Baggrund
Læsetid: 3 min.

Et liv er forbi: Nanna Lange Jensen var velforberedt og sagde sin mening

Gennem sit frivillige arbejde i utallige bestyrelser kæmpede Nanna Lange Jensen for det, der stod hende nær, hendes lokalsamfund
Moderne Tider
23. januar 2021
En 14-årig Nanna Lange ved sin konformation i 1952.

En 14-årig Nanna Lange ved sin konformation i 1952.

Privatfoto

Da Nanna Lange var 20 år, skrev hun en lille tekst i sin efterskoles årsskrift. Hun fortalte om de fem år, der var gået, siden hun stoppede på skolen. Hun havde blandt andet boet nogle år i København.

I starten var det svært, fortæller hun. Det var ikke som hjemme i Nørre Broby på Fyn, hvor man kendte de mennesker, man mødte. Pludselig kendte hun ingen. Til tider blev hun melankolsk og ønskede sig hjem, men efterhånden fik hun alligevel gode venner i hovedstaden. Hun slutter den lille beretning af med et par linjer, hun altid har fundet »så sande«:

»Hvis ej der var noget at kæmpe for,/ hvad var da vel jeg og du.«

Siden kom Nanna Lange Jensen til at kæmpe i utallige bestyrelser og foreninger, og hendes enorme engagement og vedholdenhed var noget af det, der kendetegnede hende allermest. Hun troede på, at hun kunne være med til at gøre en forskel, og det gjorde hun især i sit lokalsamfund.

Nanna Elisabeth Lange Jensen

 • Født Lange den 11. februar 1938 i Nørre Broby ved Odense.
 • Kontoruddannet og uddannet merkonom. Arbejdede som revisorassistent, underviser og selvstændig erhvervsdrivende.
 • Var livet igennem engageret i utallige bestyrelser.
 • Gift med Henning E. Jensen.
 • Efterlader sig mand, tre sønner, syv børnebørn og to oldebørn.
 • Død den 9. juli 2020.

  Da hun og ægtefællen, Henning E. Jensen, en del år senere flyttede fra deres første hjem i Bagsværd til den lille by Alsønderup ved Hillerød, gik der derfor ikke længe, før alle vidste, hvem Nanna Lange Jensen var.

  Hun engagerede sig i grundejerforeningen, Kulsviergården (byens forsamlings- og kulturhus, red.) og lokalrådet. Hun var ikke bange for at sige sin mening og mødte altid velforberedt op til møderne.

  Lavede underskriftindsamling

  Hjemme gik der ikke en dag, uden telefonen var i sving, og som formand for lokalrådet kunne hun bruge timevis ved computeren på at læse mødereferater fra kommunalbestyrelsen og skrive mails. Derfor var hun altid på forkant med kommunens planer. Det betød, at lokalrådet kunne handle og gøre indsigelser, inden kommunalbestyrelsen traf beslutninger.

  Da kommunen således i 2012 ville lukke en viadukt i Alsønderup, fordi der havde været en del trafikuheld, og fordi der i fremtiden ville komme endnu mere trafik igennem den, gik Nanna Lange Jensen og resten af Lokalrådet ind i sagen og fik beslutningen udskudt, så de kunne tage den op i lokalsamfundet.

  For hvis vejen blev lukket, ville det nemlig få konsekvenser for byen. Der ville blive en omvej på adskillige kilometer til nærmeste indkøbsmulighed, og de ældste skolebørn ville få længere til skole.

  I lokalrådet vidste de godt, at en skriftlig udtalelse ikke ville rykke noget ved kommunens beslutning. Derfor tog Nanna Lange Jensen og de andre medlemmer initiativ til en underskriftindsamling. I 14 dage kørte de området tyndt og samlede underskrifter ind. Lokalområdets modstand var til at tage og føle på, og kommunen ændrede sin beslutning. Viadukten forblev åben, og trafiksikkerheden i viadukten blev i stedet forbedret for både biler og cykler.

  Dansede hele aftenen

  Nanna Lange Jensen gik op i at se pæn og ordentlig ud. Hun gik til frisør mindst en gang om måneden, og hun havde altid kjole og læbestift på.

  Det var også en køn ung kvinde, Henning E. Jensen havde budt op til dans en søndag aften i 1961 på restaurant Nimb i København. Når orkesteret holdt pause, blev Henning E. Jensen og Nanna Lange stående på dansegulvet og snakkede, og når musikken igen begyndte, dansede de videre. Sådan gik hele aftenen.

  Bagefter havde de udvekslet adresser og aftalt at holde kontakten ved lige med brevskrivning. Nanna Lange boede og arbejdede nemlig på Fyn og Henning E. Jensen i København. Efter et par år blev de gift og flyttede sammen i et rækkehus i Bagsværd, hvor deres tre sønner voksede op.

  Nanna Lange Jensen arbejdede som revisorassistent og underviste i regnskab, og i 12 år drev hun sit eget firma, som udbød kurser i regnskab og maskinskrivning. Selv om hun for længst var gået på pension, slap hun først de sidste fire-fem kunder to måneder før sin død. Nogle af dem havde hun lavet regnskab for i 20 år, og hvis hun kunne, ville hun gerne være blevet ved.

  Da hun fik konstateret kræft, gjorde hun, ligesom hun plejede. Hun satte sig grundigt ind i sygdommen, og hvis hun var uenig i noget af det, lægerne havde sagt, gik hun hjem og undersøgte sagen på computeren.

  Som altid var det vigtigt for hende at se pæn og ordentlig ud. Hun ville gerne begraves i sin lange sorte festkjole, og det blev hun.

  Serie

  Et liv er forbi

  På denne plads fortæller vi hver uge om en afdød person på basis af samtaler med de pårørende.

  Hvis du har mistet en, som du synes, at Informations læsere bør kende til, så skriv til modernetider@information.dk.

  Seneste artikler

  Følg disse emner på mail

  Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
  Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
  Prøv en måned gratis.

  Prøv nu

  Er du abonnent? Log ind her