Vaccinepolitik
Læsetid: 13 min.

Skulle vi selv have lavet en coronavaccine?

Under coronaen er det pludselig blevet klart, at vi i Danmark og EU er afhængige af nogle få private virksomheder, når borgerne skal vaccineres imod en global pandemi. Er en fælleseuropæisk vaccineproduktion løsningen på vores problemer?

Opskriften på en mRNA-vaccine mod COVID-19 kradset ned på gule lapper. De vacciner, Københavns Universitet kan fremstille, er magen til de dem, der er på markedet. Men laboratoriet er ikke så sterilt, som det skal være, hvis vaccinen skal bruges på mennesker.

Sigrid Nygaard

Moderne Tider
13. februar 2021

På bordet står en lille flaske med klar væske. Den er på størrelse med et tandbørstehoved og iskold.

»Det er RNA’et,« siger Camilla Foged og peger på flasken. Hun er professor i vaccinedesign på Københavns Universitet og har inviteret os med i laboratoriet for at se hendes ph.d.-studerende fremstille en coronavaccine.

Her er helt stille. Man hører kun baggrundsstøjen fra udsugningen og et lille »klik klik«, når de indstiller den elektriske pipette.

Det RNA, de arbejder med, får Camilla Foged leveret fra USA. Lidt simplificeret er det en del af coronavirussens arvemateriale, som man har efterlignet. De kunne i princippet godt lave det selv, siger hun, men det er meget nemmere at købe det af amerikanerne. RNA’et blandes så med et særligt fedtstof, de selv laver. Og så har man sådan set en coronavaccine.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Inger Barbara Christina Christensen

Det var en fejl at sælge vaccinationsprogrammet, siger Pia Olsen.
Jeg tror, det kynisk pengespil. Det bliver interessant at følge efterspillet.

Steen K Petersen, Torben K L Jensen, Torben Arendal, Inge Lehmann, Jacob Nielsen, Alvin Jensen, Peter Hansen, Jesper Frimann Ljungberg, Anne-Marie Krogsbøll og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Per Christiansen

Kære Inger
Jeg tror ikke der bliver noget efterspil, det bliver helt sikkert tysset ned.

Alvin Jensen, Peter Hansen og Jesper Frimann Ljungberg anbefalede denne kommentar
Margit Johansen

Ja, vi skal selv udvikle og producere vaccine også i Danmark. På samme måde, som vi skal uddanne og ansætte virologer. Det er helt indlysende her midt i den raserende pandemi - vira der blusser op og muterer i et væk - i tætte befolkninger - mellem dyr og mennesker - og som muterer målrettet mod de dele af befolkningerne der endnu ikke er vaccinerede - fx børn og unge. Og bliver potentielt mere sygdomsfremkaldende og dødelig.

Steen K Petersen, Mogens Holme, Jette Steensen, Torben Arendal, Rikke Nielsen, Inge Lehmann, Jacob Nielsen, jens christian jacobsen, Alvin Jensen, Peter Hansen, Anne-Marie Krogsbøll og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Verden udvikler sig, pendulet svinger, og ideen om statens manglende evne til at forestå produktion er et ideologisk spørgsmål, der bredte sig fra 90erne i takt med liberaliseringen og bureaukratiseringen af den offentlige sektor - hvor det tidligere var sygehusene, der fremstillede sin egen medicin, blev man i stedet afhængig af generiske produkter - hvilket selvfølgelig også var en smart del af effektiviseringen af hele sundhedssektoren, som vi dog nu også opdager er gået alt for langt, at vi simpelthen har sat privat overforbrug og vild luksus over de nødvendige, men måske lidt mindre sexede ting, et demokratisk samfund må prioritere for alle sine borgere. Nu ser vi det igen, heldigvis, med beslutningen om at forbedre vilkårene på fødselsafdelingerne: at vi automatiserer og forenkler produktion, så vi kan bruge tid og energi på de almene goder.
Selvfølgelig skal man producere medicin på nationalt og overnationalt plan som et alment gode.

Steen K Petersen, Mogens Holme, Jette Steensen, Jens Thaarup Nyberg, Torben K L Jensen, Inge Lehmann, Jacob Nielsen, Alvin Jensen, Peter Hansen, Nike Forsander Lorentsen, Anne-Marie Krogsbøll og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Morten Balling

"...er det pludselig blevet klart..."

Det er nu ikke fordi videnskaben ikke har råbt op om at det kun var et spørgsmål om tid før en pandemi ville ramme os. Faktisk var det vurderet som 7. vigtigste risiko ift. at menneskeheden vil uddø i dette århundrede.

https://en.wikipedia.org/wiki/Global_catastrophic_risk

Men hey, som man siger: En risiko er blot en advarsel indtil det bliver alvor.

Her er det måske værd at erindre at videnskaben vurderer sandsynligheden for at der ikke er mennesker efter 2100 (om 79 år) som værende 19%. Ud af de 19% står en naturlig pandemi for 0,05%, så der er rigeligt med andre advarsler det kunne være man skulle vågne op og tage alvorligt.

F.eks. kunne man forestille sig en overskrift en dag ala: "Det blev pludselig klart at vi var blevet vitalt afhængige af internettet". Vi tror at internettet "bare er der", men konsekvenserne af at vågne op en dag og opleve at internettet "er nede" ville være katastrofale i en grad få forstår, og det er reelt en mulighed som man bør forebygge.

Uden internet, ingen hæveautomater eller dankort terminaler. De færreste har et lager af kontanter liggende, så det ville være umuligt at købe noget, inkl. mad til ungerne, eller det mere frygtede, man ville hurtigt løbe tør for WC papir.

Vores forsyningssikkerhed er også bundet op på internettet. Vand, el, benzin, mad, sygehuse mm.

En af skaberne af internettet udtrykte for små 10 år siden at vi burde have en "Plan-B". Det har vi stadig ikke, og siden han sagde det er tingene kun blevet "værre".

https://www.ted.com/talks/danny_hillis_the_internet_could_crash_we_need_...

Jette Steensen, Flemming Berger, Torben Arendal, Christian Mondrup, William Mannicke, Inge Lehmann, Jacob Nielsen, Alvin Jensen, Peter Hansen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

Ja, til egen produktion af vacciner, men lige nu vore det vel en god ide at købe det russiske og kinesiske, nu når de vestlige ikke førmår at leva op til at levere som de lover.

Jette Steensen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar

Hvorfor bliver man i Danmark - i hvert fald i denne avis - konsekvent ved med at snakke om "Pfizers vaccine".
Ja, jeg ved godt, at det er lettere end at sige "Pfizer/BioNTechs vaccine".
Men det er nu engang IKKE Pfizer, men derimod BioNtech, der har udviklet vaccinen.

Jørn Christensen, Christel Gruner-Olesen, Nille Torsen, Inge Lehmann, Steffen Gliese, Alvin Jensen og Jørgen Mathiasen anbefalede denne kommentar

(har ikke adgang til artiklen) men, ja Europa burde selv have lavet en Corona vaccine. Det den mangel på vision og 'tro på det' der skal til for at styrke Europa endnu mere. Forstår slet ikke at man hele tiden i Europa lader så vigtige ting gå til andre stormagter, som USA, Kina, Rusland, eller mega-firmaer og dermed øger deres magt, istedet for udvikling i Europa og at bruge pengene i Europa.

Nike Forsander Lorentsen, Inge Lehmann og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

@Maria Jensen
Det er europæisk medicin - uanset den forvirring, der breder sig med navnet Pfizer. Der hersker vaccine-nationalisme i USA, og derfor kommer der ikke et eneste Pfizer-glas over Atlanten.

Pfizer producer BioNTechs (tyske) vaccine i Belgien, men BioNTech er nu selv gået gang i Marburg, Hessen, Tyskland med en produktion på 700 mio. doser årligt. Det er kommet frem, at den tyske regering har hjulpet med det spørgsmål siden august.

Den russiske vaccine er underdokumenteret - se Der Spiegel.

Erik Karlsen, Christel Gruner-Olesen, Jens Christensen, Inge Lehmann, Steffen Gliese, Jacob Nielsen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Bent Christensen

Set i bagklogskabens klare lys var det måske en fejl at sælge vaccine produktionen til så lav en pris. Men at mene at det sikkert vil være bedre med en national produktion eller EU produktion er nok også en fejl. Med hensyn til det nationale; rejsekortet, dsb, skattevæsenet osv. her er inkompetencerne legendariske. Det samme kan man sige med hensyn til EU; frontex, væksten, indkøb af vacciner osv..

Jørgen Munksgaard, Jacob Nielsen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Tænk hvis regeringen havde brugt 19 milliarder på at udvikle en vaccine og skabe forskning og et virus beredskab, i stedet for at nedlægge landets minkfarme for de penge!?

I hvertfald bør det her være et kæmpe vink med en vognstang til fremtidens beredskab og forskning på området.

I fremtiden bør vi selv have en seriøst (!!!) beredskab indenfor dette her område, det skal ikke være under EU men et nationalt beredskab så vi selv kan styre, herefter kan man selvfølgelig godt samarbejde med EU og andre i en krisesituation.

Hvorfor ikke udvikle et statsligt "Ørsted" på området, som så måske delvist også kan være privat ejet, men hvor udgangspunktet er at det ligger i Danmark og staten har det sidste ord at sige i en krisesituation.

Danmark klare sig i forvejen ret godt indenfor biotech, så det kommer egentligt bag på mig, at vi ikke har kunnet handle hurtigere og anderledes end vi har gjort, staten burde have samarbejde med nogle af de private aktører på området fra starten og få lavet en vaccine for længst, eller i hvertfald ligeså hurtigt som de andre, for hvad er det, som vi ikke kan som de andre kan, det må vi finde ud af og rette op på.

Tests løser i hvertfald ikke noget, så jeg mangler handling fra regeringen der hvor tingene kan rykke og gøre en forskel!

Alle advarselslamper blinkede for nogle år siden da staten valgte, iøvrigt under saglig kritik, at sende vores vaccine-produktion til..... Mellemøsten! For hvad? For peanuts, ihvertfald i forhold til de checks der udskrives til minkfarmere, osv. Jeg tror simpelthen ikke have været den årlige besparelse, der var den virkelige grund til beslutningen og reelt forære vores beredskab væk.

Erik Karlsen, Mogens Holme, Peter Hansen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Jacob Nielsen, den virkelige grund var en ideologisk fejltagelse: at staten skal afholde sig fra produktion, fordi 'markedet' gør det bedre. Nu har vi heldigvis efterhånden lært, at det ikke er tilfældet, at staten hellere skal koncentrere sig om at løse sine opgaver og gøre det optimalt, fremfor at betale bedrevidende noksagter med manglende indsigt i andet end at regne den ud for at finde ud af, hvordan staten kan undgå at løse selvsamme opgaver, men sende dem videre til markedet, hvor de i de samme forstyrrede hoveder 'skaber værdi', mens de i statsligt regi 'udgør en omkostning'.

Erik Karlsen, Steen K Petersen, Mogens Holme, Jette Steensen, Jens Thaarup Nyberg, Peter Hansen, Flemming Berger, Erik Winberg, Jacob Nielsen, Carsten Munk og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Københavns Universitet har i længere tid haft en corona vaccine på vej basseret på ny teknologi, som har været 15 år undervejs. En vaccine, som man har store forventninger til med hensyn til effektiv immunitet over for nuværende og kommende mutationer af corona virus. Den vil inden for de kommende uger være klar til de første forsøg på mennesker.

At Danmark får fuld kontrol med sin egen vaccine et meget vigtigt skridt på vej i kampen mod corona de kommende år

https://www.berlingske.dk/samfund/lovende-dansk-vaccine-begejstrer-forsk...

Erik Karlsen, Randi Seeberg Løbger, Steffen Gliese, Peter Hansen, Nille Torsen og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar

Vaccineproduktionen på SSI var uøkonomisk fordi folketinget (dem der kunne tælle til 90 dengang) besluttede ikke at betale kostprisen for vaccinen.

Derudover havde folketinget sagt de ville sælge, de trak det så også i langdrag.

De højt specialiserede medarbejdere flygtede. Dvs. at SSI ikke kunne overholde de kontrakter de havde indgået og skulle betale millioner i bod. Mange lande kunne faktisk ikke mere vaccinere deres nyfødte mod tuberkulose, fordi SSI var hovedproducent.

Bygningerne og apparaturet blev opgraderet for millioner og så sælger man det til mellemøsten for 15 millioner.

Først manipulerer man fortjenesten og værdien ned og så sælger man det for en slik.

Der er ikke pæne ord jeg har mit hovede.

Derudover er virksomheder jo flinke, vi skal ikke kontrollere dem, de vil os det bedste.

Men når det tæller, er deres ypperste pligt at tjene penge, det må vi jo forstå, de skylder os ingenting.

Hvornår forstår folk, at der kan være situationer hvor virksomhedernes interesser og samfundets divirgerer?

Indtil 80erne var medicin og værnemidler essentiel infrastruktur.

Men så faldt muren og kapitalismen vandt.

Nu behøvede man ikke mere smide krummer til de ikke formuende klasser. Fordi det var jo bevist, der eksisterer ikke et alternativ.

Fri fart over, at alt der er til salg og det private er helligt.

Det er det vi nu lider under.

Som situationen med tuberkulosevaccinen viser, det er ikke kun Danmark, der har behov for egen vaccineproduktion. Der er brug for redundans, sådan at når et sted falder ud pga f.eks. brand eller andet, er der andre der kan overtage.

Situationen nu har vist, vi er afpresbare og de private producenter kan skalte og valte med os.

Vi mangler faktisk den næste store influenzapandemi, de kommer med 50 års mellemrum.

Den klarer vi ikke, hvis der ikke bliver lavet ændringer.

Steen K Petersen, Claus Mortensen, Mogens Holme, Jette Steensen, Steffen Gliese, Peter Hansen, Nille Torsen, Torben Arendal, Christian Mondrup, William Mannicke, Erik Winberg og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

I øvrigt. Hvis en vaccine kan holde smittede væk fra hospitalsindlæggelse og respirator, så er det en værdifuld vaccine som er langt langt at foretrække frem for ingen vaccine.

Det her er ikke normale tilstande. Det her er undtagelsestilstande.

- Og det er værd, at bemærke.

Steen K Petersen, Jørgen Mathiasen, Steffen Gliese og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Rusiske Sputnic V og kinesernes vaccine bliver delt ud til den del af verden, som Vesten ikke synes er så "rigtig vigtig".

Det kan man vist godt kalde en politisk katastrofe for Vesten fremadrettet - I Vesten lever vi fortsat i de gode gamle dage med kolonier og hele pivtøjet.

En af de kinesiske vacciner virker ikke så godt og Russerne har stadigt ikke ansøgt EMA.

Man kan ikke sige ja til noget, der ikke er ansøgt om.

Jeg nægter, at tage medicin eller vacciner, der ikke er testet ordentlig.

Og jeg kan ikke se, at Vesten står dårligt, vi sælger ikke godt nok testede vacciner billigt for at score billige politiske point, hvor man laver ukontrollerede medicinske forsøg på fattige befolkninger. Desuden ejer vesten ikke vaccinerne , det gør firmaerne.

Indien serums institut producerer jo også AstraZenecas vaccine, så det er jo ikke fordi der ikke sker noget.

Men hvis vaccinerne virker, er det en rigtig god nyhed, for jo hurtigere vi får vaccineret alle desto bedre.

Steen K Petersen, Jørgen Mathiasen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Tv-avisen kl. 21.00 i dag havde også et indslag om netop vaccine fra såvel Rusland som Kina, og ikke mindst om hvor udbredt den kinesiske vaccine var.

Serbien havde købt vaccinen fra Kina og var allerede langt foran resten af Europa og får konstante fra Kina, så serbiens vaccinationsprogram kan fortsætte med at massevaccinere befolkningen.

Indslaget varsærdeles interessant da Sundhedsministeren udtalte sig herom, - og ikke mindst i stærke vendinger om EUs manglende evne til at få leverancer til fordeling, og som han ganske rigtigt påpegede, "vi har betalt for udviklingen, produktionen og leveringen", - men intet eller næsten intet har vi fået på trods heraf.

Det sætter tingene i perspektiv, at man i stedet for de vestlige vacciner, der leveres ud fra politiske interesser og nok også lidt penge ved siden af, ikke overholder sine levereingsforpligtelser til EU, som det rigtigt påpeges har betalt mia. og atter mia. for at sikre sig en fair andel af produktionen af vacciner til fordeling i EU.

Der er tilsyneladende slet ingen problemer med levering af vacciner til Amerika fra de amerikansk ejede vaccineproducenter, - så man får ufrivilligt den tanke, der nok er noget korruption med i spillet.

Vi er allierede og i ånden fælles med Amerika om friheden og demokratiet, - men når det kommer til situationer som denne med corona, så er vi ikke lige alligevel, og man kan altså ikke stole på at medicinalfirmaerne vil overholde deres aftaler, endskønt de mange mia. de har fået i forudbetaling, alligevel leverer først til Amerika, og stikker en plade til EU.

Det forhindrer dog ikke i kritisk at slå ud efter EUs forhandlere, der åbenbart glemte at få indført en klausul om bod ved manglende levering af vacciner.

- JA, vi skal i EU satse på egen vaccineproduktion, men vi skal også have nogle meget mere dygtige forhandlere i fremtiden, - og der skal indføres bods-klausuler for dem vi handler med.

Mogens Holme, Inge Lehmann og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Per Christiansen

Hvordan i alverden vil samfundet vaccinerer 400.000 om dagen
Til nu har de kun formået at stikke under 300.000 på en lille mdr.
Danmark får jo slet ikke engang de lille antal vi er blevet lovet?

Bent Christensen

Hvis man nu vurderer Søren Brostrøm og jeg mener det var ssi chefen, så har de nosset så meget rundt i det at det ligner et princip. Sådanne to højt uddannede mennesker mennesker vil man så have til at stå i spidsen for dansk vaccine produktion?

Per Christiansen begrænsningen i antallet af vaccinerede afgøres af antallet af vacciner lige nu. I det øjeblik du kommer til gruppe 11 og 12, vil det også gå hurtigere, da de er bedre til bens.

Bent Christensen vi har før produceret høj kvalitativ vaccine på SSI, med højt kvalificeret arbejdskraft. SST og SSI s ledelse stod jo heller ikke før for produktionen. Det er ikke et IT-program og skal heller ikke i udbud. Så hvorfor skulle det ikke lykkedes?

Jørgen Mathiasen

Balladen med AstraZeneca fik EU til at indføre eksporttilladelser.

Nu kunne man tro, at de til fordel for EU-borgere skulle forhindre eksport af vacciner til resten af verden, men det har ikke været tilfældet. I tidsrummet fra den 30. Januar til den 10. Februar 2021 blev der indsendt 37 eksportansøgninger, og de blev alle sammen godkendt. Der var tale om 21 Lande - herunder USA, UK, Kina og Japan.

Men der blev eksporteret til mange andre lande, som faktisk omfatter alle beboede kontinenter undtagen Afrika.

William Mannicke

Drop dansk soloangreb mod corona: Vi kan ikke have en vaccinefabrik klar i en mølpose

” »Det er svært at se, at Danmark skulle have en fabrik liggende klar i en mølpose, som så kan startes, hvis der igen opstår en epidemi. Tænk, hvor forfærdeligt det ville være, hvis man skulle være kustode på en sådan fabrik, der bare lå og ikke blev brugt,« siger Nils Strandberg Pedersen.”

https://www.berlingske.dk/virksomheder/drop-dansk-soloangreb-mod-corona-...

Medicin industriens direktører og nyttige idioter er sammen med Bekymrings Tidende allerede igang med at lukke vaccinefremstilling i DK.

Deres argumenter er tynde, hvorfor skulle en fabrik ligge i mølpose, fra nu af, skal vi sandsynligvis have en vaccination eller to om året, i mange år frem over.

Det er udelukkende, angst for at tabe omsætning, at de hyler op, direktører, ansatte i medicinal industrien og ikke mindst en afskediget direktør for Serum Instituttet, med mildest talt blakkede interesser i salg af både forskning og Serum Instituttets vaccine fremstilling.

Bare se at komme i gang med vaccine fremstilling i DK, det kan kun gå for langsomt

William Mannicke

Skulle nogle have glemt, hvem Nils Strandberg Pedersen er kan de læse her:

Den forfulgte uskyldighed, direktøren for Seruminstituttet, og pressens svigt

https://pov.international/ssi-direktor-melbye-pressens-svigt/

William Mannicke

Beklager meget, undskyld, jeg har forvekslet er par direktører
Beklager