Klumme
Læsetid: 3 min.

Center for Vild Analyse: Statsministeren har kopieret Dansk Folkepartis vulgære folkelighed

Mette Frederiksens makrelsalat er ikke et forsøg på at pakke upopulære budskaber ind. Det er omvendt: Makrelmadden er budskabet
At kalde Mette Frederiksens folkelighed vulgær er ikke nogen overdrivelse, det er dårligt nok en kritik.

At kalde Mette Frederiksens folkelighed vulgær er ikke nogen overdrivelse, det er dårligt nok en kritik.

Jens Dresling

Moderne Tider
27. februar 2021

At Socialdemokratiet længe har omfavnet Dansk Folkepartis udlændingepolitik, er kendt for enhver. Omfavnelsen har været så konsekvent, at DF stadig ikke rigtig har fået vejret igen. Mindre åbenlyst er imidlertid en yderligere strategi blevet tilføjet undervejs, som på det seneste har stået stadigt tydeligere frem: Socialdemokratiet, og i særklasse statsminister Frederiksen, har kopieret – og måske endda overgået – Dansk Folkepartis vulgære folkelighed.

At kalde Mette Frederiksens folkelighed vulgær er ikke nogen overdrivelse, det er dårligt nok en kritik. ’Vulgær’ kommer nemlig af det latinske ’vulgus’, der betyder ’den brede befolkning’ eller ’menigmand’, og selv om man ofte forbinder noget ’beskidt’ med ordet, beskriver det mere generelt blot en overdrevet forenkling, simpelhed eller dårlig smag. Er det ikke netop, hvad Frederiksen helt bevidst flasher i sine facebookopslag med makrelsalat og vinduespudsning? »Det kan godt være, at nogen synes, at det er noget tarveligt noget, det her, men det er nu engang sådan, jeg er.«

Makrel i spagat

Strategien er blevet udviklet til en raffineret blanding af åbenlys leflen og en fuckfinger til dem, der kritiserer den. Om sine makrelmadder skrev Statsministeren for eksempel: »Og til dem, der om lidt kritiserer mig for at spise makrel i tomat. Jeg har spist det, siden jeg fik det med i madkassen. Og mon ikke også, jeg bliver ved med det.«

Det elegante er, at Frederiksen på én gang nærmest inviterer kritikerne – og i samme bevægelse demonstrerer over for folket, at hun er ligeglad med kritikken.

Dansk Folkepartis reaktion på opslaget (og det efterfølgende, hvor Frederiksen vasker vinduer) var meget sigende. Gruppeformand Peter Skaarup var hurtigt ved tasterne for at forsikre om, at han også kunne lide makrelmadder, og for en uge siden måtte formand Kristian Thulesen Dahl selv posere i arbejdstøj og med støv over det hele efter angiveligt at have gravet ud under sit gulv derhjemme. Begge kom derudover med mærkeligt akavede forsøg på at kritisere Socialdemokratiet for at skabe ulighed og rod i økonomien.

Det var tydeligt, at DF var kommet bagefter. Partiet, der ellers har excelleret i at sælge deres budskaber gennem markante, næsten kitschede overbud, måtte nu reagere på Frederiksens stunts med anstrengte forsøg på ’seriøs politik’. Nu var det Frederiksen, der kunne gøre ren folkelighed til en slags erstatningspolitik. Opslaget om makrelmadder handlede godt nok angiveligt om globalisering og udlændingepolitik, men det konkrete indhold forblev antydninger i baggrunden. Indpakningen overtrumfede simpelthen indholdet. Budskabet var, at Socialdemokratiets udlændingepolitik er pakket ind i makrelmadder.

Vulgaritetens maske

Men er det ikke bare sublim kommunikation at ydmyge Dansk Folkeparti i deres egne favoritdiscipliner? Tja. For det første kan man jo i hvert fald konstatere, at for de børn, der sidder hjælpeløse i Syrien og venter på at blive hentet hjem til Danmark, er det ikke ligegyldigt. For alle de børn, forældre og par, der gennemgår absurde sagsbehandlingsforløb i Udlændingestyrelsen, er det ikke ligegyldigt. Men måske er der også en mere grundlæggende fare – selve vulgariteten.

Martin Heidegger beskrev i sit hovedværk Sein und Zeit fra 1927 dét, han kaldte for ’den vulgære tidsopfattelse’. Den går ud på at betragte tiden som en rækkefølge af nu-punkter, der findes ét af gangen. Hvert forgangent punkt er ikke mere, og hvert fremtidigt punkt er ikke endnu. Ifølge Heidegger er dette en forvanskning af, hvad tid i virkeligheden er. Jeg er for eksempel også min fortid, lige nu, og jeg er allerede i gang med at ’kaste mig’ ud i fremtiden. Den vulgære tidsopfattelse har det med at fjerne os fra den ’egentlige tid’ og få os til at betragte vores liv som abstrakte, usammenhængende forløb uden formål og retning. Derfor er vulgaritetens betydning for Heidegger faktisk en slags eksistentiel katastrofe.

Kan man sige noget af det samme om Socialdemokratiets politik? Er faren ved den vulgære populisme, at masken så at sige klæber sig fast til ansigtet? Ville de fleste ikke netop sige, at Socialdemokratiet ikke længere foregiver at være strammere på udlændingeområdet, men rent faktisk mener det?

Det er muligt, at Frederiksen har lært sig at manipulere med medierne og offentligheden og med stort overskud og ironi hygger sig med at skabe forargelse, samtidig med at hun vinder frem i folkedybet. Men hvad nu hvis masken en dag ikke længere kan komme af? Hvordan ser sådan en verden ud for de transkønnede, de intellektuelle, de arbejdsløse, de sindslidende, klimaet og fredsbevægelsen? Pascal beskrev berømt, hvordan troen på Gud kommer af, at man går ind i kirken, knæler foran alteret og fremsiger en bøn. Og gentager det. Og gentager det. Til sidst tror man. Er det monstro det samme med populisme?

Serie

Center for Vild Analyse

Center for Vild Analyse har eksisteret som sted for tænkning siden august 2006. CVA analyserer kulturelle og politiske fænomener under parolen ’hvis du vil vide det modsatte’, ofte med inspiration fra psykoanalysen.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

William Mannicke

Har Center for Vild Analyse kopieret ”elitens” spidsborgerlige/kulturradikale foragt for makrelmadder eller er centret bare på vildspor?

Hvis man bliver slået i hartkorn med dansk folkeparti, fordi man spiser makrelmadder, hvad bliver man så, hvis man læser Informations ”vinskole”?

Fuld af analyse eller alkohol?
:-)

Carsten Hansen, Nette Skov, Torben K L Jensen, Søren Dahl, Helle Walther, Lars Jensen, Nike Forsander Lorentsen, Eva Schwanenflügel og Morten Balling anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er nu ikke blot fru Corona-commander-in-chief, som bruger facebook som (pudset!!) udstillingsvindue for makrelmad med agurk.
(Agurk ?!?)

Det har snart sagt enhver anden politiker også gjort.

Man husker med afsmag Støjbergs hvide franskbrød med lyst pålægschokolade, placeret foran cola zero'en, samt ikke mindst hendes lyksalige othello- lagkagefejring af udlændingestramning nr. 50.

Løkke Rasmussen har ikke forspildt en lejlighed til at præsentere os for alt, hvad en kvotekonge kunne byde på, lige fra flad sildemad til hjemmerøget laks.

Og det var vist Morten Østergaard, der viste et stjerneskud frem, før han selv dalede ned fra firmamentet?
(Dog ikke i svømmedragt ved den lejlighed)

Hvis facebook lukkede ned for Christiansborg, ville der pludselig være stille, åh, så stille ;-)

Peter Gløde, Benta Victoria Gunnlögsson, Nette Skov, Torben K L Jensen, Helle Walther, Emil Davidsen, Arne Lund, Hanne Utoft, Anne-Marie Esmann, Lise Lotte Rahbek, Morten Balling og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Morten Balling

@Center for Vild Analyse

Vulgær: fra fransk vulgaire fra latin vulgaris 'almindelig', afledt af vulgus 'den store mængde, den brede befolkning, menigmand'

Måske er "vulgær" ikke helt så negativt ladet et ord, som artiklen antyder. Lidt ligesom "populisme" egentlig betød politikere som i demokratiets navn lyttede til befolkningens ønsker før de lavede politik.

Er i så selvfede at i er ved at blive lidt elitære?

ulrik mortensen, Carsten Hansen, Nette Skov, Torben K L Jensen, Søren Dahl, Hanne Utoft, Bjørn Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Problemet med agurken er bare at den ikke egner sig som pålæg. Værst er selvfølgelig hvis den optræder skiveskåret solo på rugbrød, det er lige så utilstedligt som det er dovent. Desværre er det ofte børn det går ud over. Agurk er tilbehør. I øvrigt findes der kun to slags garneringer til en makrelmad: citron og eller mayo og skal traditionen endelig brydes, så hedder det kapers. Punktum.

Jeppe Lindholm

Venstrefløjen har opgivet socialismen og er i dag en del af kvindebevægelsen.

Fremtidens fløjpolitik kommer til at ske med feminine værdier på ventrefløjen og maskuline værdier på højrefløjen.

Steffen Gliese

Det er da netop kontinuitet, Mette Frederiksen demonstrerer med sin makrelmad og vinduespudsning.
Typisk er det sidste blevet kritiseret af højrefløjen for misbrug af god tid, man kunne have fået meget mere ud af med det embede, man besidder.
Det er selvfølgelig en af de giftigste tanker, der er opstået i liberalismens tid: at man bare skal knokle på med 'det, man er god til' for at optimere produktion og indtjening, fremfor at gøre det, der er nødvendige jobfunktioner, og iøvrigt bruge tid på det, der er livskvalitetsforbedrende og almindeligt liv, især når man er socialdemokrat og valgt til at sikre muligheden for at leve et almindeligt, tilfredsstillende liv.

Makrelmadder stinker af sur ..... - men ellers: At spise makrelmadder og pudse vindue i fuld statsministeriel offentlighed, er den danske pendant til når Hitler tog et barn på armen. Se hvor folkelig jeg er. Se hvor jeg almindelig jeg er. Se hvor meget folket og jeg ligner hinanden.

Personligt kan jeg ofte mærke mavesyre på vej op i halsen, når jeg ser en politiker med reverspin.

I øvrigt er det efterhånden en uskik at spise makrel. Den er jo svært overfisket og kan ikke længere fanges bæredygtigt
Så signalet er overlegen ligegyldighed, hvilket svarer ganske godt til hendes klimapolitik, flygtningepolitik etc etc

Mvh Hanne Pedersen

Eva Schwanenflügel

Det samme gør sig vist desværre gældende for det meste dåsefisk, Hanne..

Eva Schwanenflügel

PS. Vinduespudsning på Marienborg - det er kraftigt i overkanten for spin ;-)

De vinduer var ikke på Marienborg, og hvad er der galt med en fiskemad, Glynøre makrel er faktisk dyrt, på linje med tun. Og det forurener i alt fald ikke. Det synes efterhånden som om man ikke kan finde noget at skrive om , og så går man på facebook. Lad dog være, hvis journalisterne stopper med at kopiere facebook og i stedet lavede lødig kritisk journalistik, blev resultatet nok mere interessant.

Jørgen Wentzlau, Carsten Hansen, Steffen Gliese, Torben K L Jensen og Søren Dahl anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Helle Walther, statsministeren bor jo på Marienborg, hvor mener du så ellers hun pudsede vinduer?

Desuden er det ikke sundhed eller forurening, Hanne og mig snakkede om, det er overfiskning, der er på vej til at udrydde visse fiskearter.

Eva Schwanenflügel

PS. Jeg spiser selv fisk fra dåse indimellem, men ikke med god samvittighed længere.

Eva Schwanenflügel

PPS. Men jeg er fuldstændig enig med dig i, at det er en uskik at medierne interesserer sig så voldsomt for facebook.

Hvis de ikke gjorde, var det måske heller ikke så intessant for politikerne at poste ligegyldigheder hver dag, istedet for at lave noget mere relevant.

Jonathan Spang lavede iøvrigt et ret sjovt satireindslag om det forrige lørdag.
Det kan ses på DR.DK ;-)

Niels Erlinger

Statsministeren har Marienborg som embedsbolig.

Men privat bor hun i Hareskovby, - der var jo meget ballade da hun flyttede fra Ballerup, som lå på vestegnen til det finere Furesø, som jo ligger i nordsjælland.

Billedet hvor hun pudser vinduer viser også genboens garage, så der er ingen tvivl om, at det er hjemme fra privaten.

Benta Victoria Gunnlögsson, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Nå okay, tak for den oplysning, Niels Erlinger, så må jeg trække noget af min kritik tilbage ;-)

Men måske istedet spørge, hvorfor det skulle være så vidunderligt at statsministeren pudser sine egne vinduer på facebook?

Det er jo stadig spin.
Og med til at forherlige 'husmor-dyder'.
Det ville da have været lidt sjovere, hvis Bo havde bagt og gjort rent, mens statsministeren røg pibe, he he..

René Arestrup

Problemet med MF's folkelige og aldeles uelitære fællesskab er, at den laveste fællesnævner altid vil være ekskluderende og reducerende. Personligt føler jeg mig ikke særligt forbundet til hverken makrelmadder, kolonihavehuse, håndbold og - når det går højt - musicals.

Forstå mig ret, jeg har ingen problemer med eksistensen af hverken makrelmadder eller musicals, blot synes jeg ikke det er rimeligt at jeg skal sættes på porten fordi jeg ikke identificerer mig med det brede, folkelige fællesskabs særlige præferencer.

Niels østergård, Herdis Weins, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Man kan ikke åbne et eneste dagblad eller åbne for TVs nyhedsudsendelser oa programmer uden at fokusere på noget så uskyldigt, som at statsministeren spiser dit eller, glædes over håndboldt, synger eller danser og tilmed pudser vinduer - i sin fritid ?!!! Heldigvis handler den slags jo ikke om statsministeren, men om vores egen fantasi og formodninger om hvad MF gør og tænker, som vi projekterer ud !! Jeg håber MF "børster det af sig".

Tak til statsministeren for at orientere borgerne om, hvad hun foretager sig i sin arbejdstid. Lige til orientering bliver det grundigt beskrevet megetudførligt på Facebook. MF tager sig tid til at meddele vælgerne, hvad hun yder professionelt.

MF har kun Facebook som talerør og tak til hende for at hun fortæller om det store arbejde, hun udøver sammen med regeringen og folketinget i denne vanvittigt komplicerede tid. Journalister og Blå blok falder ikke over hinandens ben, med nogen form for anerkendelse og/eller støtte til en statsminister og en regering som i den grad har andet at tænke på end spin.

Det kunne jo udenom vores "spinfantasier" tænkes, at MF ER folkelig og kan lide sine medmennesker.

Det er jo fulstændig ligegyldigt hvad Statsminister MF foretager sig. Hun vil altid have individer omkring sig, som ønsker at forvrænge, hvad hun end foretager sig. På alm. arbejdspladser i Danmark ville tilstandende være kaotiske, hvis vi mobbede og altid modarbejdede hinanden ?!!! Så ville man være nødt til samarbejde positivt for at ændre situationen.

I Folketinget, i dagbladene, i samtlige medier bliver situationen blot værre og man må spørge om, hvornår i alverden begynder vi alle at respektere hinanden, så dagligdagens mobberi og nedgørelse ophører. Så der endelig kan blive plads til bevidsthedsudvidende og inspirerende nyhedsformidling i samtlige medier og en sober tone generelt. Er det for banalt et ønske ?!!

Sorry ! ; ) Om igen : Håndbold !!

Carsten Hansen

Nu er der i omegnen af 85 % af danskere der stemmer på partier der går ind for en stram udlændingepolitik.
Nok sikkert mange flere end der bryder sig om makrelmadder, men løst regnet ca. svarende til indholdet af vand i agurker og antallet af vandede indlæg her.

(For sjov)

Og Har A kopieret DF´s udlændingepolitik ?; Næppe 1 til 1. Det er en overfladisk påstand.
Det er dog i omegnen af 20 år siden jeg spåede, at midten af dansk politik snart ville overtage fra den yderste højrefløj desangående. Dette af 2 indlysende grunde. 1. for at modvirke alle indvandrere bliver slået over én kam . 2. Fordi befolkningen ganske enkelt ikke ønsker et opdelt samfund.

Med andre ord; et nødvendigt opgør med både kulturrelativisme og etnocentrisme.

(For alvor)

René Arestrup

@Nette Skov
’Spinfantasier’ og mobberi....

Ja, eller bare en fuldstændig nøgtern forholden sig til , at statsministeren, med uendelig lidt sandsynlighed, foretager sig noget i fuld offentlighed som ikke er vendt, drejet og overvejet inden.

I tilfældet MF er det nærmest så tydeligt spekulativt som noget overhovedet kan være.

Men bevares, jeg vil da ikke fratage nogen deres naive illusioner.

Vibeke Olsen, Flemming Berger, Herdis Weins og Niels østergård anbefalede denne kommentar

@ Rene`Arestrup

Yes, jeg er SÅ håbløs illusorisk naiv, at jeg snart regner med en ordentlig omgangstone generelt . Mig selv inkluderet ; )

"I tilfældet MF er det nærmest så tydeligt spekulativt som noget overhovedet kan være." Bevar os -men vi kan vel blive enige om, at MF ikke er den eneste politiker med den adfærd?!

Hav en dejlig aften !

Eva Schwanenflügel

Jeg synes så heller ikke, det er nødvendigt at være nedgørende.

Selvom Clement Kjersgaard kan være en smule overgearet, og ikke altid en specielt god ordstyrer i Debatten, har jeg dog bidt mærke i hans indledning:

"Jo mere uenig du er med nogen, jo pænere skal du tale til dem ".

Det er ikke 100%, jeg selv formår at leve op til devisen, men forsøger dog at undlade at blive alt for personlig ;-)

René Arestrup

@Nette Skov
Det har sgu da ikke en disse med ’tonen’ at gøre, hvis man tillader sig at påpege det åbenlyse, nemlig at statsministeren spekulerer i egen vinding med en påtaget - og hvis du spørger mig, grænsende til kvalmende - ’folkelighed’.

Men du har naturligvis helt ret, det er et greb ingen politikere føler sig for fine til.