Nekrolog
Læsetid: 4 min.

Et liv er forbi: Rosa Stegeager troede på alle børnene i sin klasse

Rosa Stegeager oplevede som barn, hvordan en skolelærer havde stor betydning for hende og dedikerede sit liv til selv at gøre den samme forskel for andre
Moderne Tider
20. februar 2021
Rosa Stegeager voksede op i et fattigt kvarter i Vejle sammen med sine fire søskende. Hendes far var vognmand, mens moren var hjemmegående. Mange af børnene rendte rundt uden sko og varmt tøj om vinteren, men Rosa Stegeagers mor var en flittig husmor, der syede tøj til børnene.

Rosa Stegeager voksede op i et fattigt kvarter i Vejle sammen med sine fire søskende. Hendes far var vognmand, mens moren var hjemmegående. Mange af børnene rendte rundt uden sko og varmt tøj om vinteren, men Rosa Stegeagers mor var en flittig husmor, der syede tøj til børnene.

Privatfoto

Rosa Stegeager var den slags lærerinde, der først var glad, når også de fattige børn i klassen fra arbejderkvartererne i Aarhus fik gode karakterer.

Hun var af den overbevisning, at alle børn kunne lære alt, hvis bare de havde lyst og havde det sjovt imens. Så hun udtænkte pædagogiske metoder og kreerede kortspil med regnestykker, så hun kunne få alle med.

Mange af de andre lærere tænkte, hun var tosset. Det var utraditionelt for en lærer i 60’erne. Men hun vidste fra sin egen barndom, at skolen kunne udjævne sociale skillelinjer og give en god ballast. Så hun fortsatte på den måde for også at give det videre til sine egne elever.

Skolelærer bankede på

Rosa Stegeager voksede op i et fattigt kvarter i Vejle sammen med sine fire søskende. Hendes far var vognmand, mens moren var hjemmegående. Mange af børnene rendte rundt uden sko og varmt tøj om vinteren, men Rosa Stegeagers mor var en flittig husmor, der syede tøj til børnene.

Anna Rosa Wittrup Stegeager

 • Født den 17. juli 1924.
 • Tidligere lærerinde.
 • Efterlader sig to børn, seks børnebørn og 13 oldebørn.
 • Død den 27. januar 2021

  Som barn var hun nysgerrig og god til at gå i skole. Da hun nåede til mellemskolen, mente hendes forældre ikke, det var nødvendigt at fortsætte. De ville have hende ud at tjene til hjemmet.

  Men en dag bankede en skolelærer på døren og overbeviste forældrene om, at Rosa Stegeager var for dygtig til at stoppe og skulle have lov at tage en realeksamen. Aftalen blev, at hun fik lov, hvis hun hjalp til derhjemme og gik med aviser for selv at tjene penge til sit eget tøj og sko. Så det gjorde hun.

  Den rige vingrosserer

  Familien var medlemmer af baptistkirken, og derfor blev Rosa Stegeager som ung kvinde forbudt at få en kæreste, der ikke var medlem af menigheden.

  Lige indtil vingrossereren Harry dukkede op. De mødte hinanden en aften på en danserestaurant i skoven og blev betaget af hinanden. Han kom fra København og var dobbelt så gammel som den da 23-årige Rosa Stegeager.

  Harry var alt det, hun aldrig selv havde haft. Han var rig, importerede fine franske vine og mente, at livet gik ud på at have det sjovt. Harry kunne sagtens på en festlig aften med sine venner få sat i stand at få sangerinden Liva Weel til at synge for den lille flok.

  Rosa Stegeagers forældre brød sig ikke om det. Men Harry gav ikke meget for baptistkirken og deres regler. I et år smigrede han forældrene med alt fra gaver, blomster og kaffe, som var en sjælden ting efter krigen. Og endelig fik han lov at invitere hende på middag.

  Kort efter flyttede hun ind i hans store ejendom på Havnegade i Aarhus. Hun fik pels og smykker og skulle pludselig være værtinde til selskaber for alle Harrys fornemme venner, som holdt af at feste og bandede løs.

  Rosa Stegeager meldte sig ud af baptistkirken, og parret fik to børn, Annette og Jan.

  Han skulle ikke bestemme

  Mens børnene voksede op, begyndte Rosa Stegeager på aftenseminarium. Hun ville være lærer og var inspireret af undervisernes store viden.

  Harry kunne ikke forstå det – han kunne jo sagtens forsørge hende. Men Rosa Stegeager var fast besluttet på at få en uddannelse, så hun kunne klare sig selv. Og når hun først havde sat sig noget for, var hun ikke til at rokke.

  Rosa Stegeager var en selvstændig kvinde og gjorde modstand, når Harry ville bestemme i hjemmet. Og mens hun havde en lang karriere foran sig, var han på vej på pension. Parret blev skilt, og Rosa flyttede i lejlighed i Aarhus.

  Tuttelut fra fjerde sal

  Fra da af besluttede hun sig for at udleve sin frihed. Hun tog på vandreture i Norge, fik bil og lå i telt op ad bjergskråninger i Spanien med Annette. Rosa Stegeager havde en mening om mange ting. Så hun engagerede sig i fagforeningen og blev formand for lærerrådet.

  Hun blev ved med at undervise, til hun næsten ikke kunne cykle af sted til skolen længere. Da hun gik på pension, havde hun en hel stak breve fra tidligere elever, der havde skrevet, hvor meget hun havde betydet for dem, og at de holdt af hende.

  På det tidspunkt havde Rosa Stegeager købt et sommerhus, som hun boede i fra april til september hvert år. Hun blev gode venner med de andre i området og fik besøg af familien. Hun læste bøger i stakkevis og fik en computer og lærte at maile. Så skrev hun rundt: »tuttelut fra fjerde sal, jeg har det godt«.

  Det var, som om hun aldrig ville gå glip af noget. Måske derfor var Rosa Stegeager ked af, at hun skulle dø. Også selv om hun var blevet 96, havde mistet synet og var plaget af Alzheimers. Hun sagde selv, at hun »døde en centimeter ad gangen« og hallucinerede om de tyske soldater, hun som ung havde været bange for i Vejles gader.

  Alligevel var hun glad for livet og følte sig omgivet af kærlighed. Hendes datter lå ved hendes side i sengen og holdt om hende, da Rosa Stegeager døde, mens hun græd over at skulle tage afsked.

  Serie

  Et liv er forbi

  På denne plads fortæller vi hver uge om en afdød person på basis af samtaler med de pårørende.

  Hvis du har mistet en, som du synes, at Informations læsere bør kende til, så skriv til modernetider@information.dk.

  Seneste artikler

  Følg disse emner på mail

  Vores abonnenter kalder os kritisk,
  seriøs og troværdig.

  Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
  Prøv en måned gratis.

  Prøv nu

  Er du abonnent? Log ind her

  Steen K Petersen

  Rosa, kondolere til din familie, tak for din store indsat her på jorden, sikke et liv du har levede, må udnævne dig en af hverdagen helte, du gjorde en forskel, Tak.