Rapport fra en pandemi
Læsetid: 4 min.

Corona-stemningsskiftet er en realitet. Vi er trætte af at gøre ingenting for at sikre, at der ikke sker noget

Succesraten for, hvordan vi klarer os igennem denne pandemi, synes at afhænge af to ting: fantasi og tillid. I løbet af den seneste uge er begge dele blevet voldsomt udfordret. Stemningsskiftet er en realitet, frustrationerne blusset op, og diskussionen om genåbningen er sat ind
Den vigende respekt for færdselsreglerne på isen svarer fint til den dalende opmærksomhed om coronareglerne.

Den vigende respekt for færdselsreglerne på isen svarer fint til den dalende opmærksomhed om coronareglerne.

Claus Bech

Moderne Tider
20. februar 2021

Det kræver fantasi at forestille sig, at vi står med en af det moderne samfunds største udfordringer og kigger ned i afgrunden, når undtagelsestilstanden kan opleves så dræbende kedsommelig.

Nuvel, millioner af mennesker i verden er personligt ramt af COVID-19, men endnu flere oplever ikke sygdommen som andet end et fatamorgana, der betyder, at vi ikke må se vores venner eller familie, skal arbejde hjemmefra, skal hjemmeskole børn og skal rende rundt med duggede briller og galoperende paranoia, hvis bare vi skal i kiosken.

Ja, hvis man overhovedet har en familie og et job. Ingen fester, ingen sportsbegivenheder, ingen koncerter, ingen tur i centeret, svømmehallen eller rejser, der tager dig længere væk end et andet sted i Danmark, hvor der også er lukket og tøvejrssjap. Det er kedsommeligt. Alt sammen blot for at sikre, at intet sker. Vi gør intet for at opretholde intet.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Morten Balling

Forleden så jeg et tankevækkende klip på Youtube med to hunde som ikke kunne enes og en hundepsykolog fra Miami Vice:

https://youtu.be/pgKwJ9XKwv0

To hundekiks, så er de venner igen! :)

Menneskers attention span, hukommelse, forståelse eller sociale adfærd er ikke meget anderledes.

Inge Lehmann, Steen K Petersen, Kim Folke Knudsen, Henriette Bøhne, Alvin Jensen, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

"Mette Frederiksen varsler nyt om restriktioner allerede mandag
Statsminister Mette Frederiksen (S) varsler, at der allerede mandag kan komme nyt om, hvordan nogle restriktioner kan løftes.
Det skriver hun i et opslag på Facebook.
- Næste uge kommer til at handle om, hvordan vi forsvarligt kan udfase nogle flere af restriktionerne. Måske regionalt. Mere om det i morgen, når eksperterne har regnet på tallene og mulige scenarier, skriver hun."
https://nyheder.tv2.dk/2021-02-21-seneste-nyt-om-coronavirus

Lige, når vi er ved at have en chance for at få den lede virus ned med nakken...

Det MÅ bare ikke lykkes. Der er nogen, som INSISTERER på at gøre covid-19-20-21-22-23-24 til en evighedsmaskine. Og jeg tror, det er det, mange er dødtrætte af - sabotagen, hver gang det er ved at lykkes at få virus under kontrol. Sabotagen!!! Der er kun et par måneder til, at vacciner og forår kunne hjælpe med at slå virus ned - alligevel skal nedlukningsindsatsen saboteres af økonomiske interesser, så vi kan være sikre på, at lidelserne kommer til at trække meget længere ud - måske for evigt med de nye, farlige varianter.

I går hørte jeg fra Hope-projektet, at det kun er 14 % - 14 %!!! - der angiver ikke at kunne holde restriktionerne ud mere. Altså et meget lille mindretal, der råber op som et bøvet tågehorn. Så vi er i øjeblikket udsat for en gigantisk lobbyist-medie- misinformationskampagne, der skal bilde os ind, at alle andre er dødtrætte af restriktionerne, og at man er sær, hvis man ikke er dødtræt af det, og ikke er villig til at risikere eget og kæres liv for at komme på restaurant eller få ordnet negle nu, nu, nu!.

Vi bliver kuppet til at tro, at alle andre vil af med nedlukning og restriktioner, koste hvad, det koste vil - det er indtil videre løgn. Det er bare desværre kyniske erhvervsinteresser, som råber højest. Det er et bevidst misinformationskup, kup, kup! Et overgreb mod os!

Money talks! Døde taler ikke!

Troels Brøgger, Anne Svendsen, Lars Bo Jensen, Steen K Petersen, Kim Folke Knudsen, Nille Torsen, Søren Andersen, Peter Engelbrecht, Lars Løfgren, Lillian Larsen, Alvin Jensen, Henriette Bøhne, Peter Høivang, Steffen Gliese, Jette Steensen, Erik Winberg, Tonny Helleskov, Sven Christensen, Palle Yndal-Olsen, jens christian jacobsen, Carsten Wienholtz, Kim Houmøller, Søren Veje, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Morten Balling og Asiya Andersen anbefalede denne kommentar
Morten Balling

@Anne-Marie Krogsbøll

Du er lidt skarp i spyttet, men dybest set har du helt ret ;)

Kim Folke Knudsen, Nille Torsen, Henriette Bøhne, Lillian Larsen, Alvin Jensen, Peter Høivang, Steffen Gliese, Jette Steensen, Mogens Holme, Peter Wulff, jens christian jacobsen, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Der er over 75 % I befolkningen, som er helt enige i nedlukningen.
Men de høres ikke.

Det er det samme med udlændingestramningerne; ca 20% af befolkningen er xenofober.

Mon det er et sammenfaldende segment, vi har at gøre med, altså swingvælgere..?

Så er det vist grunden til, at næsten alle partier begynder at lefle for dem.

Erik Karlsen, Steen K Petersen, Kim Folke Knudsen, Henriette Bøhne, Lillian Larsen, Alvin Jensen, Peter Høivang, Sven Christensen, Steffen Gliese, Mogens Holme, Carsten Wienholtz, Inge Lehmann, Carsten Munk, Søren Veje og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Per Christensen

Hej Eva,
Hvor har du de tal fra?

Anne-Marie Krogsbøll

Vi bliver holdt for nar - vore myndigheder gør IKKE alt, hvad de kan for at bekæmpe epidemien. Der er alt for mange forskerinteresser på spil. Alt for mange, som slås om vore data. Her er et eksempel:
https://www.berlingske.dk/danmark/der-er-nu-samfundssmitte-med-den-sydaf...
(kræver lige nu ikke abonnement)

Lad os da endelig begynde en "forsigtig" genåbning (en selvmodsigelse i den nuværende farlige situation), så vi RIGTIGT kan få spredt den sydafrikanske variant i hele landet, så SSI kan få noget materiale at forske i. Den skal vi da nødigt gå glip af.

Andre eksempler: Spildevandsovervågning kan være med til at spore opblussen i smitten dage i forvejen. Det har været kendt i over 1/2 år - men SSI har ikke vist interesse.

Ligeledes er hundesnuder geniale til at spore smittede lynhurtigt og helt utraumatisk. Heller ikke det har man vist interesse for herhjemme. Det ville da ellers være en fantastisk løsning på at teste børn, som har det svært med vatpinde og den slags.

Smitteopsporingen er heller aldrig - på trods af utallige løfter - kommet på plads.

Grænsekontrollen - test og isolation/karantæne - er heller aldrig blevet ordentligt effektiv.

Og folkeoplysningen, som skal holde befolkningen i gang med overholdelse af regler og anbefalinger, er gået fuldstændigt i stå - vi hører kun fra vore myndigheder og regering, når de skal spinne en ny genåbning/restriktion. Ingen fine kurveplancher til at illustrere, hvorfor vi ikke kan slappe af nu, selv om smitteniveauet er lavt.

Tænk, hvis man havde gjort ALT, hvad man faktisk kunne for at bekæmpe smitten - så ville vi være et helt andet og meget bedre sted nu. Børnene ville lide meget mindre. De erhvervsdrivende ville lide meget mindre. Alle ville lide meget mindre.

I stedet forsøger vi hele tiden at springe over, hvor gærdet er lavest, og beskytte private interesser... Og alle lider - i årevis - helt unødvendigt.

Kim Folke Knudsen, Søren Andersen, Lillian Larsen, Alvin Jensen, Peter Høivang, Jette Steensen, Inge Lehmann, Sven Christensen, jens christian jacobsen, Carsten Wienholtz og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jesper Eskelund

I forgårs stod der to ”facere” udenfor Føtex i Ceresbyen i Aarhus – altså sådan nogle som kontakter forbipasserende m.h.p. at hverve medlemmer til deres forening (det var Danmarks Naturfredningsforening).

Det var sjovt at se reaktionen hos de forbipasserende: Der var diskret hovedrysten og himmelvendte øjne...

Bagefter kom jeg til at tænke på, om det mon var skjult kamera – men det tror jeg nu ikke, det var:

De to facere mente i ramme alvor, at de kunne stille sig op og tale med mange forskellige mennesker med de almindelige 50-60 cm afstand face-to-face (det ved jeg - for det var ca. det, der var lagt op til, da jeg blev kontaktet).
Det er omtrent det sidste, man kan gøre, mens vi har den skide epidemi.

Man ser flere og flere af den slags eksempler på, at folk bare vender tilbage til det normale. Da det skete i april-maj, fandt jeg det dejligt livsbekræftende; men dengang havde vi jo også en epidemi i tilbagegang. Den situation er vi ikke i nu; men det er der mange, som tror.

Heldigvis er det store flertal af befolkningen godt klar over, at vi skal passe på: Den britiske mutation er tydeligvis mere smitsom – og i hastig fremvækst. Det kan vi takke Kolding for at minde os om.

Erik Karlsen, Kim Folke Knudsen, Henriette Bøhne, Lillian Larsen, Alvin Jensen, Steffen Gliese, Jette Steensen, Inge Lehmann, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Når vi åbner samfundet første marts, kommer det til at passe med at tredje bølge topper samtidig med, vi vaccinerer allerflest. Det giver virus optimale betingelser for at skabe escape varianter med et stort reservoir af nyvaccinerede. Er det ikke en smule usmart ?

Inge Lehmann, Steen K Petersen, Kim Folke Knudsen, Henriette Bøhne, Lillian Larsen, Alvin Jensen, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Vent i det mindste med de første åbninger til den 11/3. Foruden symbolikken får vi 10 dage mere, inden det stikker af, 10 dage flere vaccinerede, 10 dage tættere på jævndøgn.

Inge Lehmann, Kim Folke Knudsen, Henriette Bøhne, Lillian Larsen, Alvin Jensen, Steffen Gliese og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

@ Anne-Marie Krogsbøll.
Du har ret i det meste, men du er lige ved at lave en konspirationsteori ud fra dine spørgsmål. Og du har allerede svaret. Myndigheder, politikere og regering konspirerer mod borgerne til fordel for kontrol og profit. Resultatet er sygdom og død. De ved hvad de skal gøre, men de gør det ikke.
Men de ’private interesser’ har jo samlet set ikke tjent på pandemien. Tværtimod har pandemien foreløbig kostet EU 1800 milliarder Euro og landene har gældsat sig for endnu større beløb. Og kan man bebrejde regeringer at de prøver peu-en-peu at reagere på situationer ingen har prøvet før og som ingen kender svarene på?
Vent og se. Selvom jeg gerne vil tro at al sygdomsbekæmpelse er drevet af profitinteresser er det alligevel for vildt at se profitmotivet som styrende for alle de eksempler du nævner. Hvad med uvidenhed, rådvildhed og inkompetence som drivkraft?

Inge Lehmann, Kim Folke Knudsen, Nille Torsen, Finn Jakobsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Vi har ikke smitten under kontrol:
https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art8109793/%C2%BBMin-f...

De små har været lukket ud af folden i en uge, og straks er fanden (B117) løs i laksegade. Der er allerede ekspresudbrud med B117 i børneinstitutioner i Kolding, Odense og Faxe (og sikker flere). At sende de små børn i skole blev kaldt den "forsigtige" genåbning, som skulle give en fornemmelse af, om der kunne genåbnes yderligere - det gik så galt, og konklusionen må så være, at vi IKKE kan åbne mere lige nu.

Og alligevel er der tåbelige politikere, som mener, at vi skal åbne endnu mere. Som forventet er de ude af stand til at se skriften på væggen, uanset hvor meget de påstår at "Det skal selvfølgelig være sundhedsmæssigt forsvarligt". Hvor meget skal der til, før de kan indse, at det er dybt uansvarligt? De er jo fuldstændigt faktaresistente.
https://www.berlingske.dk/samfund/v-og-k-advarer-regeringen-for-mode-kur...

Disse mennesker er parate til at ofre mange, mange menneskeliv for at tilgodese egne og egne vælgeres interesser.

Hvis ikke regeringen holder hovedet koldt, og siger helt nej til genåbning lige nu (indtil vi har styr på testning, smitteopsporing og vaccinationer og B117, Den sydafrikanske og den brasilianske variant), så ender vi som Irland og UK inden længe. Der er ingen grund til at tro, at B117 vil opføre sig spor anderledes i Danmark, end den har gjort i resten af verden. Det er ligeså tåbeligt at tro, som at forvente, at vand pludseligt løber op ad.

Så med mindre de borgerlige partier simpelthen koldt og kynisk har besluttet sig til at ofre tusindvis af menneskeliv, så modarbejder de deres egene interesser på længere sigt ved at presse nogen som helst genåbning igennem lige nu. Og de trækker os alle sammen med i faldet. Jeg forstår ikke, at de får lov til det.

Steen K Petersen, Kim Folke Knudsen, Finn Jakobsen, Henriette Bøhne, Lillian Larsen, Alvin Jensen, jens peter hansen, Sven Christensen, Jette Steensen, Inge Lehmann, Palle Yndal-Olsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

"Hvad med uvidenhed, rådvildhed og inkompetence som drivkraft?"
Men hvorfor er det lige blå blok, som lider mest af det, jens christian jacobsen?

Ja, de forregner sig, for det er langt dyrere for erhvervslivet med disse op- og nedlukninger (bare spørg overvismand Carl-Johan Dalgaard), det er jo en af mine pointer. Men det er vel ikke noget nyt, at politikere lader sig drive af kortsigtede motiver?

For mig at se skal man være ualmindeligt uvidende og inkompetent for ikke at kunne forudse, at smitten vil eksplodere, hvis man genåbner i den nuværende situation. Og de burde efterhånden have lært lektion, da vi allerede har to bølger og forhastede genåbninger at lære af.

Jeg er ikke i tvivl om, at det er økonomiske interesser, som lige nu taber kvælertag på os - at de såtager fejl, og tror, at det er smart at åbne for tidligt, det ændrer ikke ved, at det er økonomiske interesser, der taler, efter min opfattelse. Og så er der jo faktisk en del erhvervsintersser, som tjener tykt under epidemien.

(PS: læste du artiklen på b.dk om SSI, der ser ud til at have travlt med at hytte egne interesser?)

Inge Lehmann, Steen K Petersen, jens christian jacobsen, Kim Folke Knudsen, Lillian Larsen, Alvin Jensen, Sven Christensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel
Inge Lehmann, Kim Folke Knudsen, Alvin Jensen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel
Inge Lehmann, Steen K Petersen, Kim Folke Knudsen, Alvin Jensen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Eva:

Jeg lagde mærke til noget interessant, da HOPE-forskningen vedr. betydningen af håb blev lagt frem for en uges tid siden. Som jeg læser undersøgelsen, er pointen, at hvis man skal motivere folk til at holde fast i at overholde restriktioner og anbefalinger, så er håb vigtigt - håb om, at man kan komme igennem epidemien, og at restriktionerne nytter. Men i flere af medierne og forskellige (borgerlige) politikeres munde blev det i stedet udlagt som bevis for, at det var nødvendigt at begynde at genåbne for at give håb. Lige det modsatte, for mig at se - misbrug/misforståelse af forskningen.

Jeg bliver i hvert fald direkte grebet af håbløshed, når jeg udsættes for endnu en gang uansvarlig, forhastet, dødsdømt genåbning. Mens jeg ser et håb i at holde fast og kæmpe for, at vi skal have den lede satan ned med nakken, selv om det koster ofre i en periode. Det er udsigten til virussens fremtidige nederlag/undergang (som når smittetallene drøner ned efter konsekvent nedlukning) , der giver håb - ikke forhastet genåbning, efter min mening.

Marianne Jespersen, Kim Folke Knudsen, Lillian Larsen, Alvin Jensen, Jette Steensen, Eva Schwanenflügel, Sven Christensen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Sven Christensen

Hvor mange gange skal vi lukke ned, bare for at åbne for tidligt igen? Forsøget med at åbne skolerne for de mindste er slået fejl. For første gang i pandemien er de mindste en signifikant andel af de smittede og smittende. Vi har på den hårde måde lært at myten om at de mindste ikke producerer vira nok til at smitte videre ikke holder, især ikke med de nye varianter i omløb. Forsøget har lært os at skoler for de mindste og daginstitutioner nu også er potentielle smittespredere.

De seneste par uger er det langsomt men sikkert gået den gale vej med de daglige smittetal, vi nærmede os 300 dagligt for 3 uger siden, og er nu på knapt 500. Godt nok især grundet enkelte kommuner med store udbrud. Hvis ikke de seneste måneders anstrengelser skal gå helt til spilde skal vi fastholde restriktionerne et stykke tid endnu, og lukke hårdt ned i kommuner med store udbrud. De nye mutationer har afgørende ændret ved smittespredningen.

Men et højtråbende mindretal kræver at vi genoplever smittetallene fra december i de kommende måneder!. Det giver ingen mening, heller ikke økonomisk. Indtil videre er Danmark lykkedes med at holde forholdsvist godt gang i økonomien, industri og håndværk. Vi er faktisk også relativt gode til at arbejde hjemmefra. Hvis hele det Syd-Østlige Jylland skal lukkes hårdt ned, så går det hårdt ud over industrien i Danmark og med potentielle langsigtede konsekvenser. Det er vigtigere at holde fast i det som stadigt kan fungere, end at genåbne de erhverv vi godt ved ikke kan administrere smittespredningen. Med det nuværende vaccinationstempo tager det mange måneder før vaccinerne begynder at virke, og vi skal håbe vi ikke får vaccineresistente varianter i mellemtiden.

Steen K Petersen, Marianne Jespersen, jens christian jacobsen, Finn Jakobsen, Lillian Larsen, Asiya Andersen, Henriette Bøhne, Alvin Jensen, Jan Bisp Zarghami, Steffen Gliese, Jette Steensen, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Jer, der mener, at vi fortsat skal være lukket ned, må være nogen, hvis hverdag ikke er voldsomt påvirket eller som lukker øjnene for de skjulte konsekvenser af fortsat nedlukning. Vi taler om både trivsel, sundhed og økonomi, og imens synes standardsvaret på alt at være den store røde knap. Bægeret er fyldt for mit vedkommende, når svaret på spørgsmålet om vi så ikke kan lukke op, når alle over 50 er vaccineret, er at "mneeej for så åbner vi jo op for at virus kan mutere yderligere", dvs. Corona-hæren har fuldstændig overtaget vores samfund, og tro mig, der bliver flere og flere, der siger, at nu står vi ikke model til det mere. Det er fint, at vi lukkede ned af to omgange, men det er ikke fint, at det bliver kørt ud i det ekstreme. Vi forbyder heller ikke salg af alkohol og tobak, selvom det koster titusinder af menneskeliv om året.

Anders Reinholdt, Jørgen Munksgaard og Daniel Holdt anbefalede denne kommentar

Og må jeg så lige tilføje, at jeg har et familiemedlem, der lider af en alvorlig, kronisk lungesygdom og som absolut ikke skal have Corona. Trods gentagne henvendelser til egen læge, Sundhedsstyrelsen og hospital, er det endnu ikke lykkedes vedkommende at få at vide, hvornår hun kan blive vaccineret. Det er amatørisme ud over alle grænser.

For slet ikke at tale om, hvor mange måneder det har taget for diverse styrelser og myndigheder at få en ordentlig beskyttelse af plejecentre op at stå (hvis det overhovedet er lykkedes endnu).

Hele vejen igennem forløbet med Corona har vi set denne type eksempler på myndigheder, der jokker i spinaten, og så tror pokker, at det eneste der virker er at sende alle mennesker i Danmark hjem. Men det har eddermame kostet meget mere (også i menneskeliv) end nødvendigt var.

Og hvad var det lige Kåre Mølbak og SSI mente om mink? 20 millarder knaster. Sådan. Hov. Nå men det gør jo ikke noget, for pludseligt (når det er politisk opportunt) er det slet ikke noget problem for staten at låne 2-3 cifrede millardbeløb længere. De skal jo slet ikke betales tilbage viser det sig. Right

Henriette Bøhne

Rune Stilling,

Det er fordi nogle af os rent faktisk forstår tallene og den eksponientielle smitte udvikling.
Det handler nemlig ikke kun om, vat nogle få ældre dør, men at hele samfundet lægges øde, når så mange bliver syge samtidig - kassemedarbejdere, lastbilchaufføren som kører varer til butikkerne, tankbilchauffører som sørger for der er benzin i standerne, togførere, sosu assistenter osv osv

Alle de her mennesker bliver syge på en gang, og selv om de måske ikke bliver så syge at de skal indlægges på hospital, så er det alligevel et kæmpe samfundsproblrm som truer vores sundhed, økonomi og sikkerhed, hvis smittes bare slippes fri.

Inge Lehmann, Steen K Petersen, Lillian Larsen, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Finn Jakobsen, Anne-Marie Krogsbøll og Peter Engelbrecht anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

@Henriette Bøhne
Den hermeneutik, der falder mig mest i øjnene her, er mistankens hermeneutik.
Hvis beslutningstagerne har lavet fejl under epidemien, så har noget af kritikken også været forfejlet - jvf. eksempelvis vaccinealliancen mellem EU-landene.
Nu er jeg foreløbig spændt på at høre, hvilke nye initiativer den danske regering vil tage, og hvordan de bliver begrundet.

Anne-Marie Krogsbøll

"Og må jeg så lige tilføje, at jeg har et familiemedlem, der lider af en alvorlig, kronisk lungesygdom og som absolut ikke skal have Corona. Trods gentagne henvendelser til egen læge, Sundhedsstyrelsen og hospital, er det endnu ikke lykkedes vedkommende at få at vide, hvornår hun kan blive vaccineret."

Tjek for en sikkerheds skyld sundhed.dk, menupunktet "Vaccinationer", herunder underpunktet "Anbefalende vaccinationer". Der fandt jeg tilfældigt et familiemedlems invitation, en uge før den nåede frem med posten.

Inge Lehmann, Lillian Larsen, Kim Folke Knudsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Henriette Bøhne

Jørgen Mathiasen,

Jeg kan ganske enkelt ikke se, hvad din kommentar har at gøre med min observation af et fænomen observeret blandt unge på henholdsvis Nykøbing F station, Ishøj station og Københavns hovedbanegård, her sidst fredag aften Ca 21 15 på spor 11-12.

Jeg observerer en iøjnespringende, gentagende adfærd hos en bestemt gruppe og så begynder jeg at undre mig over, hvad årsagen til adfærden er, eftersom det er en adfærd, som i øjeblikket på det bestemteste frarådes af vores myndigheder, da den kan have skadelige konsekvenser, både for en selv og andre.

Det kan du så vælge at kalde mistænksomhed, det gør jeg ikke.

Inge Lehmann, Steen K Petersen, Kim Folke Knudsen, Finn Jakobsen, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

"Det er fint, at vi lukkede ned af to omgange, men det er ikke fint, at det bliver kørt ud i det ekstreme. "

Det var dig, og dine meningsfæller, der også fik jeres vilje der, jer, der var skyld i det - for efter uansvarlig genåbning følger nedlukning, og det var jer (selvfølgelig med undtagelser), som også den gang insisterede på forhastet, dødsdømt genåbning - og alle vi andre måtte så også leve med konsekvenserne af den deraf uafvendelige efterfølgende nedlukning.

Ganske som det kommer til at ske nu: I kræver uansvarlig genåbning, I kommer til at ligge, som I har redt - og vi andre komme desværre også til at lide under det, uanset hvor meget vi er imod det.

Inge Lehmann, Lillian Larsen, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel og Finn Jakobsen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

@Henriette Bøhne
Alt i orden, det blev nok lovligt kort.
Det er nyt for mig at betragte sygeplejeprocessen som en hermeneutisk cirkel, til gengæld er mange indlæg i debatten og noget af journalistikken her, - og det var adressen, præget af en skepsis over for de handlendes (beslutningstagendes) motiver. Det er en skepsis, som ikke i hvert eneste tilfælde er overbevisende begrundet.

Inge Lehmann, Henriette Bøhne, Kim Folke Knudsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Jeg er ked af, at det stadig er nødvendigt at bringe dette ord på bane: SMITTEOPSPORING.
Vi er flere, der igen og igen har påpeget den helt utilstrækkelige indsats på dette område. Og der er ikke sket det fornødne!
Vi så det allerede i maj-juni.
Og altså: en kæde bliver aldrig stærkere end det svageste led.
Det er meget simpelt - og derfor hovedrystende uprofessionelt, hvad vore sundhedsmyndigheder har formået i denne sammenhæng. Det var en kæmpemæssig fejl fra regeringens side, at man ikke sidste forår udskiftede ledelsen i SST,

Inge Lehmann, Jørgen Munksgaard, Eva Schwanenflügel, Henriette Bøhne og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

@Anne-Marie Dine synspunkter er ekstreme, og jeg tror ikke du forstår konsekvenserne. Jeg tror heller ikke du forstår, eller ikke vil forstå, hvordan man kan lade dele af samfundet køre ved operere meget mere decentralt, i øvrigt samtidig med, at dem er i fare for at dø af Corona ER blevet vaccinerede.

Når du skriver "Det var dig, og dine meningsfæller, der også fik jeres vilje der, jer, der var skyld i det - for efter uansvarlig genåbning" er jeg tilbøjelig til helt at undlade at forholde mig til, hvad du skriver, for jeg aner simpelthen ikke, hvad det er for en uansvarlig genåbning, som du taler om, der førte til den nuværende situation. Samfundet blev genåbnet i april/maj 2019 efter første nedlukning. Der var intet uansvarligt ved denne genåbning, intet. Og hvis du mener, at samfundet skulle have været hårdt lukket ned siden april sidste år, så er du fuldstændigt uden for rækkevidde.

Man kunne formentlig have lukket lidt tidligere ned i december, man kunne også som alternativ været ekstremt meget mere kompetent i sin håndtering af test især af ældre og plejepersonale end tilfældet var. Og igen meget mere regional. Men regeringen foretrækker at hælde et uendeligt antal millarder i skraldespanden i stedet for at gøre noget mere begavet.

Og til sidst er der stadigvæk stort set ingen, der vil forholde sig til det faktum, at vi måske betaler op imod 50 millioner kroner per liv, vi forlænger med et par år, ved at beskytte folk mod Corona. Hvis vi skulle bruge samme sum penge for at forhindre rygerrelaterede, alkoholrelaterede, fedmerelaterede, m.m. dødsfald, så var vi gået fallit 100 gange.

(2020)

@ Anne - Marie "Det var dig, og dine meningsfæller, der også fik jeres vilje" - du gik fra at være saglig, til at være personlig. Og ligesom Rune skriver, har jeg også meget svært ved at tage dig og dine meningsfæller seriøst, når i til stadighed giver udtryk for, at den eneste vej frem er en fuldstændig nedlukning indtil antallet er coronasmittede er 0.

Vi forlænger et par enkelte liv med nogle måneder, og lader resten af befolkningen betale en grotesk pris.....

Anne-Marie Krogsbøll

Mht. https://www.berlingske.dk/kronikker/overlaege-i-mit-arbejde-paa-den-psyk...

Det er ikke noget bevis på, at nedlukningen er forkert, men at der er meget, der kan forbedres under nedlukningerne:

"Vi har i akutmodtagelsen set med rædsel på den ene nedlukning efter den anden. Vi har flere gange modtaget borgere, der har været stort set sengeliggende i ugevis og ikke har været i bad i to til tre måneder. Det drejer sig om borgere, der rent faktisk er visiteret til hjemmepleje og bare slet ikke får den hjælp i det daglige, som de har brug for, på grund af »coronaferie« hos de ansatte. En af disse patienter fortalte, at hjemmeplejen havde instrueret hende i at skype med dem en gang dagligt i stedet for besøg, men de havde ikke lige forstået, at hun ikke havde været i bad i ugevis. "

Et eksempel på, at der er gruppe, der er blevet svigtet - men som ikke havde behøvet at blive svigtet. Der er meget, man kunne have gjort uden at genåbne samfundet - eks. finde måder at "smittesikre" besøg til sådanne patienter.

"Det estimerede worst-case scenario var i sin tid 5.600 coronarelaterede dødsfald. Vel at mærke primært gamle og syge. "

Linket til denne oplysning er fra SST's meget kritiserede tidlige rapport om covid-19 (det nummer lavede du også for et par dage siden, Daniel Holdt) . og så er det tal beregnet ud fra 1.!!!!!! bølge!!!! Andre har siden regnet sig frem til betydeligt højere tal, hvis man skal lade epidemien rulle.

Det er netop kommet frem, at kun omkring 15 % af befolkningen i Stockholm har antistoffer. Sverige har over 12.000 døde. Hvis der skal satses på flokimmunitet, skal 4-5 gange så mange blive syge (indtil videre er de jo ikke vaccinerede) - hvor mange døde giver det i Sverige?

Overlægens debatindlæg savner som sædvanligt meget bekvemt og kujonagtigt at tage stilling til alternativet: Hvad sker der, hvis vi genåbner? Mener hun virkeligt, at skrøbelige psykiatriske patienter vil have godt af, at vi slipper smitten løs i samfundet? Det tror jeg ikke på - både de selv og deres kære og deres behandlere vil blive syge. Det giver ingen mening.

Overlægen forsøger igen at give indtryk af, at det det er et flertal af befolkningen, som er imod restriktionerne - det passer jo ikke, det er spin. Restriktioner og nedlukning er lige nu et nødvendigt onde - men selvfølgelig skal der rettes op på de steder, hvor det kan gøres bedre. Eks. i psykiatrien. Når man kan give hjemmehjælp til ældre, kan man også til psykiatriske patienter - iført passende værnemidler og ekstra tid.

Overlægen cherrypicker i de skadevirkninger, som passer bedst i hendes kram. Hun ignorerer de psykiske skadevirkninger af en løssluppen epidemi, og de efterhånden mange alvorlige langtidsvirkninger af covid-19.

Men når nu I er så bekymrede for børn og sårbare, var det så en idé, at det er lige præcis dér, man først (når der faktisk er plads til at genåbne på et tidspunkt) genåbner - og så må erhvervslivet simpelthen vente i nogle måneder, og være de sidste, der genåbner? Af hensyn til børn og sårbare?

Nå ikke?

Inge Lehmann, Steen K Petersen, Lillian Larsen, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel og Finn Jakobsen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

"@ Anne - Marie "Det var dig, og dine meningsfæller, der også fik jeres vilje" - du gik fra at være saglig, til at være personlig. "

Sandheden er ilde hørt, Daniel Holdt - for det er jo sandheden. I vil bare ikke stå ved, at jeres holding også har konsekvenser, og har utroligt ødelæggende effekter for rigtigt mange mennesker - og for samfundet. I har blindt fokus på skadevirkninger af nedlukning og restriktioner - mens I fuldstændigt - som strudse med hovedet i busken - ignorerer, at også genåbninger har skadevirkninger - kæmpestore, ødelæggende skadevirkninger, fordi det medfører mange dødsfald, mange langtidssyge, store belastninger i sundhedsvæsnet, og fordi det holder epidemien i gang og gør den til en evighedsepidemi.

Inge Lehmann, Steen K Petersen, jens christian jacobsen, Lillian Larsen, Kim Folke Knudsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Vi lever lige nu i et selvskabt corona-helvede. 3. bølge bliver seævskabt - fordi vi ikke vil tænke logisk og tage ved lære af vore fejltagelser. Vi vil ikke gøre, hva der skal gøres, for at kunne leve mere normalt - UDEN at lægge sundhedsvæsen ned og begrave tusinder af døde:
https://www.dr.dk/nyheder/udland/indbyggerne-paa-isle-man-lever-uden-cor...

Isle of Man er ikke kommet gratis til dette "paradis", fordi de er et lille ø-samfund. De har handlet rationelt og konsekvent, og betaler prisen for konsekvent lukkede grænser (via konsekvent testning og karantæne). Til gengæld kan de leve stort set normalt inden for grænserne.

Hvem ville ikke gerne bytte? Er vor rejseaktivitet virkeligt så vigtig, at det er værd at holde hele samfundet i en evighedsepidemi af den grund? Ville det virkeligt være "upropotionelt" at ofre rejseaktiviteten, hvis vi til gengæld kunne have et stort set åbent samfund inden for grænserne? Ikke i mine øjne. Det er en lille bitte gruppe borgere, som absolut skal rejse, vi alle sammen lider for. Og de KUNNE oven i købet godt rejse uden risiko for os andre - hvis bare de konsekvent blev sat i karantæne/test-regi. Tvunget!

Uden rejseaktivitet, uden løssluppen smitte (den udrydder vi indenfor grænserne) - ingen nye varianter.

Inge Lehmann, Steen K Petersen, Lillian Larsen, Kim Folke Knudsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Sören Tolsgaard

Coronabenægteren er som en overmodig vanvidsbilist, der sidder sikkert bag rattet i sin store vogn og ikke har noget som helst begreb om, at bløde trafikanter med rette føler sig truet, når han drøner igennem byen med 3 x den tilladte hastighed. Han føler sig stærk og usårlig, men når det går galt, er han ligesom alle vi andre afhængig af den samfundsorden, som han hidtil har hånet og svigtet.

https://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/det-store-coronamysterium-vi-er-...

Inge Lehmann, Steen K Petersen, Marianne Jespersen, Lillian Larsen, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Jørgen Mathiasen, Morten Balling, Henriette Bøhne og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Henriette Bøhne

Anne Marie Krogsbøll,

Du har helt ret, den famøse overlæge på BBH cherry picker efter forgodtbefindende og hendes historier er hverken mere eller mindre velunderbyggede end mine, men falder blot bedre i Daniel Holdts smag og er således vand på den mølle, han ønsker at drive rundt.

Det morsomme er, at jeg ikke kan genkende overlægens billede - har læst hele artiklen - og morsomt er det, netop fordi jeg indtil for kort tid sidrn arbejde i en psykiatrisk akutmodtagelse i København.
Det er sandt, at under den første nedlukningen, hvor ingen rigtig vidste, hvad vi skulle forvente, at der ganske enkelt ikke mødte mange patienter op i skadestuen. Psykisk syge er jo i sagens natur ofte læderede i deres evne til kontakt og ofte også ganske angstfulde, hvilket under coronanedlukningerne har betydet, at mange ganske rigtigt har isoleret sig og er blevet hjemme og måske heller ikke har lukket hjemmehjælpen ind. Men helt at give skylden på personalet, som holder "corona ferie" er helt ude i hampen og direkte frækt og under bæltestedet, set i lyset af, at psykiatrisk personale først for nylig har fåe adekvat adgang til værnemidler - hvilket mange af patienterne iøvrigt nægter at anvende.
Det sidste er iøvrigt medvirkende til at jeg for et par måneder siden opsagde min stilling i psykiatrisk akutmodtagelse.

Det er ganske rigtigt tragisk, vat der på mange områder er afledte lidelser af corona epidemien, men ville de forsvinde, hvis vi bare lukkede op og droppede restriktionerne? Ville angsten så forsvinde hos de psykiatriske patienter?
Jeg kan ikke vide det, men jeg tror det ikke.

Inge Lehmann, Steen K Petersen, Lillian Larsen, Kim Folke Knudsen, Finn Jakobsen, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"I de vågne, feberramte nattetimer får tankerne frit løb. Og det var da også sådan en nat, han havde, da han klokken 03.53 natten til lørdag postede et Facebook-opslag, som nu er blevet delt mere end 17.000 gange.

- Jeg vil godt sige undskyld til de mange venner, bekendte, kolleger og familie, der siden Søren og Mette lukkede samfundet ned i marts, har måttet lægge øre til min ofte hårde kritik af de begrænsninger, vi som samfund er blevet pålagt, skriver han.

Over for TV 2 uddyber han, at han under hele pandemien har overholdt de gældende restriktioner, selvom det ofte ikke har været med hans gode vilje.

- Det skyldes lige så meget min omgangskreds, der fra starten har været mere disciplinerede. Jeg gik ikke så meget op i, om vi var 10 eller 12 til et selskab, og jeg finder det også naturligt at kramme dem, jeg er sammen med, men den gik ikke, skriver han via Messenger, fordi han på grund af hosteanfald så kraftige, at de giver ham næseblod, ikke kan gennemføre et telefoninterview."

"50-årig i god fysisk form var kritisk overfor nedlukningen- lige indtil han selv blev smittet"
https://nyheder.tv2.dk/2021-02-07-50-aarig-i-god-fysisk-form-var-kritisk...

Inge Lehmann, Steen K Petersen, Lillian Larsen, Kim Folke Knudsen, Morten Balling, Henriette Bøhne og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Morten Balling

@Henriette Bøhne

Man kan også spørge om man er "syg" fordi man er bange for fremtiden midt i en pandemi, med alle de andre udfordringer kloden allerede stod overfor i mente? Måske er det alle dem som ikke er bange som er de "syge".

Inge Lehmann, Lillian Larsen, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Anne-Marie Krogsbøll og Henriette Bøhne anbefalede denne kommentar

Midt i alle de bekymrede artikler og spådomme om en "3. bølge" er det måske værd at nævne, at vi globalt set på ingen måde er i begyndelsen af nogen ny "bølge". Tværtimod er solidt på vej ud af "2. bølge", idet de daglige smittetal er halveret siden begyndelsen af januar, og antallet af dødsfald følger som forventet efter med et par ugers forsinkelse.

Ja der er enkelte lande som Danmark, Sverige, Tyskland og Polen, hvor man kan se små tendenser til en begyndende stigning. Men det er fra niveauer, der ligger langt under den top, der blev nået i de respektive lande på lidt forskellige tidspunkter.

jens christian jacobsen

Kan være at den danske nedlukning har forårsaget færre alvorlige følgevirkninger af Corona og færre dødsfald end fx en svensk model. Men nedlukninger giver ingen automatisk succes. Heller ikke herhjemme. Smitteopsporingen fungerer ikke, politikere handler for lidt og for sent og i nogen tilfælde for meget (mink).
Her er hvad man gjorde i Kina. Stor succes. Er det noget I kan se finde sted i Danmark? Jeg har svært ved det, så måske alligevel en svensker kombineret med øjeblikkelig beskyttelse af udsatte befolkningsgrupper?
Wuhans nedlukning begyndte den 23. januar 2020. Kl. 02.00. Uden offentlig debat. Myndighederne beordrede at fra kl. 10 skulle al offentlig transport både ind og ind og ud af byen stoppe. Derefter kom ordrer om at lukke tunnelen under Yangtze (som skærer gennem byen) og lidt senere et generelt forbud om brug af motorkøretøjer. Byen blev tvunget til at stoppe helt op.
Efter at have stoppet al transport byggede provinsregeringen hospitaler og andre bekæmpelsesfaciliteter til COVID-19-patienter. Det skete selv efter kinesiske forhold på rekordtid. 14 dage efter havde de 3 velfungerende hospitaler med tilsammen 600 medicinsk personale ansat. Så opdelte de befolkningen i fire kategorier, der skulle adskilles fra resten: bekræftede tilfælde, mistænkte tilfælde, personer med symptomer, hvor en Covid-infektion ikke kunne udelukkes, og endelig kategorien ’nære kontakter.’ Den første kategori blev behandlet, de sidste tre kategorier blev sendt i isolation.
Dette blev kombineret med foranstaltninger der begrænsede bevægelse for alle uden for de fire kategorier. For at lette kontrollen med nedlukningen, opfordrede regeringen medarbejdere og frivillige i samfundet til at oprette døgnkontrolpunkter ved kvarterers indgange for at registrere enhver, der kom ind eller ud.
Disse tiltag krævede massemobilisering, der involverede utallige beboere, arbejdere, partimedlemmer, lokale militser og personale tilkaldt af lokalregeringen og statsejede virksomheder. Det, der tog længst tid, men iflg. myndighederne var mest effektivt var, at frivillige gik fra dør til dør og spurgte folk om deres bevægelser og helbred.
Den omfattende kategorisering af mennesker, massemobilisering, udskiftning af borgernes valg med regeringens alternativer og flytning af mennesker, der betragtedes som en risiko – kendetegner en nation, der har en disciplineret befolkning, en enstrenget kommunikationsstruktur og et kollektivistisk samfund. Så kan nedlukninger lykkes. I et liberalt demokrati som de danske kommer nedlukninger aldrig til tiden. Der lukkes for lidt, for sent og enhver indskrænkning i borgernes bevægelsesfrihed vækker omgående modstand.
Måske alligevel en svensker evt. i kombination med den sydkoreanske variant samt beskyttelse af udsatte borgere?

Anne-Marie Krogsbøll

Matematikeren Troels Christian Petersen siger at vi skal ned under 100 smittede om dagen for at kunne gennemføre en fuldt effektiv smitteopsporing. Man forpassede chancen i det tidlige efterår da smittetrykket var lavt, men viste klare tegn på eksponentiel vækst. I stedet spildte man tiden på at diskutere mink og jura fordi oppositionen havde brug for opmærksomhed. Det udviklede sig nærmest til en farce da et partierne pludselig genopdagede sin identitet som bondeparti og sendte traktorerne ind i byerne for at sætte tingene på plads. Der er 9.563 heldagslandmænd i Danmark, nok til ca. 1/3 folketingsmandat. Held og lykke med projektet (efter meningsmålingerne at dømme går det da i den rigtige retning!)

Naturligvis kan det virke ulogisk at lave en hård nedlukning når smittetrykket er lavt, men det er ikke desto mindre lige præcis det man skal gøre. Nu er der så blot at håbe på at der er et eller andet specielt ved Kolding, som ikke genfindes andre steder i landet.

Inge Lehmann, Steen K Petersen, Lillian Larsen, Kim Folke Knudsen, Finn Jakobsen, Søren Dahl, Henriette Bøhne, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Godt sagt, Nille Thorsen. Det er jo præcist det, der er pointen: At vi skal ned på daglige smittetal, som gør, at vi kan følge med og forhindre ny opblomstring. Vi skal kunne holde kontakttallet under 1 - ganske som vi fik at vide sidste sommer var det må, vi skulle gå efter - for så forsvinder epidemien ligeså stille.

Og det kræver, at vi skal ret langt ned i daglige smittetal - ellers går det galt.

Inge Lehmann, Henriette Bøhne, Steen K Petersen, Lillian Larsen, Kim Folke Knudsen, Finn Jakobsen, Nille Torsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Sidder netop og lytter (TV2/NEWS) til epidemiologen Søren Riis Paludan der siger at vi på baggrund af de nuværende smittetal godt kan åbne forsigtigt op.
Jeg synes med det in mente, at debattstrengen her (og andre steder i Inf.) vil være tjent med at forholde sig kritisk til egne synsninger om de ting, der diskuteres.
Bemeldte epidemiolog siger endvidere at de nuværende vacciner efter al sandsynlighed kan dække de mutationer af virus som forefindes. Og den svenske overdødelighed er mindre end den danske iflg. norske forskere og EUROSTAT. Hvordan harmonerer det med ønsker om TOTAL nedlukning som jo langtfra har fundet sted på den anden side Sundet?
Jeg ved ikke hvad der er 'bedst' at gøre, hvis der er en bedste løsning på smittespredning. Jeg kan til enhver tid finde referencer, der siger det modsatte af referencer der kræver nedlukning. Men er det særlig frugtbart? Ingen af os i denne debat er formodentlig epidemiologer, virologer eller statistikere. Alligevel står de HELT sikre meninger i kø. Jeg mener - indtil videre - at nedlukninger KUN kan fungere hvis man bor i et land som Kina. Eller bliver det op-og-ned-og-op-og-ned. Så bliver fodboldkampe åbnet - så drikker de bajere arm-i-arm. Så lukker de igen. Og israelere åbner op - lige indtil de ortodokse får bragt smittetallet op igen osv osv. Kunne det være, bare som en lillebitte hypotetisk mulighed, at vi i stedet skal forsøge at opnå flokimminitet?

Eva Schwanenflügel

Der er bare det lille problem, at en hel del andre epidemiologer er lodret uenige med Søren Riis Paludan..

Inge Lehmann, Steen K Petersen, Lillian Larsen, Kim Folke Knudsen, Finn Jakobsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Jamen, alle satser da på flokimmunitet - bare som følge af vacciner, jens christian jacobsen (selv kineserne). Det, nogle af os taler for, er, at INDTIL vi har nået det, skal vi gøre, hvad vi kan for at holde smitten nede. Både for at redde menneskeliv, undgå langtidscovidvirkninger, undgå nye farlige varianter, som kan underløbe vacciner, og for at undgå overbelastning af sundhedsvæsnet.

Hvis vi slipper smitten løs nu, kan vi ikke styre den, og vi risikerer, at den underløber os, så vi aldrig kan nå den flokimmunitet, vi håber på, fordi mutationerne løber hurtigere end vaccinerne. Og vi får mange døde.

Vi skal bare holde ud lidt længere - der er ingen af os, der taler for, at vi skal være lukket ned i al fremtid. Kun så længe, det er nødvendigt for at undgå yderligere katastrofe.

Inge Lehmann, Steen K Petersen, Lillian Larsen, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel og Finn Jakobsen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Vaccinationer

Jeg er tilhænger af at forlænge nedlukningen i hvert fald til ultimo marts måned 2021.

Åbningen af samfundet skal ske på et tidspunkt hvor foråret er i gang aktiviteter kan lægges udenfor med mindre smitterisiko. Det bliver nød til at blive en trinvis og forsigtig genåbning med opfølgning på smitteudbrud konstant. På det tidspunkt vil vaccinationsprocenten i befolkningen være højere oppe end nu.

Fordi mutanterne B117, den sydafrikanske mutant og den brasilianske mutant overfører smitte meget hastigt. Det har desværre været et stort tilbageslag for de ønsker, som vi alle må have til at kunne genåbne samfundet. Den Brasilianske mutant kan desværre smitte mennesker som har antistoffer en gang til.

I en lang periode fremover vil Danmark og andre lande være truet af import af smitteudbrud fra lande, hvor sundhedsvæsenet ikke har de samme ressourcer som hos os og hvor der er politiske styrer, som aktivt fornægter COVID19 og dermed tilskynder til at smitten for frit løb mod flokimmunitet i fremtiden. Tvivlsomt argument især med mutanternes evne til at ændre virus egenskaber.

Eller der kan være politiske styrer, som ikke evner at føre WHO´s anbefalinger til smittebekæmpelse ud i praksis.

Derfor er det helt nødvendigt med en langvarig lukning af grænserne med test vil alle grænseovergange og karantæne på grænsen hvis man er smittet. Der skal selvfølgelig laves kriterier for grænsegængere personer som arbejder i nabolandet samt for de særlige tilfælde hvor passage skal være mulig altid mod aflevering af test og overholdelse af karantæne på grænsen hvis syg.

Vi skal i en lang periode have lister over såkaldte højrisikolande og højrisiko områder f.eks Brasilien, hvor der bør tildeles et decideret indrejse og udrejseforbud.

Formålet med de lukkede grænser er at minimere nye udbrud, der kan udfordre vaccinerne eller i værste fald sætte dem ud af spillet og slå os tilbage til start igen.

Det er en overvejelse værd, at prøve at køre smitten helt i bund i sommermånederne, da det kan sænke virus kurven så meget, at vi ikke får nye udfordringer til næste efterår. Eller også kan vi opnå at presse efterårets kurve ned til en overskuelig størrelse.

EU og USA bør afsætte et større beløb til at distribuere vacciner i udviklingslandene, så de som minimum kan få vaccineret sundhedspersonale men gerne også igangsat vaccination af befolkningen i områder med høj smitte.

Herhjemme hedder mantraet overhold de gyldne hygiejneregler i lang tid fremover.
Hold afstand 2 meter.
sprit af grundigt.
vask hænder grundigt.

Efterhånden som vaccinationerne i Danmark og nabolandene fylder mere kan vi fortsætte den gradvise kontrollerede genåbning og afskaffe restriktioner, som ikke mere giver mening.

Der er to forhold som afgørende taler imod for meget og for hurtig genåbning. De eksponentielle smittekurver for COVID19, og det forhold, at en normalisering af samfundet med åbne grænser mange rejsende og mange personer som transporterer sig fra A til B, at det i sig selv vil kunne udløse en ny bølge, som vi vil have svær ved at bremse.

Jeg har også mine betænkeligheder ved at befolkningen to gange om ugen skal testes uanset hvad i genoplukningens navn. Det er en meget dyr investering og jeg kan ikke se, at det giver mening at teste alle konstant. Testningen skal være målrettet. F.eks skal nogen mødes i en forsamling så test. Men alle borgere skal ikke tvinges til at stå i kø i timevis og lade sig teste i en uendelighed.

Jeg vil hellere at vi får udviklet hjemmetest, så borgerne selv kan teste hjemmefra, hvis de har planer, som gør en test nødvendig.

Der skal være bedre kommunal hjælp til selvisolation, så borgerne ikke overlades til selv at skulle løse alle udfordringer med at selvisolere, når du er syg. Kommunerne kunne også med fordel bistå smittede borgere med at formidle budskabet ud i en smittekæde.

Kolding Kommune er en advarsel om, hvad som kan hænde på landsplan, hvis vi ikke er forsigtige. En kommune med dagtilbud åbne og med åbent i de små klasser og ellers nedlukning som i hele Danmark. Der udvikler incidentstallet sig indenfor uger fra 40 til 300. Ærlig talt lidt skræmmende at virus er så let til at overføre smitte.

Husk på at den smittespredning er sket med en B117 andel, som måske ikke er oppe på 100% men lavere det vil sige når B117 når op på fuld styrke, så er smittemotoren endnu mere højtydende.

Jeg glæder mig til den dag, hvor tallene for alvor går den rigtige vej nedad og vi kan se en genåbning for os lidt efter lidt.

Tålmod i det lange løb vil vaccinationer, flokimmunitet, og diverse tiltag drive denne Pandemi tilbage. Den varer ikke evigt.

For mig tæller det, at vi til den tid kan sige, ja der var en stor gruppe mennesker som uanset alder og alt det andet overlevede denne Verdenskrig mod mutanterne. Det er det som tæller.

VH
KFK

Inge Lehmann, Finn Jakobsen, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Marianne Jespersen, Anne-Marie Krogsbøll og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar

Daniel Holdt har grundlæggende ret. Det er helt vildt, hvor meget panik og hysteri, der er blevet skabt over en sygdom, som i Danmark lige nu dræber cirka 6 personer om dagen, og hvor tallet endda er hurtigt faldende. Selv hvis smittetallet skulle stige til 10 gange det nuværende, bliver der sikkert højest 20 dødsfald om dagen, da alle de gamle på plejehjemmene er blevet vaccineret, og i løbet af marts og april vil de fleste gamle uden for plejehjemmene også være vaccineret. I det mindste ser det ud til, at regeringen nu vil tillade butikker at holde åbent. Det er også i den grad på tide, og det var en stor fejl nogensinde at lukke dem.

Anne-Marie Krogsbøll

"da alle de gamle på plejehjemmene er blevet vaccineret, og i løbet af marts og april vil de fleste gamle uden for plejehjemmene også være vaccineret. "

Og rigtigt mange kan nå at blive syge og dø, inden de er nået at blive vaccineret. Der er masser af de sårbare grupper, som stadig ikke er vaccinerede, og dem kaster man fuldstændigt under bussen.

Som jeg netop hører Jens Lundgren sige: man har nu droppet forsigtighedsprincippet. Ganske enkelt.

Vi er gået over til chancerytteri, og det kommer til at gå galt. Sårbare grupper, der har isoleret sig i et år, og som, lige var begyndt at håbe på, at de om kort tid kunne se familie og venner, smides endnu engang under bussen. Det er så kynisk og idiotisk, at det næsten ikke er til at fatte.

Inge Lehmann, Kim Folke Knudsen, Steen K Petersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

"B.1.1.7 smitter ikke kun mere. Meget tyder på, at den også er mere dødelig
Den britiske coronavariants, B.1.1.7s, indtog kan både ende med at betyde flere indlæggelser og flere dødsfald. Det udtrykker Statens Serum Institut ifølge Jyllands Posten nu bekymring over i et nyt notat. Notatet vil indgå i de kommende dages politiske drøftelser om en plan for genåbningen af Danmark.

»Vi har hele tiden vidst, at den var mere smitsom, og nu viser det sig, at den i hvert fald ikke er mindre farlig. Så meget kan vi sige med sikkerhed, og det betyder, at vi må genåbne med større omtanke,« siger professor Hans Jørn Kolmos fra Syddansk Universitet til Jyllands Posten."

"Små børn er i stigende grad blandt de smittede
På forsiden af dagens Politiken kan vi læse artiklen om, at små børn udgør en stigende andel af de coronasmittede. Det viser en opgørelse, som Politiken har foretaget på baggrund af data fra Statens Serum Institut. Siden begyndelsen af december er andelen af børn under ti år, der er blevet konstateret smittet, fordoblet.
»Det ser ud til, at børn bliver smittet i skolerne, og de smitter oftere end tidligere deres forældre og lærere i lande, hvor B.1.1.7 dominerer«, siger Astrid Iversen, der er professor ved University of Oxford og rådgiver for den britiske regering under coronapandemien, til Politiken."
https://www.berlingske.dk/samfund/afgoerende-anbefalinger-til-genaabning...

Inge Lehmann, Kim Folke Knudsen, Steen K Petersen, Carsten Munk, Eva Schwanenflügel og Henriette Bøhne anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

""Januar bliver en forfærdelig måned!!!, februar bliver rigtig slem!!!, nej, marts, marts er måneden hvor dele vælter, nej forresten april, her går det helt galt"!!!!"

Og hvorfor gik det så ikke helt galt? Fordi vi lukkede ned, selvfølgelig. Alligevel kostede det omkring 1500 menneskeliv, tusindvis af covid senfølger, og vi har nu lykkedes med at få ny , farlige, og svært bekæmpelige varianter løs i samfundet. Fordi vi lukkede for hurtigt op og sent ned.

Inge Lehmann, Kim Folke Knudsen, Steen K Petersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

"Mette Frederiksen forlader sin forsigtighed og accepterer tredje bølge
Over tre gange så mange vil forventeligt være indlagt med covid-19 midt i april, hvis regeringen følger Indsatsgruppens anbefaling til genåbning. Derfor advarer Sundhedsstyrelsen mod den forventelige, forestående genåbning, skriver sundhedsredaktør Lars Igum Rasmussen i denne analyse."

"Sundhedsstyrelsen – der ellers i foråret ud fra et proportionalitetsprincip lå i direkte krig med Statsministeren og hendes forsigtighed – er bekymret over udsigten til så mange smittede og deraf markant flere indlagte.
Fagligt uhensigtsmæssigt
Sundhedsstyrelsen tager i indstillingen forbehold, da mere end 300-450 indlagte covid-patienter vil påvirke resten af sundhedsvæsenets drift. Ved mere end 600 indlagte vil det føre til udsættelse af planlagte operationer eksempelvis. Og et særdeles coronatræt personale, der nu i et år har kæmpet mod en ny, alvorlig sygdom."

"Sundhedsstyrelsen baserer sin vurdering på erfaringer fra de østdanske sygehuse under anden bølge omkring årsskiftet og påpeger, at »det vil være fagligt uhensigtsmæssigt set i forhold til befolkningens samlede helbredstilstand«, hvis der igen kommer lige så mange patienter »som under den lange spidsbelastning i anden bølge«, står der i rapporten."
https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art8111489/Mette-Frede...

Så nu er SST bange, og mener, at der ikke er fagligt beløg for så stor en genåbning - så er der da for alvor grund tila t være bange.

Stakkels sundhedspersonale:
https://www.sundhedspolitisktidsskrift.dk/meninger/kommentarer/4448-mang...

Stakkels sårbare grupper og deres pårørende, som lige havde nået at vejre lidt morgenluft med håb om inden længe at kunne se hinanden, uden at det er med livet som indsats. De er endnu engang blevet dybt, dybt skuffede over at blive kastet under bussen - af hensyn til de stærkestes behov. Mange i disse grupper er stadig ikke vaccinerede - og bliver det først inden for nogle måneder (hvis alt går vel)

MF og regeringen har tabt hovedet - er de pressede af udsigten til rigsretssag, så de lader sig presse til at ofre tusindvis af liv og skæbner for at slippe for at skulle stå til regnskab? Jeg har svært ved at se anden forklaring, men i så fald kan jeg kun føle dyb, dyb foragt. Kynismen er afgrundsdyb.

Hvor er Barbara Bertelsen?

Inge Lehmann, Kim Folke Knudsen, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel og Finn Jakobsen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Er der nogen, som har en oversigt over, hvem der sidder i den såkaldte "indsatsgruppe", som lige nu har besluttet at gamble med liv og samfund?

Jeg kan ikke lige finde det.

Kim Folke Knudsen, Steen K Petersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Sider