— Hvor ligger din yndlingsklit?
»Det er lige præcis klitten ved Sønderstrand i Skagen. Jeg bor lige rundt om hjørnet.«
— Hvad er særligt lige ved den plet?
»Man kan stå på den dejlige store strand og se på havet og skibene, der kommer ind og ud af havnen. Klitten er groet til med marehalm og hybenroser. Her lever fugle, og her nyder folk livet om sommeren. Og bagved ligger de gamle, fredede gule huse, hvor skagensmalerne opholdt sig i sin tid: Ancher, Krøyer og Tuxen, som kunne gå hen over klitterne ned til stranden og male. Et af de mest kendte Krøyer-malerier er Sankt Hansblus på Skagen strand fra 1906. Det er malet præcis på Sønderstrand.«
Poul Nedergaard Jensen
- Født i 1940 i Skagen.
- Uddannet arkitekt i 1968 og underviser på Arkitektskolen Aarhus i 40 år.
- Formand for Foreningen for bygnings- og landskabskultur i Skagen
— Hvad tænkte du, da du så, der var fjernet et stort stykke af klitten i efteråret 2019?
»Jeg tænkte, at det var da forfærdeligt, at nogen kan finde på den slags. Jeg kan acceptere, hvis naturens kræfter gør det, men at tage en gravemaskine og en bulldozer og fjerne en klit, det er hærværk. Det kan man da ikke. Før var der en klit med en ordentlig hybenrose på, der hvor vi går ned til stranden, nu er der ingenting. «
— Hvad synes du om anklagen mod erhvervsmanden Hans Andersen og hans hjælper?
»Jeg synes, det er helt okay, at når man laver hærværk i et fredet område, er man også erstatningspligtig.«
— En bunke sand fra eller til … hvorfor betyder det noget?
»Han har jo ikke bare taget en bunke sand med en skovl og en spand. Han hyrede maskiner, der kom kørende sydfra i mulm og mørke. Og her taler vi om natur, som alle ved er fredet.«
— Du har selv været involveret i fredningen?
»Ja, i 1989 blev der lavet en lokalplan om at udvide Skagen Havn med 74.000 kvadratmeter hen over Sønderstrand. Men vi var nogle, der mente, at det skulle den ikke. Så vi kom med en alternativ løsning, hvor vi fandt de mange kvadratmeter til udvidelsen inden for molerne. Og min kone og jeg tegnede en promenade, der går ud i havet i stedet for. Så der blev ingen havneudvidelse hen ad stranden. Og fem år efter blev Sønderstrand fredet.«
— Ser stranden ud som på Skagensmalernes tid?
»Nej det gør den ikke. Hvis man ser på nogle af skagensmalerierne, kan man se, at der var en lav klit og en mindre flad strand foran. Og da jeg var dreng, var stranden ikke så bred. Sønderstrand vokser, og der kommer flere klitter.«
— Men kan man overhovedet tale om at bevare stranden, hvis den forandrer sig?
»Ja, for det er jo forandringer, som naturen skaber. Det er naturligt, og det kan man ikke stoppe.«
Men hvorfor fjernede de klitten? For at sælge sandet? Og skal de betale for at genskabe det tabte? Det kan man da håbe. Plus fængselsstraf.
de fjernede klitten for at få havudsigt fra deres parcel ,og en herlig værdistigning, så der kunne blive friværdi til en endnu større blærebil,
pengemennsker tror de ejer verden, og har ret til at tilpasse den efter eget behov, jo flere penge jo større ret, og som regel retter samfundet ind !
jeg synes konfiskation af ejendommen ville være en passende straf.
For udsigtens skyld vil jeg tro. Spørgsmål om havudsigt er vigtig for ejendomsvurderingen
Topmålet af egoisme. Se, det er de rigtige danske værdier.
Det er IKKE okay at fjerne dele af klitten. Som det heller ikke er okay at bortskære forhud. Det er opgøret med mørkemænds middelalderkultur, der her er på spil.
Hvis gerningsmændene i forvejen har røven fuld af penge er en bøde jo ingen straf, altså burde de dømmes til at genskabe klitten med håndkraft.
Uha sikken en gang overbudsfis !