Interview
Læsetid: 2 min.

Ulvene forsvinder sporløst. Den bedste forklaring er drab

Danske ulve forsvinder sporløst, og ulovlig jagt er det bedste bud på en forklaring, siger seniorforsker Hans Peter Hansen fra Aarhus Universitet
I forskningsverdenen er man stort set enige om, at drab er den bedste forklaring på de forsvundne ulve, sforklarer Hans Peter Hansen.

I forskningsverdenen er man stort set enige om, at drab er den bedste forklaring på de forsvundne ulve, sforklarer Hans Peter Hansen.

Lars Rasborg

Moderne Tider
9. januar 2021

– Siden 2012 er 10 ulve sporløst forsvundet i Danmark, mens kun én er registreret som død af naturlige årsager. Hvad er det, der foregår?

»Man opererer med et begreb, der kaldes kryptisk dødelighed – ulve, der forsvinder uden forklaring – så vi ved det ikke. Én forklaring kunne dog være, at de bliver aflivet ulovligt. Man ser det i hele den vestlige verden, hvor der er ulve. Og i andre lande når man frem til den forklaring, at det er ulovlige drab. Vi kan ikke sige det med sikkerhed, men i forskningsverdenen er man stort set enige om, at det er den bedste forklaring.«

– I Kristeligt Dagblad siger en fra Naturfredningsforeningen, at ulvene bliver skudt, gravet ned, smidt i gyllebeholdere og halmfyr – lyder det langt ude?

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Claus Bødtcher-Hansen

09/jan/2021

Altså, hvordan sikrer og beskytter
man (m/k) sig selv og sine børn mod
at blive taget, dræbt og ædt, hvis
der strejfer ulve rundt i ens område ?

Med bekymret hilsen
Claus

Troels Brøgger, Poul Anders Thomsen og Jan Andersen anbefalede denne kommentar
Dan D. Jensen

Det er lidt bagvendt at de er mest savnet på 4 sal på Vesterbro - I Vestjylland, nede ved jorden, er de ikke savnet.
Måske at disse metrohomosapiens vil lægge børn til et helt ufarligt forsøg med den vilde natur i Stråsø ??
Så kan der nok igen hentes et par ulve fra Tyskland !

Ole Svendsen, Erik Fuglsang og Flemming Olsen anbefalede denne kommentar

Claus: Hvad gør forældre i Polen, Tyskland , Norge og Sverige, hvor der har levet ulve altid? Måske skulle de ængstelige hente inspiration fra de lande?

Hans Larsen, Palle Yndal-Olsen, Torben Bruhn Andersen, Inge Lehmann, Henriette Bøhne, Steffen Gliese, Alvin Jensen, Rikke Nielsen, Poul Reynolds, Peter Hansen, Jens Christensen, Anders Reinholdt, Gert Romme, Mogens Holme, Estermarie Mandelquist, Erik Winberg, Flemming Berger, Lone Hansen og Gitte Loeyche anbefalede denne kommentar
Claus Bødtcher-Hansen

09/jan/2021

Ole Falstoft: OK, og hvad gør de så,
kort fortalt, i Polen, Tyskland, Norge
og især i Sverige ?

Venlig hilsen
Claus

Kim Øllgaard

Når nu ulve er så harmløse, hvorfor så ikke slippe nogle løs i Dyrehaven i Klampenborg. Så kan de bruges som "klappedyr".

Troels Brøgger, Ole Svendsen, Erik Fuglsang, Jan Andersen og Finn Thøgersen anbefalede denne kommentar

De gør ikke noget specielt. Det er pointen. Frygten for ulve er væsentligt irrationel. Der er ingen tilgængelige data der underbygger, at der er grund til at frygte ulve.
I lande hvor man har levet med ulve i århundrede, er man ikke bange for ulve. Der handler diskussionen om ulve, om de økonomiske omkostninger for fåreavlere o.a. som følge af ulveangreb.
Om vi vil have ulve i Danmark skal ikke afgøres af en lobby af landmænd, der tager sagen i egen hånd.
Her i landet er vi vant til at hensynet til landbruget sættes overalt andet: hensynet til naturen, til rent drikkevand, til fiskeri, til resistente bakterier etc. Er det rimeligt?
Hvem skal bestemme hvilke arter vi tillader her i landet?
Det drejer sig ikke om en modsætning mellem by og land eller mellem København og Jylland som nogle gerne vil have det til at se ud som. Det drejer sig om en gruppe landmænd er mener de har ret til at bestemme over vores alle sammen natur.

uffe hellum, Hans Larsen, Maiken Guttorm, Palle Yndal-Olsen, Niels Jakobs, olivier goulin, Marianne Pedersen, Torben Bruhn Andersen, Inge Lehmann, ingemaje lange, Henriette Bøhne, Steffen Gliese, Rikke Nielsen, Per Klüver, Alvin Jensen, jens rasmussen, Søren Cramer Nielsen, Steen Obel, Tomas Hoch, Jens Kofoed, Poul Reynolds, Peter Hansen, Asiya Andersen, Jens Christensen, Ruth Sørensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Anders Reinholdt, Gert Romme, Peter Høivang, Mogens Holme, Estermarie Mandelquist, Henning Kjær, Erik Winberg, Flemming Berger, Mikael Kristensen, Anne-Marie Krogsbøll, Lone Hansen, Gitte Loeyche, Carsten Munk og ulrik mortensen anbefalede denne kommentar
ulrik mortensen

Et land som Italien har over 60 mill. mennesker og ca. 800 ulve, og de har ikke haft et eneste ulveangreb på mennesker i 200 år. I Skandinavien skete det sidste angreb fra en vild ulv i 1882 i Finland. I Abruzzo Nationalparken nær Rom lever 60 ulve, og parken besøges af ca. 2 mill. mennesker hvert år og der er aldrig registreret ulveangreb på mennesker. Fra rapporten “The fear of wolves: A review of wolf attacks on humans“: https://ulveidanmark.ku.dk/ulve-mennesket-og-husdyrene/hvor-farlig-er-ul...

Hans Larsen, Maiken Guttorm, Palle Yndal-Olsen, Ole Svendsen, Niels Jakobs, Marianne Pedersen, Torben Bruhn Andersen, Jørgen Munksgaard, Inge Lehmann, Henriette Bøhne, Steffen Gliese, Per Klüver, Alvin Jensen, Søren Løvborg, Poul Reynolds, Peter Hansen, Asiya Andersen, Jens Christensen, Ruth Sørensen, Anders Reinholdt, Gert Romme, Peter Høivang, Mogens Holme, Estermarie Mandelquist, Erik Winberg, Mikael Kristensen, Anne-Marie Krogsbøll, Lone Hansen og Gitte Loeyche anbefalede denne kommentar

Dan D. Jensen: Det er lidt bagvendt at de er mest savnet på 4 sal på Vesterbro - I Vestjylland, nede ved jorden, er de ikke savnet.
Du har ikke ganske ret. Jeg bor ikke på 4. sal, men nede ved jorden på landet i Jylland, og har ikke problemer med ulven(e).
Når det er sagt, så er det selvfølgelig træls for fåreavlerne, men så vidt jeg ved bliver de kompenseret, hvis ulven har taget får..
Vi har efterhånden ret meget kronvildt i Jylland, som landmændene har et ambivalent forhold til. De vil gerne have indtægten fra jagten,men jamrer så, når krondyrene ødelægger hegn og spiser af markens afgrøder. Her er ulven det eneste rovdyr, der magter at fange disse dyr.
Så synes jeg i øvrigt det er ynkeligt, at man ikke står ved sine gerninger, såfremt det er jagt, der udrydder ulvene.

Erik Karlsen, Maiken Guttorm, Marianne Pedersen, Torben Bruhn Andersen, Inge Lehmann, Steffen Gliese, Lars Bo Jensen, Per Klüver, Alvin Jensen, Poul Reynolds, Estermarie Mandelquist, Erik Winberg og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Krister Meyersahm

Ulven – byfolkets favorit.

Biodiversitetsfolket vil til døden kæmpe
har givet sig fanden på, at ind ulven lempe
i den øde natur, i skov og på bondens marker
i byernes ghettoer, i kolonihaver og i parker.

For tohundrede år siden blev ulven ekspederet
man tålte ikke at husdyrholdet blev minimeret
siden har vist ingen savnet ulven her i landet
før nu, hvor det er finere at mene noget andet.

Nu er det byfolket der det meste bestemmer
de risikerer heller ikke så let deres egne lemmer
så får ulven lyst til en håndmad med københavner
så husk; en ægte bybo både natur og ulv favner.

Troels Brøgger, Carsten Bjerre, Erik Fuglsang, Jan Andersen og William Mannicke anbefalede denne kommentar

Jeg bor på landet i Nordjylland, og har intet imod ulve. Jeg forstår dog ikke fløjkrigen den afføder. D fleste voksne, kan da indse, at de der rent bogstaveligt har ulvene i baghaven, og er utrygge ved at lade deres børn og kæledyr bevæge sig frit omkring boligen, har en særinteresse, der langt overgår, alle der elsker ulven på sikker afstand.

Det er åbenlyst, at dobbeltmoral og selektiv sympati har alt for gode betingelser i debatten. Forestil jer bare (jo, prøv nu bareat gør det), at ulvene begyndte at rende rundt i byen, for at skaffe føde, på samme måde som ræven gør. Hvis du er med i dette tankeeksperiment, vil du sikkert kunne mærke den panik der ville sprede sig i byerne. Det er oplagt, at dyrene ville blive skudt efter kort tid.

Hvis du stadig ikke kun kan se sagen fra din egen side, så læs lige artiklen her, hvor der er mistanke om en ulv i Dyrehaven,. Det må kunne give dig et indtryk af, hvordan nogle af dem der bor i ulveland føler

https://dyx.dk/AjLtK

Troels Brøgger, Ole Svendsen, Carsten Bjerre, Erik Fuglsang, Flemming Olsen, Dan D. Jensen og William Mannicke anbefalede denne kommentar
ulrik mortensen

Jensen - det var en løs hund, der bed hovedet af et dådyr i dyrehaven i 2014:
www.dr.dk/nyheder/indland/dna-proeve-fastslaar-stor-hund-draebte-daadyr-...

Marianne Pedersen, Torben Bruhn Andersen, Jørgen Munksgaard, Inge Lehmann, Erik Fuglsang, Per Klüver, Alvin Jensen, Estermarie Mandelquist og Erik Winberg anbefalede denne kommentar

@ulrik mortensen, jeps, det var det, men det er egentligt ligegyldigt. Du skal vurdere omtalen og advarslen til københavnerne, om at være på vagt og holde afstand. Tyg lige på dette citat: "Man skal opføre sig over for glubske hunde på samme måde, som man skal over for ulve". Kan du se pointen? :)

Troels Brøgger, Carsten Bjerre, Erik Fuglsang, Kim Houmøller og Dan D. Jensen anbefalede denne kommentar
William Mannicke

Det er halvt sent, og jeg gider sådan set ikke at argumentere:
Men DK er for tæt befolket og for tæt bebygget, til at sikre ulve ”naurlige” forhold.
Og har ulve været fraværende i mange år.
Mennesker med (u)begrundet frygt for ulve er jo også natur.
Slip sabeltigeren og monster bjørnen løs :-)

Carsten Bjerre, Birte Pedersen og Dan D. Jensen anbefalede denne kommentar

For at sikre en god biodiversitet kræves der andet og mere end udsættelse af ulve. Jeg ser gerne at man hellere snakkede vildsvin - nogle der kunne rode godt og grundigt op i mulden og skabe nyt liv. Men så er der jo det der hegn.. Kommer ulve udenom hegnet ?

Peter Høivang

Nu bor jeg ude på landet i Vestjylland, hvor der er kommet flere rapporter om spottede ulve. Jeg er ikke bange på mine børns og egne vegne.

Mange "ulve" angreb her omkring viser sig at være fra den domesticerede ulv, hunden.

De fleste angreb på dyr og alle angreb på mennesker kommer fra hunde, så vi kunne måske starte der!?

Estermarie Mandelquist, Marianne Pedersen, Torben Bruhn Andersen, Jørgen Munksgaard, Inge Lehmann, Per Klüver og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Jeg vil være langt mere nervøs for flåter end for ulve ved at tage på skovtur ved Ulfborg

Maiken Guttorm, Niels Jakobs, Estermarie Mandelquist, Marianne Pedersen, Torben Bruhn Andersen, Inge Lehmann, Henriette Bøhne, Per Klüver, Alvin Jensen, Peter Høivang, Carsten Munk og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar

Dan D. Jensen
hvad er det for et forsøg, du spørger ind til. Jeg har ikke hørt om et forsøg med at lægge børn ud til ulve, hvis det er det du antyder, Hvis du ved noget eksakt om et sådan projekt, vil jeg gerne høre om det, for det lyder da komplet uansvarligt. jævnfør indlægget fra Gustav Alexander.
Som andre nævner kan jeg være mere bange for hunden (jeg er selv hundeejer) men oplever lidt for mange gange hunde uden snor, da "min hund aldrig gør noget". I bedste fald ikke overfor mennesker, men den ravage, den laver for andre dyr kan have stor betydning.

Maiken Guttorm, Carsten Munk, Estermarie Mandelquist, Marianne Pedersen, Inge Lehmann, Per Klüver, Alvin Jensen, Peter Høivang og Jens Christensen anbefalede denne kommentar
Jens Christensen

Selvfølgelig bør man som udgangspunkt tage folks frygt alvorligt, hvis den er oprigtig. Men der opbygges al for megen negativitet omkring det her emne, og det er sommetider de samme, der både opildner til og plæderer for den her frygt. Altsammen godt krydret med de endeløse 'vittige' kommentarer om, at ulvene skulle flyttes til 'djævleøen' og Dyrehaven. Og at ulvene selvfølgelig blot er smuglet til Jylland fra Polen af skumle langskæggede, piberygende biologer i beskidte islandske sweaters. Selv en borgmester i en større provinsby (Krarup i Herning) skrev, han kunne forstå, jægere tog en skovl med på jagt. Ubegribeligt at en borgmester ser sig i stand til at udtale sig sådan.

Estermarie Mandelquist, Marianne Pedersen, Torben Bruhn Andersen, Inge Lehmann, Steffen Gliese, Per Klüver, Alvin Jensen og Peter Høivang anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Som jeg ser denne debat så er der gode argumenter på begge sider.
Vi står i en situation hvor andres argumenter ikke bare kan fejes bort.

Jeg er mest for at bevare ulvene i Danmark, men som fynbo med stor glæde ved at gå i lokale skove, så er jeg da glad for at ulvene ikke er forsvundet over lillebæltsbroerne. (Håber jeg)

Peter Høivang

@ Carsten Hansen

Fakta er, at hvis de skulle tage Lillebæltsbroen(nok nærmere et tilfrosset Lillebælt, hvis det nogensinde skulle ske igen) til Fyn og du kom til at møde dem i skoven, så er du ikke i fare.

Så tag du bare herover og gå en tur i skoven.

Marianne Pedersen, Inge Lehmann og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

I andre lande har man langt farligere dyr end ulve lige rundt omkring en; Slanger, krokodiller, flodheste osv.
Det har folk lært at leve med gennem 100-vis af år.
Men for at lave en kobling til den nuværende Coronakrise, så har vi raske og rørige mennesker i København og Aalborg der demonstrerer mod restriktioner i deres liv mens raske og rørige mennesker har stormet læger og apoteker for at få en influenza-vaccine af frygt for at blive ramt endnu hårdere ved Corona-smitte.
Mennesker er ikke ens.

Carsten Hansen

Peter Højvang.

Jeg tror ikke rigtigt du fangede mit budskab.
Al den stund du bare fejer andre væk.

Jeg er såmænd ikke specielt bange, faktisk ikke overhovedet; Men under alle omstændigheder vil jeg gerne undgå et møde med en ulv.
Og sådan tror jeg faktisk de fkeste har, men har forståelse for de de er angste. de kan ikke bare fejes væk.

Straffene ved at slå fredede dyr ihjel skal forhøjes væsentligt og hvis man gør det bevidst, så skal det udløse en ubetinget fængselsstraf af længere varighed, længere er den ikke, konsekvenserne skal simpelthen strammes betydeligt!

Samtidigt, så kan man lave en mere eller mindre skjult GPS overvågning og anden overvågning af de ulve der findes, og man kan vedtage at for hver ulv der så forsvinder sporløst, der skal der så direkte hentes ig importeres to nye og sættes ud i det samme område som den forsvandt.

Estermarie Mandelquist, Marianne Pedersen, Inge Lehmann, Steffen Gliese, Alvin Jensen, Peter Høivang, Erik Winberg og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Peter Høivang

@ Carsten Hansen

Fejer andre væk?

Det må du gerne uddybe.

Du fortæller, at du er glad for, at ulven ikke er i din lokale skov. Jeg antager at det er fordi, du er bekymret for at være i fare og går derefter videre til, at fortælle dig at du ikke er i fare i en skov i Jylland.

At jeg kommer med fakta i en debat, kan vel ikke betegnes som, at jeg fejer andre væk.

Hvis vi ikke kan præsentere hinanden for argumenter baseret på fakta/empirisk viden, så lever vi så sanseligt i det post faktuelle samfund.

Jeg forstår hvis folk er bekymret og jeg er ingen Supermand selv, så jeg ville virkelig blive skræmt af en ulv.

Det ændrer dog ikke på, at jeg ikke er i fare.

Peter Høivang

sanseligt = sandeligt

Carsten Hansen

Peter Høivang

Du antager forkert !.

Undertegnede har såmænd gå i skove i bjørne-og eller ulveland i både Tyskland, Østrig, Holland , Norge og Sverige uden at have været angst.

Men at folk er det , kan man ikke bare feje væk med statistikker og argumenter.
Kunne man det så var der ikke neget der hed fobier eller irrationel angst / ubegrundet frygt

Carsten Hansen

NÅ; jeg gør lige min stilling helt klar. Ingen grund til at køre i ring.

- Jeg er for ulve i Danmark.
- Jeg har fuld forståelse for at nogle mennesker i deres nærhed er utrygge.
- Jeg tror ikke at nok så mange statistikker eller argumenter vil ændre på denne utryghed.

Derfor skal man overveje strategier. Skal antallet holdes nede ?.
Skal der sættes ulvehegn op i større skala ?
Eller andre forslag.

Peter Høivang

@ Carsten

Så forstår jeg ikke denne her sætning fra dig, " men som fynbo med stor glæde ved at gå i lokale skove, så er jeg da glad for at ulvene ikke er forsvundet over lillebæltsbroerne. (Håber jeg)"

Hvis du ikke mener der er grund til at frygte ulven, hvad mener du så med ovenstående?

Jeg er ikke enig i, at man skal skyde ulve, som er med til at holde rådyr og andre dyr sunde. Ulve er faktuelt gode for den natur de bevæger sig i. Hvis der bliver for mange og her må vi stole på fagkundskaben, så skal de helt sikkert skydes/reguleres, så flokkene passer til den danske natur.

Ulve hegn og lignende kan vel lige så godt bekræfte folk i, at ulven er farlig. Risikoen er, at folk bliver mere utrygge ved at de opføres.

Jeg vil mene, at oplysning må være vejen frem, som med så meget andet.

Fx. oplysning om at ulve ikke angriber mennesker. Ulve er sky og holder sig så langt fra mennesker som muligt. Ulve sikrer biodiversitet og hjælper til at rådyr og andet er i sund stand.

Ja, ulve angriber ligesom hunde nogle gange får. Det er der heldigvis råd for og der er heldigvis erstatning til de der mister dyr til ulven.

Inge Lehmann, Flemming Berger, Carsten Munk og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

ulrik mortensen 09. januar, 2021 - 15:03

Den italienske ulve art (canis lupus italicus) er en under art til gråulven. Og den er noget mindre end den, som befinder sig i Danmark med en vægt op til 35 kg, en skulderhøjde op til 70 cm og en kropslængde op til 148 cm.

Ulve arten i Danmark (canis lupus), grå ulven, er den største art blandt ulve med en vægt op til 80 kg, en skulderhøjde op til 85 cm og en kropslængde op til 160 cm. Denne grå ulve art er i stand til, egen hændigt, at nedlægge så store dyr som en fuldvoksen bison okse.

Peter Høivang

@ William Manniche

Du skriver: "Men DK er for tæt befolket og for tæt bebygget, til at sikre ulve ”naurlige” forhold."

Naturhistorisk museum i Aarhus har udgivet en fakta pjece om ulven i Danmark.

Her skriver de blandt andet:

"Det er en af de helt store myter omkring ulven, at
den har brug for store vildnisområder for at over-
leve. Ulven er langt bedre til at omgås mennesker
og udnytte det menneskeskabte landskab, end de
fleste er klar over, og den moderne europæiske ulv
kan sagtens trives i landbrugsområder og andre
kulturlandskaber. Således findes der i det nutidige
Europa omkring 10.000 ulve, der næsten udeluk-
kende lever i kultiverede landskaber."

Marianne Pedersen, Inge Lehmann, Flemming Berger, Steffen Gliese, Alvin Jensen og Jens Christensen anbefalede denne kommentar
Krister Meyersahm

Alle kæfter positivt med når der diskuteres madspild generelt. Når det gælder ulven, som ingen har savnet i 200 år og som vore kloge forfædre udryddede fordi ulvene gjorde skade på menneskers fødedyr og til og med åd dem, så er holdningen blandt mange anderledes i dag.

Men hold nu lige op – ulven er et rovdyr fordi ulve æder menneskers føde og koster samfundet penge. Penge der kunne bruges bedre end til erstatning for landmænds lemlæstede og dræbte får.

Staten er ellers ikke bleg for at afvæbne kniv- og skydevåbenbærende borgere, hvad enten de har gjort noget eller ej for at afværge angreb på andre borgere. Ulvetænder kan også være uberegnelige så derfor - ud med ulven. Mon ikke biodiversiteten kan klare sig uden ulvens medvirken?

Carsten Hansen

Peter Højvang

"Så forstår jeg ikke denne her sætning fra dig, " men som fynbo med stor glæde ved at gå i lokale skove, så er jeg da glad for at ulvene ikke er forsvundet over lillebæltsbroerne. (Håber jeg)""

Fordi ingen almindelige mennesker ønsker at møde en ulv i skoven, uanset om man frygter eller ej.

Peter Høivang

@ Krister

Ulvene spiser ikke vores fødedyr. Tyske forskere er kommet frem til, at 0,6 procent af ulvens føde kommer fra landbrugsdyr. Langt de fleste var får, resten var kaniner og høns.

Så problemet er ikke større og det vil sikkert blive endnu dyrere at bygge ulve hegn ved den tyske grænse, hvis sådan et findes og er effektiv.

Inge Lehmann, Steffen Gliese og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Peter Høivang

@ Carsten

Ok. Så er jeg ked af, at jeg antog at du troede de var farlige. Du ønsker bare ikke at møde dem.

Så er det jo godt de ikke er på Fyn og selv hvis det var, så er det godt at de endnu mindre ønsker at møde dig.

Måske man skulle se på hvad Sverige, Tyskland, Frankrig, Schweiz, Holland og Belgien gjorde, for at gøre deres befolkning trygge, da ulven vendte tilbage til de lande.

Carsten Hansen

Hvis man læser hvad jeg skriver så er mit hovedbudskab at jeg ikke fejer andres frygt af banen.

Dan D. Jensen, Ole Svendsen og Carsten Bjerre anbefalede denne kommentar
Rikke Nielsen

Kim Øllgaard

"Når nu ulve er så harmløse, hvorfor så ikke slippe nogle løs i Dyrehaven i Klampenborg. Så kan de bruges som "klappedyr"."

Du har vist aldrig prøvet at stå foran en vred kronhjort i Dyrehaven i brunst. Det har jeg. Og jeg kan love dig, at jeg ikke lige gik hen og daåppede den på geviret. Der vil jeg godt nok hellere møde en ulv.

Erik Karlsen, Carsten Munk, Estermarie Mandelquist, Inge Lehmann, Steffen Gliese, Per Klüver, Jens Christensen og Peter Høivang anbefalede denne kommentar
William Mannicke

@Peter Høivang
10. januar, 2021 - 14:21

Jeg er udmærket bekendt med disse fakta.
Ulven er jo et klogt dyr. Og går selvfølgelig der hen, hvor maden er nemmest at finde, i kulturlandskabet, hvor der er ”tag selv buffet” på græsningsarealer for husdyr.

Problemet med ulve er antallet, en enkelt ulv i Naturpark Thy er næppe et problem.
Men to ulve, kan på ti år formere sig rigtig, rigtig mange gange med ungers unger. kan blive til flere hundrede i løbet af ti år.

Og så rykker de tættere på beboede områder.
Måske er det for at tage det problem i opløbet, at ulve ”forsvinder”?.

Og mht. biodiversitet.
Før ulven kom til DK, var det jo ikke sådan at det ligefrem flød med ådsler i naturen, ræv og grævling mm. tog for sig.
Hvis ulven breder sig, hvad sker så med antallet af ræve mm ? Som jo også er byttedyr for ulven.
Sandsynligvis forskubbes naturens ”ballance” og det er så ok?

Og lige til sidst:
Ulve forskere er eksperter på ulven, men af ”naturlige” grunde næppe upartiske i deres vurderinger ulven og dens vilkår og omgang med mennesker.

Peter Høivang

@ William

Det er direkte usandt, at ulvene tilpasser sig ved, at tage for sig af får på markerne.

99.4 procent af ulvens føde kommer fra naturen og har intet med landbrug og mennesker at gøre.

Får står for 0.44 procent af ulvens føde.

Derefter indikerer du, at jægere der ulovligt dræber ulve hjælper samfundet, da ulven kommer for tæt på byer. Det er jo også usandt.

At du slutter med at gå efter forskerne bag istedet for deres resultater, er jo i god tråd med tidsånden og viser, at dine argumenter er sluppet op.

Forskere på tværs af nationer, der bruger år på forskning, interviewer landmænd, jægere, hundeejere osv. Vildtforvaltere der har sin daglige gang i skovene, som kender forskel på hunde og ulvebid, som kender ulvens natur.

De er om nogen, dem vi bør lytte til også når man ikke får ret.

Elisabeth Christiani, Estermarie Mandelquist, Marianne Pedersen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Jeg er rimelig sikker på at samtlige debattører her på tråden ville få deres små børn/børnebørn indenfor hvis de så en ulv strejfe rundt i nabolaget.
Uanset at ulven ikke er farlig.
Hvis det nu er sket for en person med et gevær, i det Midtjyske, så er det måske ikke så mystisk hvis han/hun har anvendt en spade i stedet for en telefon.

William Mannicke

@ Peter

Du tager ikke stilling til formeringsproblemet og dermed antallet på sigt eller ulvens på virkning af biodiversiteten.

Grunden til vi har ulve i DK er jo at de forsøger at finde nye jagtmarker efterhånden, som de formere sig.
Indvandring fra Nordtyslland.

Og her er der problemer:
www.kn-online.de/Nachrichten/Schleswig-Holstein/Mehrere-Schafsrisse-Neue...

www.ndr.de/nachrichten/schleswig-holstein/Problemwolf-GW924m-ist-tot,wol...

www.ndr.de/nachrichten/schleswig-holstein/Was-Sie-ueber-Woelfe-in-SH-wis...

Og lad mig lige understrege:
Jeg har intet mod ulve, bare der ikke bliver for mange :-)

William Mannicke

@ Peter

Du tager ikke stilling til formeringsproblemet og dermed antallet på sigt eller ulvens på virkning af biodiversiteten.

Grunden til vi har ulve i DK er jo at de forsøger at finde nye jagtmarker efterhånden, som de formere sig.
Indvandring fra Nordtyslland.

Og her er der problemer:
www.kn-online.de/Nachrichten/Schleswig-Holstein/Mehrere-Schafsrisse-Neue...

www.ndr.de/nachrichten/schleswig-holstein/Problemwolf-GW924m-ist-tot,wol...

www.ndr.de/nachrichten/schleswig-holstein/Was-Sie-ueber-Woelfe-in-SH-wis...

Og lad mig lige understrege:
Jeg har intet mod ulve, bare der ikke bliver for mange :-)

Peter Høivang

@ William

Vi er sådan set enige. Jeg skrev tidligere til Carsten, at blev de for mange, så skal de reguleres.

Jeg har en mistanke om, at vi måske ikke er enige om hvornår de er for mange.

Det vil jeg lade være op til forskere og vildtforvaltere om at afgøre, jeg har tillid til dem i den her sag.

Peter Høivang

@ Carsten

Af en mand der ikke er bange for ulve, taler du meget om frygt for den.

Den landmand, der sad inde i en bil og skød en ulv fordi den var for tæt på en traktor blev jo dømt og det var ulovligt. Det har jeg godt nok ingen forståelse for!

Carsten Hansen

Peter Høivang

I stedet for at erkende at også du ville få børn/børnebørn indenfor, så fortsætter du med at tale om hvorvidt jeg er bange eller ej.
Jeg anerkender de menneskelige følelser; at de kan have overtaget frem for fornuft.

Jeg tror flere her sidder bag deres skærm og fornægter samme.

Peter Høivang

@ Carsten

Jeg har tidligere erkendt, at jeg ikke er en Supermand og ville blive bange for en ulv hvis jeg så en.

Jeg argumenterer for, at man ikke skal tage den frygt med sig hjem og hente et gevær for at skyde en ulv, tage hjem og begynde at tro at biologer lyver om ulven, gå hjem og tro at ulven æder sig igennem landets får og måske også børn.

Det jeg hentyder til er at du starter med at skrive, at du ikke er imod ulven og så taler frygteligt meget som en ulvemodstander.

Carsten Hansen

Jeg argumenterer heller for at man skal hente et gevær og skyde ulven.
jeg argumenterer for at nogle nok ville gøre det; Af angst for deres små børn/børnebørn.

De, der knap nok ejer en vandpistol, og de fleste andre vil nok bruge telefonen i stedet.

Så prøv at forstå; Jeg taler om følelser, angst og irrationalitet; Ikke om det fornuftige i at skyde ulve.
Er det helt umuligt for dig at forstå, så er der ingen grund til yderligere debat

Carsten Hansen

Og for øvrigt tror jeg at det enten er vrede bønder der har "fjernet" ulvene, eller også er de lusket væk under radaren.

Kim Houmøller

Jeg vil hverken have løsgående hunde eller ulve i min have. Så enkelt kan det siges!

Carsten Hansen

Kim Huomøller.

Det tror jeg ikke nogen her vil have. De ville blive bange.
De ville ikke selv være overbevist om at de er ufarlige.
Mod er nemmere bag en skærm end i virkeligheden.

Men selvfølgelig må man ikke begå selvtægt og selvfølgelig er risikoen for at møde en ulv mere usandsynlig hvis vi sørger for at holde bestanden nede . Det kan så gøres ved at professionelle skyder nogen af dem.
Sådan gør man i Norge .

PS: Google selv; Links bliver ofte blokeret i øjeblikket så indlæg ikke kan sendes.

Jens Christensen

@Carsten Hansen - det med at holde bestanden nede lyder nu lidt mærkeligt, idet bestanden rent faktisk i forvejen er meget lille og vel ikke engang årligt ynglende.

Det er sikkert korrekt, at mange bliver bange, hvis de nogensinde skulle møde en ulv tæt på. Måske det er en kodning af en slags i os eller en kulturelt betinget arv? Men hvis frygten er irrationel iht eksisterende viden, så bør man tale den ned i stedet for at tale den op.

Sider