Baggrund
Læsetid: 5 min.

Løkke laver nyt politisk netværk. Hvad er det, han har gang i?

Lars Løkke Rasmussen vil lave et nyt politisk netværk, der sammen med ham skal kæmpe mod blokpolitik. Vi har spurgt to borgerlige analytikere, hvad det dog går ud på
En uge efter, at Lars Løkke Rasmussen nytårsdag kaprede rampelyset ved at melde sig ud af Venstre, meddelte han fredag, at han vil starte det, som han kalder et nyt politisk netværk.

En uge efter, at Lars Løkke Rasmussen nytårsdag kaprede rampelyset ved at melde sig ud af Venstre, meddelte han fredag, at han vil starte det, som han kalder et nyt politisk netværk.

Unger Anthon

Moderne Tider
9. januar 2021

Så kom der nyt fra Lars Løkke Rasmussen. En uge efter, at han nytårsdag kaprede rampelyset ved at melde sig ud af Venstre, meddelte han fredag, at han vil starte det, som han kalder et nyt politisk netværk.

»Deler du også den danske drøm,« spørger han på sin hjemmeside, hvor han præsenterer sine grundlæggende værdier og kalder sine ligesindede til samling.

Som motivation for at stifte netværket anfører han, at intet i hans politiske liv har gjort ham klogere »end at høre fra folk, jeg har mødt i den virkelige verden«, ligesom han skriver, at han er blevet træt af en politisk kultur, »hvor en idé per definition er dårlig, hvis den er udtænkt af en politisk modstander«, og at han er træt af fastlåst blokpolitik. Et nyt parti er der dog ikke tale om.

»Unge ville nok kalde det en bevægelse, men jeg foretrækker at kalde det et mødested,« skriver han.

Så hvad mon det hele går ud på, og hvad er det, Lars Løkke Rasmussen vil? Information har spurgt to politiske analytikere, der begge har haft tilknytning til Venstre.

Hvem sidder for bordenden? Det gør Lars Løkke

Jarl Cordua, politisk kommentator og radiovært på programmet Cordua og Steno

– Hvordan opfatter du Lars Løkke Rasmussens nye initiativ?

»Jeg opfatter det som en trædesten til at stifte et politisk parti. Skal han have en egentlig platform og have indflydelse – og det er det, som driver værket for Lars Løkke – ja, så skal han have et parti.«

»Det er bare ikke særlig spændende at præsentere et færdigt projekt. Når man fisker menneskesjæle, skal man ikke give folk for mange undskyldninger for at sige nej tak. Så er det bedre at lave noget, hvor de i hvert fald har en illusion om indflydelse. Så lige nu ligner det en Uffe Elbæk-model, hvor de skal holde møder i rundkreds og tegne og fortælle, men på et tidspunkt skal der konkluderes, og så har han nok en idé om hovedkonklusionerne. Der er næppe nogen tvivl om, hvem der skal være chef for det politiske projekt, og hvem der sidder for bordenden. Det gør Lars Løkke.«

– Er der en plads til et nyt centrum-højreparti?

»Projektet er tillokkende for folk, der har nogenlunde moderate synspunkter, som ikke kan holde ud at se alt det, der foregår på højrefløjen, men ikke ser sig som venstreorienterede. Der er pænt mange moderate borgerlige – der findes måske 2-300.000, og det jo også rigeligt.«

»Går man lidt tilbage og kan huske Ny Alliance, så kan det godt ligne det projekt lidt. Man kan også være fræk at sige, at det er Løkke-udgaven af Fremad-projektet (midterparti stiftet og nedlagt af Simon Emil Ammitzbøll-Bille, red.). Måske har Løkke tænkt, at Simon Emil ikke var manden til at løfte det. Alt andet lige må man sige, at Løkke også har mere politisk pondus.«

– Efter at have ført blokpolitik i årevis går han nu imod blokpolitik. Har han vristet sig fri af sin egen skygge?

»Den slags kritiske spørgsmål vil han jo få. Og når han så har svaret på dem tilstrækkeligt mange gange, så vil journalisterne gå videre til at spørge om andre ting. Så hvordan vil man se på ham om et halvt år eller tre måneder? Som en, der har kørt blokpolitik? Eller vil man sige, at han er kommet til en ny erkendelse og har taget konsekvensen og skabt en mulighed for, at man kan stemme på noget andet end de der højreorienterede partier, der kun har flygtninge i hovedet og vil ud af EU? Jeg tror ikke, det kommer til at vægte højt hos andre end iagttagere og folk, der aldrig kunne drømme om at stemme på et parti i blå blok. Jeg er helt overbevist om, at han kan snakke sig ud af det.«

– Tror Lars Løkke Ramussen selv på, at han kan føre dansk politik et bedre sted hen?

»Ja, fordi han har aldrig haft særligt markante ideologiske synspunkter. Han er jo pro velfærdsstaten. Nu kan han sige farvel til Venstres klassiske ideologiske arvegods, som han måske har abonneret på, når det var lejlighedsvist opportunt, men som han ikke behøver forsvare længere. For ham er det jo en mulighed for at lave det politiske projekt, som han egentlig synes er flyvedygtigt. Formentlig er det en del af den der større befrielse, han hele tiden taler om.«

Jeg tvivler på, at det vil lykkes at lave et oprør fra midten

Jesper Kraft, politisk kommentator ved Kristeligt Dagblad, fhv. rådgiver i Venstre

– Tror du, der er grobund for, at Lars Løkke Rasmussen kan stifte et nyt parti?

»Der skal nok være et publikum til både Løkke og til den analyse om, at det vil være evigt saliggørende for dansk politik at frigøre sig fra yderfløjene. Jeg tvivler dog på, at det vil lykkes at lave et oprør fra midten og skabe en helt ny situation i dansk politik, hvor man ikke har to blokke, men midten og yderfløjene. Der har altid været en gruppe borgerlige – og også folk på venstrefløjen – som mener, at landet styres bedst fra midten. På mig virker projektet dog også som et forsinket opgør med en frustration, han havde som statsminister over ikke at kunne føre den politik, han i virkeligheden gerne ville, fordi Dansk Folkeparti efter Løkkes mening ikke makkede ret. Der er et ønske om at tage et opgør på bagkant.«

– Og det opgør kunne han ikke tage inden for Venstres rammer?

»Han prøvede jo i valgkampen med sit på forhånd dødfødte forslag om en SV-regering at gå i den retning, men det endte jo, som det endte. Den tænkning, som Løkke repræsenterer, er der en stor del af Venstre, som ikke deler. De mener, at den eneste mulige måde at genvinde regeringsmagten er ved at basere sig på et stærkt borgerligt samarbejde, og det afviser Løkke jo.«

– Tror du, han gør det her, fordi han er blevet klog af skade?

»Det er i hvert fald en erkendelse, der har været mange år om at indfinde sig. Det er mit indtryk at Løkke og resten af Venstre har trivedes i et samarbejde med bl.a. Dansk Folkeparti siden 2001 – med bump på vejen. Men hans analyse bærer meget præg af et ønske om større manøvremulighed end han havde i regeringen 2015-2019.«

– Han forsøgte midterpolitik i valgkampen; i sommer gav han store interview om sin tvivl om fremtiden i Venstre; og nu har han så endelig meldt sig ud og siden stiftet et netværk. Det ligner tilløb på tilløb på tilløb, så hvorfor har han ikke bare lavet et parti for længst?

»Man fristes til at kalde ham kongen af cliffhangers. Men jeg synes, der er god ræson i at teste, om publikum er der, før han tager skridtet. Det vil ikke være en fiasko på sammen måde, hvis det ikke kan bære. Og så er Løkke kun én person, og det er et stort arbejde at stifte et parti.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bjørn Pedersen

Kan i ikke skrive om nogen lidt mere politisk interessante personligheder end slidte, inkompetente narcissister, der fyrer deres ligegyldige og uærlige oneliners af sted om "politisk nybrud", "fremskridt", o.lign?
Magt er magt når eliten bliver ved at bekræftes i, at den bør have magt. Der er sikkert masser af nye, politiske netværk i Danmark lige nu, men fordi de ikke er sovset ind i magtens velsignede, fede olie, bliver de gjort usynlige af dem der blot reagerer på magten. Løkkes nøgne, af magtens olie skinnende, politiske krop, forblænder dem, der lettest lader sig imponere af magt, status og prestige. Og derigennem fortsætter, forlænger og legitimerer illusionen.

Det er bare en nøgen og klistret midaldrende mand, der siger det han tror folk gerne vil høre.

Susanne Kaspersen, Carl Chr Søndergård og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Ser Løkke virkelig så ramponeret ud, eller er foto manipuleret, han ligner jo noget katten har slæbt ind.
Jeg tror ikke Løkke selv ved, hvad han vil, han vil bare noget, og helst noget andet end det bestående.
Han har jo aldrig prøvet at arbejde andre steder end i kommunal og landspolitik. Der vil altid være nogle tilhængere i en periode. Men folk husker jo også, hvordan han svigtede, når det gjaldt. Og han har da nogle pengemænd, som måske tror, de som i LA kan få politisk indflydelse den vej om. Jeg tro ikke det lykkes og jeg undrer mig over Sofie Carsten Nielsen fra R hopper på den limpind, troede hun var klogere og havde mere ben i næsen.

Helle Walther

Ja og det der er værst er, at medierne giver ham sendetid, aviserne spalteplads, jeg forstår det ikke.

Anne Søgaard, Nette Skov og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Anders Hüttel

Den pæne mand! So er symbol på alt det som ingen længere vil.

Jeppe Lindholm

Det er selvfølgelig optakt til et nyt parti. For at kunne danne et parti skal man som bekendt indsamle ca. 20.000 underskrifter. Med det her tiltag kan Den-Lille-Svindler proforma indsamle underskrifter ad bagdøren, da det må forventes, at de fleste som melder sig ind i det her netværk vil støtte en underskift indsamling. Så den dag behovet og antal medlemmer på 20.000 plus er tilstede er det så bare at åbne et link til underskriftindsamling og sende en mail til netværkets medlemmer med opfordring om at skriver under på en vælger erklæring.

Og vupti har vi endnu et nyt parti i de blå borgerlige rækker med Den-Lille-Svindler som partistifter og ikke mindst ubestridt leder. Som jo er det, som det her først og fremmest handler om. At stå i magtens foreste række. På en eller anden måde. Også som Den-Store-Midtsøger. Selv om formålet stadig er, og altid vil være, at ødelægge velfærdsstaten og danne det forsikringsbasserede velfærdssamfund med et land som USA som forebillede. Midtsøgende af navn. Velfærdsstatens smadremand M/K af gavn. For at kunne smadre videre er det nødvendigt at være ved centrum af magten. Og her tæller selv små skridt. Selv om man smiler og siger midtsøgende kan hovedet udmærket køre på fuld tryk med samtidig at finde muligheder for at sætte brækjernet ind mod velfærdsstaten.

For som Den-Store-Midtsøger siger. Hellere være chauffør i en lille bil end at sidde på bagsiddet af en stor bil.

Helle Walther, Kim Houmøller og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar