Baggrund
Læsetid: 4 min.

Et liv er forbi: Martta Karvonen Olesen var krigsflygtning og kunstner

Som barn flygtede Martta Karvonen Olesen fra to krige og blev senere kunstuddannet og flyttede til Danmark. Her boede hun i 60 år, mens hun engagerede sig i alverdens foreninger og købte et hus i Grækenland
Det var ikke flugt fra krigen, men et besøg hos en ven i København mange år senere, der bragte Martta Karvonen Olesen til Danmark.

Det var ikke flugt fra krigen, men et besøg hos en ven i København mange år senere, der bragte Martta Karvonen Olesen til Danmark.

Privatfoto

Moderne Tider
16. januar 2021

For nogle år siden begyndte Martta Karvonen Olesen at skrive små historier om sin barndom som krigsflygtning. Noterne var egentlig bare til hendes barnebarn, så hun kunne lære hendes historie at kende.

Men da Martta Karvonen Olesens datter læste hendes beskrivelser, opfordrede hun sin mor til at skrive en hel bog.

Hun mente, at andre også kunne have glæde af historien. Samtidig var der ikke mange af Martta Karvonen Olesens danske venner og bekendte, der kendte til det område ­– Karelen – hvor hun var født og opvokset, og hvis røde og blå egnsdragt hun stolt iklædte sig, så snart der var lejlighed til det.

Så hun gik i gang med at skrive, og bogen Vinterkrigens ofre udkom for to år siden.

  Krigsflygtning

  Martta Karvonen Olesen blev i 1928 – ligesom mange finske børn på det tidspunkt – født i en sauna. Det var i Karelen i Østfinland. Hun er nummer fire i en søskendeflok på seks piger. Hendes far var smed, og moderen var hjemmegående.

   

  Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
  du ikke vidste, du var interesseret i.
  Prøv en måned gratis.

  Klik her

  Allerede abonnent? Log ind her