Interview
Læsetid: 2 min.

Ulla Tørnæs om rigsretssag: Det handler ikke om udlændingepolitik, men om lov og orden

Torsdag blev det klart, at der er flertal for en rigsretssag mod Inger Støjberg – den sjette af slagsen i danmarkshistorien. De fleste i Venstres folketingsgruppe stemte mod deres tidligere næstformand, heriblandt Ulla Tørnæs
»Man kunne godt have frygtet, at mødet blev meget personfikseret, og at det ville blive meget hårdt i tonen. Men jeg synes faktisk, vi formåede at have en meget værdig og rigtig fin drøftelse af den vanskelige situation,« siger Ulla Tørnæs om mødet, der endte med, at Venstre stemte for en rigsretssag mod partiets tidligere næstformand.

»Man kunne godt have frygtet, at mødet blev meget personfikseret, og at det ville blive meget hårdt i tonen. Men jeg synes faktisk, vi formåede at have en meget værdig og rigtig fin drøftelse af den vanskelige situation,« siger Ulla Tørnæs om mødet, der endte med, at Venstre stemte for en rigsretssag mod partiets tidligere næstformand.

Niels Christian Vilmann

Moderne Tider
16. januar 2021

Hvorfor stemmer du for en rigsretssag mod Inger Støjberg?

»Fordi jeg er enig i Venstres formands analyse af hele situationen om, at der hviler nogle alvorlige anklager over Inger Støjberg og dermed også over Venstre. Og de anklager kan vi få fjernet gennem en rigsret. Venstre er et lov og orden-parti, og det er nogle vigtige værdier for Venstre og for den politik, Venstre står på. Så det er det, jeg gerne vil bakke op om.«

Ulla Tørnæs 

  • Født 1962.
  • Folketingsmedlem for Venstre.
  • Forsknings-, SU- og uddannelsesordfører.
  • Tidligere undervisnings-, uddannelses- og forskningsminister.
  • Medlem af Folketinget siden 1994.
  • Medlem af Europa-Parlamentet fra 2014-2016.

– Har du været i tvivl om, hvad du ville stemme?

»Det er jo ikke nogen nem beslutning, og det er jo heldigvis heller ikke hverdagskost, at vi som individuelle folketingsmedlemmer skal tage stilling til en sag som en rigsretssag. Så for mit eget vedkommende har det været svære overvejelser.«

»Jeg er enig i den stramme udlændingepolitik, så det er vigtigt for mig at adskille den fra lov og orden og understrege, at det netop ikke handler om udlændingepolitikken eller Inger Støjberg. Det handler om de anklager, der hviler på Venstre.«

– Hvordan har den her situation påvirket jer internt i Folketingsgruppen?

»Det var et svært møde. Det er ikke særlig sjovt at skulle være med til at rejse en rigsret mod en kollega. Man kunne godt have frygtet, at mødet blev meget personfikseret, og at det ville blive meget hårdt i tonen. Men jeg synes faktisk, vi formåede at have en meget værdig og rigtig fin drøftelse af den vanskelige situation.«

– Hvad tror du, sagen kommer til at betyde for Venstre i den kommende tid?

»Jeg håber da meget, at det lykkes at overbevise både kolleger i Folketinget og vælgere, der nu sætter spørgsmålstegn ved, hvorvidt Venstre har forladt en stram udlændingepolitisk holdning, om, at det ikke er det, sagen drejer sig om.«

– Mener du, at Inger Støjberg kan blive i partiet?

»Selvfølgelig.«

– Hvorfor er det en selvfølge for dig?

»Jamen, Inger Støjberg har været medlem af Venstre i mange år. Og der er nogle af gruppens medlemmer, der er kommet til en anden konklusion end mig om, hvorvidt man stemmer for eller imod, men den uenighed skal Venstre også kunne rumme.«

– Men den uvildige advokatundersøgelse konkluderer, at der er en rimelig formodning om domfældelse?

»Jamen, ved du hvad, det er et hypotetisk spørgsmål, som jeg ikke har forudsætninger for at svare på.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

John S. Hansen

Uanset sagens indhold - så er det uskønt at se hykleriet og køen ved håndvasken i forhold til Støjberg!
Hun bar sin regerings udlændingepolitik med accept/passivitet fra medministrene samt folketingsgrupperne.

Marianne Jespersen, Kurt Lindy Hansen, Per Torbensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Tina Peirano, Bjarne Andersen, Anders Reinholdt, Ete Forchhammer , Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Ole Frank, Frank Jensen, Poul Erik Pedersen, Per Christensen, Hanne Utoft, Alvin Jensen og Arne Lund anbefalede denne kommentar
Jørgen Christian Wind Nielsen

Rigsretssagen bidrager til at styrke vores alle sammens retssikkerhed, fordi det minder politikere og embedsværket om, at alle skal overholde vores love. Med andre ord en præventiv effekt.

Bjarne Andersen, Anders Reinholdt, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Ole Frank, Lars Eriksson, Carsten Munk, David Zennaro, Helle Walther, Alvin Jensen, Steen K Petersen og Carsten Hansen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Det rigtige/modne må være at bifalde en rigsretssag når sagkyndige mener der er basis herfor.
Dette uanset hvilket partitilhørsforhold en given minister så end må have

Lillian Larsen, Inge Lehmann, Jørgen Larsen, Helle Walther og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Hvis man tillod at en minister u straffet at håndtere sit ministerium som Støjberg har håndteret sit i denne sag, så var DK en banan-republik. Minksag og instrukssagen kan ikke sammen lignes. IS har løjet og vildledt flere gange i flere samråd, det er sagt fra ombudsmanden, kommission og uvildige advokater, alle er enige om ulovligheden. DK er en retsstat. Og den der barnlige hævnfølelse, kan man jo ikke bruge til noget.
Inger S er jo ikke GUD. Hun har fejlet alvorligt. Hvis Løkke havde været sin opgave voksen, havde han sagt fra, stoppet det, men han tog kikkerten for det blinde øje. Han havde jo kun magten takket være DF. Og Ingers håndtering af de unge flygtninge par gav stemmer. Hun siger hun kæmpede for dem. Det mener hun nok også i egen optik, men se hvem de var, se deres alder, og det havde jo ikke kostet noget at spørge dem selv.
Hvorfor lyve om det, hvorfor vildlede folketinget, det hænger jo ikke sammen..
Og det er uværdigt at gå ud og fremlægge tingene som om det er Ellemann der har styret dirigentstokken . Partierne har selv valgt, hvad de vil stemme

Kurt Lindy Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Mogens Kjær, Carsten Munk og Arne Lund anbefalede denne kommentar
Ib Jørgensen

Det mest foruroligende ved Inger Støjberg er ikke hendes adfærd, hvor afskyelig man end vil finde den, men den kendsgerning, at så mange stemmer på hende. Jeg ser antydningen af en parallel til Trump og hans angiveligt 74 millioner vælgere. Problemet er ude blandt os, som en virus?

Karsten Nielsen, Christian Mondrup, Lis djørup, Bjarne Andersen, Lillian Larsen, Anders Reinholdt, Ete Forchhammer , Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Ole Frank, Poul Erik Pedersen, Esben Lykke, Lars Eriksson, Dan Ysnæs, Helle Walther og Mogens Kjær anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Støjberg reaktion om først at bede alle i V sige deres ærlige mening, når det er gjort går hun ud og angriber svaret med fokus på V formand. Hun bliver ved med sine barnebrude, men det er ikke kernen, kernen er juridisk, løgn, manipulation vildledning og lovbrud, det må en minister ikke. Det skete ikke bare en gang, det skete igen og igen på utallige samråd med forskellige forklaringer hver gang. Hvis hun vil være så sej som hun forsøger at spinne, så skuffer hun mig faktisk. Hun virker sølle ved at skubbe ansvaret fra sig.

Kurt Lindy Hansen

Helle Walther
Jeg er enig med dig i, at Lars Løkke Rasmussen burde have sat en stopper for Inger Støjbergs fremfærd i denne sag. Ja, han har ligefrem svigtet sin minister og har dermed også et medansvar.