Kolleger og sexisme
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Kan jeg sige til en mellemleder, at hun er lidt for lækker?

Har du en nød, du ikke kan knække, så skriv til Brevkassen – vi giver ikke op, før vi har prøvet
Har du en nød, du ikke kan knække, så skriv til Brevkassen – vi giver ikke op, før vi har prøvet

Mia Mottelson

Moderne Tider
20. februar 2021

Vi har fået en ny mellemleder, en kvinde i 30’erne. Hun ser rigtig godt ud, har en attitude, nogen vil kalde flirtende og andre udadvendt – og går med stor succes op i sit udseende. Når hun ikke er i lokalet, kan jeg af og til høre på replikker fra en del af mine kolleger – mandlige som kvindelige – at hun udløser en del reaktioner, som bestemt ikke handler om jobbet. Lidt lummerhed blandet med den gammelkendte ’kvinder nakker kvinder’. Det er ikke rart.

Jeg har mest lyst til under fire øjne at foreslå hende at skrue lidt ned for charmen, for hun modarbejder – sikkert ubevidst – den respekt, der burde omgive hende. Omvendt vil jeg ikke bære ved til det heksebål, der pålægger kvinder særlige restriktioner i kraft af deres køn.

Har I et godt råd?

– Sangerinden

Svar I:

Nej, det er ikke rart, når kvinder nakker kvinder, så det synes jeg helt bestemt, man skal lade være med. Men er det ikke netop det, du selv er i færd med, hvis du forsøger at løse problemet ved at bede mellemlederen om at dæmpe sig?

Tag i stedet en seriøs snak med kollegerne, det er jo dem, der skaber problemerne, sådan som du selv beskriver det. Alene det, at mellemlederen er ny i jobbet, burde være en god grund til at støtte hende, så hun får tid til at lære arbejdspladsen at kende.

Så gør det! Få dine kolleger til at tænke sig om og gøre sig umage for at integrere den nye. Gør det klart for dem, hvor lusket de opfører sig, og fortæl dem, hvor grimt det er at høre på, når de bagtaler nogen bag vedkommendes ryg. Så kan du ranke din egen.

– Karen Syberg

Svar II:

Jeg synes ikke ligefrem, det er noget svært spørgsmål at svare på: Selvfølgelig skal du ikke trække din mellemleder til side for at fortælle hende, at hun altså er lidt for lækker og nok lige skal skrue lidt ned for charmen. Nu ved jeg selvfølgelig ikke, hvad det er for noget tøj, hun vimser rundt i, men det er vel næppe hotpants og bikini. Og man må altså gerne være lækker. Man må gerne gå med hæle, man må gerne være nedringet, man må gerne gå med mascara og eyeliner i det åbne kontormiljø.

Hvis du synes, tonen er for lummer og respektløs, kan du overveje at sige noget til dine kolleger. Men altså … at du »af og til« hører nogle replikker om mellemlederens udseende, må trods alt betragtes som et meget, meget, meget lille problem. Du beder om et råd. Mit råd er – og her citerer jeg min kære kollega Anna von Sperling: Pas din egen butik.

– Christian Bennike

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Engelbrecht

Lad være og behold dit arbejde

Kan ikke lade være med at tænke over svar II "det er vel næppe hotpants og bikini". At hvis det nu var det, hvad så?

Anders Sørensen

Hun ser bedre ud end dig. Deal med det. Hun får den opmærksomhed og har den position, du også ville søge, hvis du så ud som hende.

Hun er også dygtigere end dig. Selv hvis hun lignede dig og havde den samme tæt-på-reality-show-overvægt, ville hun være den, du så op til. Og du ville stadig skrive til Informations brevkasse (hvad er der ellers tilbage?) med beklagelser over hendes uretfærdige fordele, fordi det eneste, du har tilbage, er ønsket om, at andre også fejler.

Eva Schwanenflügel

"Nu ved jeg selvfølgelig ikke, hvad det er for noget tøj, hun vimser rundt i, men det er vel næppe hotpants og bikini"

Uha, pas på, Christian Bennike.

For ikke så længe siden røg en TV-anmelder, vistnok fra Politiken, ud i en værre shitstorm, da han omtalte Nina Munch Perrein, vært på TV-Avisen som "vimsende rundt på stiletter".

Du kan nemt ryge ud i noget snavs, hvis du skriver at kvinder "vimser", uanset om de gør det eller ej ;-)

@Eva Schwanenflügel
21. februar, 2021 - 15:07

Jeg skal ikke kunne sige, om nogen TV-anmelder har ment, at Nina Munch Perrein "vimsede rundt på stiletter", men Bo Tao Michäelis, Politiken-anmelder, skrev i al fald om Lise Rønne - fra DR-programmet 'Helt lyrisk' - at hun "vimser småneurotisk rundt i vanlig værtindestil". Om det var sandt, aner jeg ikke, men tv-anmeldere og "brevkasse-eksperter", skal vel forhåbentligt skrive lige nøjagtigt, hvad de mener - uden smålig skelen til, om det nu også er politisk korrekt ?

Eva Schwanenflügel

Nej, du har da helt ret, Erik Fuglsang, det var Lise Rønne, som blev beskrevet som "vimsende".

Jeg mener dog, jeg er lovlig undskyldt for forvekslingen, idet en ANDEN Politiken journalist blev beskrevet således af Informations mediejournalist Lasse Jensen den 10 april 2019 :

"Kåre Quist havde Nina Munch-Perrins lilla stiletter i hånden, hun holdt Quists mere bastante blankpudsede sorte sko ud for sig.

De to nyhedsoplæsere havde ledsaget billedet med en kommentar om, at Politikens tv-anmelder Rasmus Bech gik i for små sko. Han havde et par dage forinden besværet sig over Munch-Perrins »sylespidse stilethæle« og mente, at hun så ud, som om hun var på vej til en natklub, mens hun »stavrede afsted fra den ene kameravinkel til den anden«.

https://www.information.dk/debat/2019/04/diskussionen-dr-vaerten-nina-mu...

Det afstedkom så også en shitstorm..

Så om man skriver "stavrende" eller "vimsende" om kvinder, kan man altså risikere at få ørerne i maskinen.

Og selvfølgelig kan de holde på deres ret til at skrive alt muligt.
Men de må så også stå på mål for det bagefter, og dét er ikke altid lige sjovt..

Niels Johannesen

@ Eva Schwanenflügel

Og nu har du selv flere gange skrevet "V-ordet" og er derfor endt på den forkerte side af historien. Vær du bare glad for at du ikke er reporter på NY Times for så var du allerede blevet trukket til side og bedt om at skrive dit angrende afskedstweet...

Eva Schwanenflügel

Det er jeg sandelig også, Niels Johannesen ;-)