Analyse
Læsetid: 7 min.

Måske er stormen på Kongressen den chokterapi, republikanerne har brug for

Stormen på Kongressen var Trump-æraens surreelle crescendo. Måske er det også den chokterapi, der skal til for at ryste republikanerne ud af Trumps favntag og kickstarte den konservative selvransagelse, som USA’s demokrati har hårdt brug for
Onsdagens uvirkelige, symbolladede episoder var utvivlsomt et lavpunkt i USA’s nyere politiske historie. Men de har også potentialet til at blive et vendepunkt.

Onsdagens uvirkelige, symbolladede episoder var utvivlsomt et lavpunkt i USA’s nyere politiske historie. Men de har også potentialet til at blive et vendepunkt.

Erin Schaff

Moderne Tider
9. januar 2021

Det lignede scenerne fra et demokrati i opløsning, da optændte Trump-støtter kravlede op ad kongresbygningens mure, smadrede vinduer og væltede ind i magtens tomme haller, som politikerne havde rømmet over hals og hoved. Netop som Kongressen skulle godkende resultatet af et legitimt valg, kom gadens parlament for at omstøde det, ansporet af en præsident, der nægtede at erkende sit nederlag. Det var, som om de mest alarmistiske forudsigelser om, hvad Trump ville føre med sig, var ved at blive til virkelighed: Amatørautokratens tro væbnere havde påtaget sig at dræne sumpen, en løkke var blevet ophængt foran Kongressen, rørbomber placeret ved demokraternes og republikanernes partihovedkvarterer, og nu raserede selvbestaltede frihedskæmpere fra internettets overdrev sig vej gennem de folkevalgtes kontorer.

Onsdagens uvirkelige, symbolladede episoder var utvivlsomt et lavpunkt i USA’s nyere politiske historie. Men de har også potentialet til at blive et vendepunkt, der kan igangsætte den selvransagelse blandt republikanere, som er helt uomgængelig, hvis USA for alvor skal lægge Trump-æraen bag sig.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jørn Pedersen

Vi kan undre os over, at republikanerne, der ellers vil have en selvforståelse som fornuftige mennesker ukritisk lader sig rende over ende. Hvor er selvkritikken?

søren ploug, Inge Lehmann, Steffen Gliese, Alvin Jensen og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Den har de tabt for 4 år siden, da de valgte Trump, hvorfor turde de ikke sige fra.. De har rygklappet ham siden og bakket alt op, både det gode og det slemme han har lavet. Det er mest det sidste. Hans løgne, de vidste, det var løgne ,han undergravning af retsstat og demokrati, hans grove grove twitter kommentarer, øgenavne,. De vil ånde lettet op de næste fire år, og håber jeg, have mere rimelige folk på posterne når der er valg næste gang, som jeg dog håber demokraterne vinder igen med Kamela Harris.

Peter Mikkelsen, Inge Lehmann, Alvin Jensen og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar