Portræt
Læsetid: 4 min.

Et liv er forbi: Hun tog for sig af hippietidens op- og nedture

Hippiebevægelsen lå i naturlig forlængelse af Lilli Toftemark Jacobsens barndomsoprør mod sine forældre. Derfor bød 60’erne og 70’erne på eventyr, men også på en fest, der kammede over
Lilli Toftemark Jacobsen med sin datter og barnets far kaldet Maleren, Roskilde 1976.

Lilli Toftemark Jacobsen med sin datter og barnets far kaldet Maleren, Roskilde 1976.

Privatfoto

Moderne Tider
27. februar 2021

Som storesøster viste Lilli Toftemark Jacobsen primært sine søskende, hvad man ikke skulle gøre, hvis man ville undgå at havne i problemer.

Som 15-årig stak hun af fra sit pæne, borgerlige hjem med klaver i stuen for sammen med sin bedste veninde at komme til Beatles-koncert i KB-Hallen. Hun fik stuearrest i flere uger, men det var lige meget, for hun havde set The Beatles.

Lilli Toftemark Jacobsen var kompromisløs, og det gav hende et liv spækket med eventyr, men også smerte. Livet bragte hende ud nogle steder, der gjorde ondt både på hende og hendes nærmeste, men selv kunne hun håndtere smerten. Hun havde en galgenhumor og var i stand til at ironisere over livets nedture.

Hash- og møbelrøg

Egentligt troede Lilli Toftemark Jacobsen ikke meget på ægteskabet, men at blive gift var en anledning til en fest. Så da det skulle være, havde hun selv syet den farverige brudekjole. Brylluppet blev holdt på en faldefærdig gård i udkanten af Roskilde.

Det var et hippiebryllup, men der var nogle, der stak ud blandt brylluppets kulørte og halvnøgne gæster. Det var hendes egen familie. De vidste godt, at det ikke ville blive et klassisk bryllup, men hendes far havde alligevel bidraget til festen ved at leje borde og stole. Det er meget rart at kunne sidde på en stol ved et bord, har han vel tænkt – helt ude af sync med sin datters verden.

Lilli Toftemark Jacobsen

  • Født den 8. juli 1949.
  • Uddannet pædagog.
  • Efterlader sig en datter, tre børnebørn, en bror og en søster.
  • Død den 15. september 2020.

Der blev drukket tæt, og da møblerne havde en god brændeværdi, havnede de på et stort bål i haven. Bålet blev så stort, at brandvæsenet blev tilkaldt for at slukke det. Festen fortsatte uden familien. Det var næppe for at lave et statement over for sin familie, at Lilli Toftemark Jacobsen lod det ske, men hun gjorde bare hele livet, som det passede hende.

Dagen efter blaffede det nygifte par til Marokko. Her ville de købe et par plader god marokkansk hash med hjem til Roskildes kollektiver, men de blev taget, da de skulle ud af Marokko, og derfor endte deres honeymoon med seks uger i et barsk marokkansk fængsel uden rettergang. De blev først løsladt, efter at de danske myndigheder havde blandet sig.

Når Lilli Toftemark Jacobsen siden fortalte historien, var det vigtigt at få med, at der i deres jakkelommer havde været fem gram hash, der aldrig blev fundet – og at de fik et gratis fly hjem. Således kunne hun vende oplevelsen til en god historie. 

Festen slutter

I 1970’erne var alkohol og euforiserende stoffer en del af oprøret. Mange i Lilli Toftemark Jacobsens omgangskreds blev stofafhængige, men hun fik ikke selv problemer med stofferne. I stedet tog hendes forbrug af alkohol til. 

Og med tiden blev de rodede kollektiver med Lilli Toftemark Jacobsens malerier på væggene udskiftet med golde lejligheder med hvide plastikstole, og hun indledte et nyt forhold, der var præget af vold.

Hun blev tvunget til at tage antabus af sit arbejde, men det hjalp ikke, for hun fandt omveje, så hun kunne drikke alligevel. Hun arbejdede som socialpædagog, når hun ikke var på overførselsindkomst. 

I perioder var hun i stand til at holde alkoholen på afstand, lave kunst, sy tøj og lave god mad.

Da hun arvede penge fra sine forældre, insisterede hun på at invitere hele sin familie til Spanien, hvor de besøgte Picasso- og Matissemuseerne. Her grinede hun højt af, at de mærkværdige kubistiske motiver havde så almindelige navne. 

Crazy cat lady

Efter sine år i Roskilde flyttede hun til et pænt parcelhuskvarter i Odense, hvor hun boede i 20 år. Her levede hun med sine 20 katte og var selverklæret crazy cat lady

Alle i området vidste, hvem hun var. Hendes have voksede vildt, hun havde skrevet sit kælenavn MOLLY på husmuren med en spraydåse, og når vejret var godt, hyggede hun sig i haven med at høre syrerock for fuld udblæsning.

Som 69-årig hang hun ud med de lokale 16-årige scooterbøller, der var tiltrukket af den høje musik og hendes hang til at lave gigantiske bål i forhaven.

Til sidst var hendes hus ved at falde sammen, men hun kunne se det smukke i forfaldet. Hun så små detaljer, ingen andre bemærkede, og hun havde hele livet inspireret folk til at se ting på en ny måde – om det så var kunst, samfundet eller hendes faldefærdige hus. 

Efter de 20 år blev hun træt af det fynske sprog og flyttede tilbage til sin fødeø, hvor hun endte i Holbæk. 

Hun døde alene i sin lejlighed, glad over den drejning, hendes liv havde taget de sidste år. Det gav hende en livsgnist at komme tættere på sine børnebørn, som hun næsten dagligt havde talt i telefon med.

Serie

Et liv er forbi

På denne plads fortæller vi hver uge om en afdød person på basis af samtaler med de pårørende.

Hvis du har mistet en, som du synes, at Informations læsere bør kende til, så skriv til modernetider@information.dk.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her