Feature
Læsetid: 4 min.

I retten: »Jeg var påvirket, så jeg vidste ikke, hvad jeg lavede«

Hver uge dækker Information en retssag, som den kan opleves i retten. I retssal 31 i Københavns Byret er 33-årige A anklaget for hærværk og for at have udvist aggressiv adfærd i et supermarked
Den 33-årige titalte forklarer, at han havde en mindre psykose på grund af stoffer.

Den 33-årige titalte forklarer, at han havde en mindre psykose på grund af stoffer.

Mia Mottelson

Moderne Tider
16. januar 2021

A er en lille mand med mørkt tilbagestrøget hår. Han har flere sår i panden og en tatovering på halsen.

Han har levet et hårdt liv i miljøet omkring Istedgade i København. Det er også i det område, at han efter sigende skal have begået den kriminalitet, han nu er tiltalt for.

Helt nøjagtigt skal den 33-årige mand have knust ruder på tre biler foran Mændenes Hjem i Istedgade. Derudover er han tiltalt for at have knust en rude i en bagelbutik og for at have udvist aggressiv adfærd i Lidl på Vesterbrogade. Det er sket på tre forskellige dage i november 2019.

Anklageren, en yngre mand med lyse skægstubbe, starter med at spørge ind til de smadrede bilruder. A erkender sig skyldig.

»Jeg var påvirket, så jeg vidste ikke, hvad jeg lavede. Jeg fik en mindre psykose,« forklarer A om hændelsen.

Anklageren mener, der er tale om ’systematisk’ hærværk, der skal give 60 dages fængsel.

»En psykose siger du. Hvorfor fik du den,« spørger anklageren.

»For mange stoffer. Heroin, kokain og så videre. Mit liv gik ikke så godt der. Det er ikke noget, jeg har planlagt, det sker bare,« forklarer A, samtidig med at hans fod vipper hurtigt op og ned.

Øvrige forhold

Anklageren går videre og spørger ind til den smadrede rude i bagelbutikken og hændelsen i Lidl. A nægter begge forhold.

A fortæller, at han var i nærheden af bagelbutikken sammen med en kammeret, men ingen af dem smadrede ruden. Han fortæller, at der var flere på gaden, og at det kan have været mange andre end ham og hans kammerat.

Hvad angår episoden i Lidl, forklarer A, at han går ind i butikken med en ven en morgen efter en bytur. A skal ikke have noget, så han venter foran kassen og drikker en Bacardi Breezer.

A forklarer, at der pludselig kommer en medarbejder bagfra, som tager fat i ham og »kaster« ham ned på gulvet.

»Jeg har ikke gjort noget, kig på overvågningen. Men det er klart, jeg bliver aggressiv, når han kommer bagfra. Han kaldte mig perker og sagde, at jeg var en lille tyv,« forklarer A. Han fortæller, at han først begyndte at råbe i butikken, da medarbejderen havde taget fat i ham – og kun for at få den ansatte til at give slip.

Vidner

Der er indkaldt to vidner i sagen. Den ene er en politibetjent, som mødte A og hans ven i nærheden af bagelbutikken.

Politibetjenten sætter sig i vidneskranken og forklarer, at han kørte patrulje sammen med sin makker om natten, da hændelsen fandt sted. De havde ruderne på politibilen rullet ned, så de kunne høre, hvad der foregik udenfor.

På et tidspunkt hører de en rude smadre og lyden af en stor sten, der triller. De går ud af bilen og ser to personer: A og hans kammerat.

»Så vi identificerer dem gennem de nationale fotoregistre,« forklarer betjenten. Han fortæller, at der ikke var andre på gaden end A og kammeraten.

Næste vidne i sagen er butikschefen fra Lidl, der tog fat i A.

Anklageren henter butikschefen ude foran retslokalet. Allerede ude på gangen, kan man høre ham sige til anklageren, at han har modtaget en indkaldelse til retten, men intet kan huske.

»Lad os tage den inde i retten,« siger anklageren og de kommer begge ind i retslokalet. Butikschefen, en yngre mand, sætter sig ved vidneskranken.

Forsvareren argumenterer for, at A er inde i en positiv bane og derfor ikke skal idømmes fængsel.

»Kan du fortælle om episoden i november 2019,« spørger anklageren.

»Jeg har ransaget mit sind for at komme i tanke om det, og hvis jeg skal være helt ærlig i forhold til den hverdag, vi har i Lidl på Vesterbrogade, er der måske to tyveriforsøg om dagen. Så jeg er stadig ret uvidende omkring den her situation,« forklarer han.

»Den her dag blev politiet tilkaldt. Siger det dig noget,« prøver anklageren.

»Umiddelbart nej. Det er ikke ekstraordinært at have politiet involveret.«

Fordi butikschefen ikke kan huske episoden, tager hans forklaring kun få minutter, og så er han ude af døren igen.

A’s personlige forhold

»Så nåede vi igennem vidnerne,« konstaterer retsformanden. Nu er turen kommet til, at retten skal høre om A’s personlige forhold.

A forklarer, at han bor i Faxe Ladeplads sammen med sin kæreste gennem 11 måneder. Han er ved at få sit liv på ret køl og har fået en praktikplads som klejnsmed gennem kommunen.

»Der har været lidt problemer, fordi jeg har en lang straffeattest. Men nu er der noget i en smedevirksomhed,« siger han.

A’s positive udvikling er også en del af forsvarerens afsluttende bemærkninger:

»Jeg kan ikke se, at nogen kunne have interesse i, at han skulle komme ud af den her positive bane,« siger A’s forsvarer, Kashif Qureshi.

Han mener derudover, at A skal frifindes for de forhold, han ikke har erkendt. Altså ruden i bagelbutikken og adfærden i Lidl.

»Er det grovere hærværk, eller er det almindelig hærværk? Her skal man lægge til grund, om det er systematisk og organiseret. Det mener jeg ikke,« argumenterer Kashif Qureshi.

Vidnet kan ikke huske episoden, da der er mange af slagsen i butikken.

Anklageren argumenterer for, at A skal idømmes 60 dages fængsel. Han mener, det kan bevises, at A er skyldig. Hen peger derudover på, at A allerede har en betinget dom for hærværk. Derfor skal dommen i dag være ubetinget.

Mens dommerne voterer, er der stille i lokalet. A sidder ved siden af Kashif Qureshi med en fortsat vippende fod.

Efter 20 minutter kommer dommerne tilbage, og alle rejser sig.

A findes skyldig og straffes med fængsel i 60 dage. Dommerne har lagt vægt på, at A tidligere er straffet for hærværk, siger retsformanden.

A krydser sine arme, vrænger ansigt og forlader retslokalet kort efter.

Serie

I retten

Hvert år afgør de danske domstole titusindvis af sager, hver med sin egen bagvedliggende historie. Ofre, gerningsmænd – almindelige mennesker i dramaer, der er for små til at blive til avisoverskrifter, men som vores retssystem må tage hånd om. Information følger hver uge en retssag fra tilhørerbænken.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Simonsen

Som tidligere domsmand og nævning kender jeg godt disse idiotiske og perspektivløse retssager. Det er lidt trist, at retssystemet bruges i klassekampen og til diciplinering.
I den givne situation - som den refereres af Informations journalist - ville samfundstjeneste være mere udviklende.