på væggen. Line og børnene var stort set det eneste, han talte om i de sidste år af sit liv.

  For et par år siden gav Gunnar Ankerstjerne Søebergs øvrige familie ham et tilbud om at glemme det hele. De ville tilgive ham og forsøge at genetablere den mistede kontakt. Gunnar Ankerstjerne Søeberg var modvillig, men tænkte over det en hel weekend. Hans svar forblev det samme:

  »Der er for meget, der gør ondt,« sagde han og afslog tilbuddet.

  Noget af det, der gjorde Gunnar Ankerstjerne Søeberg så populær som Hus Forbi-sælger, var hans humor. Og efterhånden som han vænnede sig til at mangle det ene ben, begyndte han at bruge det i sine jokes. Han råbte for eksempel engang efter en mand, der manglede det modsatte ben end ham selv, hvilken størrelse sko han brugte. For så kunne de jo deles.

  Gunnar Ankerstjerne Søeberg skulle have holdt jul med Line og hendes datter, men han nåede det lige akkurat ikke. Han døde den 21. december 2020. Der blev lagt blomster i massevis foran Bilka, og der kom mange til hans begravelse. Også hans familie.

  Serie

  Et liv er forbi

  På denne plads fortæller vi hver uge om en afdød person på basis af samtaler med de pårørende.

  Hvis du har mistet en, som du synes, at Informations læsere bør kende til, så skriv til modernetider@information.dk.

  Seneste artikler

  Følg disse emner på mail

  Vores abonnenter kalder os kritisk,
  seriøs og troværdig.

  Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
  Prøv en måned gratis.

  Prøv nu

  Er du abonnent? Log ind her

  Go rejse

  Søren Kristensen

  Hvorfor skal vi først høre om ualmindelige almindelige mennesker når de dør. Kender du typen kunne jo have været forbi.