Feature
Læsetid: 11 min.

Professor i evolutionshistorie: »I bund og grund er vi alle mutanter«

Mutationer er grundlaget for alle arters udvikling. Men lige nu er de også årsag til stigende smittekurver, nedlukninger og en potentiel trussel mod de længe ventede coronavacciners succes

Dalva Skov

Moderne Tider
9. januar 2021

»Ny virusvariant får det til at løbe koldt ned ad ryggen på myndighederne«

»Muteret virus har spredt sig i flere verdensdele«

»Ustoppeligt. Vi ser hjælpeløst til«

Det lyder næsten som traileren til en dårlig B-film. Men faktisk er det bare tilfældigt valgte overskrifter fra netnyhederne i en uge, hvor det blev klart, at den særligt hurtigtsmittende variant af coronavirus, som har ramt Storbritannien hårdt, har fået godt fat i en lang række lande verden over, herunder Danmark. Det fik tirsdag regeringen til at indføre endnu flere restriktioner og varsle, at nedlukningen sandsynligvis fortsætter et godt stykke tid endnu.

Virusvarianten med de mange mutationer kaldes B117, den er mellem 50 og 75 procent mere smitsom end den ’almindelige’ coronavirus, og ifølge eksperternes matematiske modeller vil den blive dominerende herhjemme i løbet af februar, med langt flere smittede, indlæggelser og dødsfald til følge. Tilmed er der nogenlunde samtidig blevet fundet en anden meget smitsom variant i Sydafrika, som dog endnu ikke er kommet til Danmark.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Margit Johansen

Den dødbringende forskel på mutationer er jo at bestemt biologi - som vira og bakterier - er konkurrerende livsformer - som i krig - til den sidste overlevende. Truslen er aktiv når vi bor tæt sammen på for lille plads - og stuver børn - ældre og syge - samt husdyr og pelsdyr - sammen på den plads det tager vira at sprede sig som en løbeild og mutere fra sekund til sekund. Det tager alligevel mennesker en god rum tid at skabe en holdbar mutation af sig selv som er immun for vira.

Inge Lehmann, Alvin Jensen, Nille Torsen og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Lillian Larsen

Der er nogle interessante artikler på videnskab.dk om, hvordan de gamle vacciner mod kopper og tuberkulose aktiverer ældre dele af immunsystemet mod uspecifikke infektioner.

Inge Lehmann, Alvin Jensen og Nille Torsen anbefalede denne kommentar

Logik for dværghøns - hvad ellers i øvrigt.

Det er jo sådan biologisk evolution fungerer. Hvis ikke, var vi jo stadig små brune encellede mikroorganismer, der gynger frem og tilbage i tidevandet.

Hvis der skulle være noget nyt, ville det kunne være oplysningen om, hvordan de første levende celler opstod.

Til gengæld ved vi, at mennesket egentlig blot består af flere samarbejdende kolonier af cirka 70-80 billioner samarbejdende celler - hver på omkring 10 µm i diameter, og med en vægt på omkring 1 nanogram.

Men uanset det enorme antal samarbejdende celler, er vi nok ikke blevet klogere af det. Vi skider stadig i den globale rede, vi lever i. Og vi gør det mere og mere,

Lillian Larsen

Desuden huser vi mindst lige så mange bakterier og virus i kroppen, som vi ikke kan undvære

Bjørn Pedersen

Ligesom med historieforståelsen, virker visse danskere (og andre dele af verdens borgere) til at tænke at evolution er noget lineært, at vejen fra homo erectus til homo sapiens var "frem"-skridt, et skridt langs en udstukket vej fra det primitive til det avancerede. Er man vant til at tænke evolution på den (forkerte) "planlagte" måde, er ideen om mutationer måske nok forståeligt lidt angst-fremkaldende.