Genåbning
Læsetid: 11 min.

Med genåbningen forstummer fællessangen og bliver afløst af en fordelingskamp om frihed

Den delvise genåbning indvarsler en ny fase i coronakrisen, hvor vi ikke står sammen ved at holde afstand, men kæmper om at komme ud. En fase, hvor nogle vinder mere frihed, mens andre må vente, og hvor vi hver især i højere grad prioriterer vores egne interesser

Juletræet på Smededal Efterskole står på anden måned og venter på, at nogen pakker det sammen. Det blev så heller ikke i denne omgang.

Anders Rye Skjoldjensen

Moderne Tider
27. februar 2021

Fuglene kvidrer, og solen varmer for første gang i år. Foråret er kommet til Smededal Efterskole i udkanten af den lille vestsjællandske by Mørkøv.

Det første, man møder ved indgangen, er et stort cykelskur. En del af cyklerne står klemt sammen under taget, men mange er væltede uden for, som var de smidt i forbifarten. Man får fornemmelsen af, at der må være fyldt med unge mennesker her. Men der er bomstille. Fuglenes kvidren er faktisk det eneste, man hører.

De unge er stadig sendt hjem, og de kommer ikke tilbage foreløbig. Forstander Mads Granlien havde regnet med, at det var deres tur nu. Mandag var han overbevist, fortæller han. Tirsdag kom han i tvivl. Og onsdag stod det klart, at de ikke ville være omfattet af den delvise genåbning, som regeringen og støttepartierne er blevet enige om.

»Jeg blev selvfølgelig ked af det over, at eleverne ikke må komme tilbage og få en hverdag igen. Det kunne jeg godt unde dem,« siger han.

Stod det til Mads Granlien, skulle Smededals elever tilbage på skolen, ligesom de snart vil komme hos hans kolleger på Bornholm.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Skal vi lige tage den med, hvor folk kommer fra én gang til: de bliver testet, de bliver isoleret i et område med stort set ingen smitte og nedsat og besværliggort fysisk kontakt til andre egne - det virkede jo også helt afsindig hurtigt nordenfjords i Jylland.
På Vestsjælland bliver man helt sikkert også testet, men området er ikke på samme afskåret fra omverdenen, så der skal ingenting til, før smitten florerer efter en tur ind til købmanden. Eller noget af alt det andet, som let overgearede og ikke altid så betænksomme teenagere foretager sig.
Så det handler bare om, at den helt uundgåelige adfærd, hvor man lige skærer et hjørne, ikke får effekt, fordi også det omgivende samfund er relativt afskåret.

Anne-Marie Krogsbøll, Steen K Petersen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Skal vi lige tage den med, hvor folk kommer fra én gang til: de bliver testet, de bliver isoleret i et område med stort set ingen smitte og nedsat og besværliggort fysisk kontakt til andre egne - det virkede jo også helt afsindig hurtigt nordenfjords i Jylland.
På Vestsjælland bliver man helt sikkert også testet, men området er ikke på samme afskåret fra omverdenen, så der skal ingenting til, før smitten florerer efter en tur ind til købmanden. Eller noget af alt det andet, som let overgearede og ikke altid så betænksomme teenagere foretager sig.
Så det handler bare om, at den helt uundgåelige adfærd, hvor man lige skærer et hjørne, ikke får effekt, fordi også det omgivende samfund er relativt afskåret.

Søren Kristensen

Vi er først ude af skoven, når vi igen sender soldater i krig.

Jeppe Lindholm

At alle efterskoler ikke er genåbnet fuldt ud er en katastrofe for de unge. Et år med udvikling er endt op i et totalt mareridt. Et mareridt, som kommer til at præge de unge resten af livet. Og langt de fleste efterskole ligger isoleret ude på landet uden kontakt til lokalsamfundet. Alle elver skal fremvise en negativ corona test for at møde ind, der kan etableres ugentlige corona test på skolerne, personalet bor delvis på skolerne og de som bor uden for skoles regi kan et stort omfang udføre undervisningen online hjemmefra præcis som nu. Mens eleverne befinder sig på skolen frem for derhjemme. Det kan sagtens lade sig gøre at genåbne efterskolerne fuldt ud og fuldt forsvarlig. Den eneste grund til det ikke er sket er af politiske principper. Intet andet.

Og de efterskoler, som er genåbnet er i lige så stor risiko for at der opstår smitte. Eksperter er ikke så nevøse for at smittet sker blandt elever. De er først og fremmest nevøse for smittet føres ind på efterskolen gennem personalet. Et personale som ofte kommer langvejs fra. En lære kan således udmærket kommer ind på en efterskole i nordjylland for at undervise og medfører smitten der. Så der er ingen forskel på, hvor skolen ligger med hensyn til smitte risiko. Den er lige lille/stor på stort set alle efterskoler.

Og så er der kun 30.000 elver på landets efterskoler. Og det udgør et isoleret område. Noget helt helt andet er 0-4 klasserne i landet folkeskoler som nu alle må komme i skole. Årgange, hvor det nærmest er umuligt at opretholde adskildelse. De små kan ikke holde sig fra hinanden. Og de tager til og fra skolen hver dag med en daglig kontaktflade med familie og nabo kammerater. Her kan smitten virkelig gode kår for spredning. Og så udgør de 325.000 elever. Det samme gør sig gældende for 9-10 klasserne, som har genåbnet i dele af landet. Også her er muligheden for smittespredning langt større end på de isolerede efterskoler.

Beslutningen er udelukkende taget politisk og helt uden fornuftige faglige overvejelser.

Morten Balling

@Jeppe Lindholm

Helt sikkert. Jeg har ikke gået på efterskole, og ligesom alle de andre, der ikke har gået på efterskole, har det været en utroligt traumatisk oplevelse, som har mærket mig for livet...

Lillian Larsen, Carsten Munk, Inge Lehmann, Jan Bisp Zarghami og Rikke Nielsen anbefalede denne kommentar