Essay
Læsetid: 9 min.

Hvor meningerne råder, holder tænkningen op

I en tid, hvor det gælder om at mene noget, og hvor åndsfæller forskanser sig på de sociale medier, er der hårdt brug for at skelne mellem mening og tænkning. Filosof Søren Gosvig Olesen indkredser her den afgørende forskel med hjælp fra Immanuel Kant og Hannah Arendt
Moderne Tider
20. februar 2021
Det modsatte af at mene er ikke at tro eller at vide, men at tænke. En evne, alle mennesker besidder.

Det modsatte af at mene er ikke at tro eller at vide, men at tænke. En evne, alle mennesker besidder.

Jesse Jacob

Meningsdannerne er over os. Hvad er en meningsdanner? Det er en, som har sine meningers mod. Er det da modigt at mene? Det tvivler jeg på. Jeg vil hellere spørge: Hvad vil det sige at mene? Og hvilke muligheder har man ellers?

Det er ikke som med modstillingen mellem tro og viden, selv om man tit geråder over i den, når man går imod en mening. At vide er ikke det modsatte af at mene. At vide er ikke engang det modsatte af at tro.

Nogle hævder religionen som autoritet, andre vi­denskaben, men hvis man går til videnska­ber­nes fornyere – eller til religionernes – så møder man de stør­ste tvivlere. Påberåbelserne af vished blandt religionens og videnskabens dogmatikere lyder der­i­mod påfaldende ens.

Grunden er, at de, som henviser til den ene eller den an­den autoritet, mener at have vished. De mener. Og det er det, der stand­ser dem. Det modsatte af at mene er ikke at tro eller at vide, men at tænke. En evne, alle mennesker besidder.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Godt skriv. Filosofien må være presset i woke- og cancelkulturens tid.

Maj-Britt Kent Hansen og Christian de Thurah anbefalede denne kommentar
lærke Grandjean

Øhhh, fornuften...? Overfor meningen...? Hannah Arendt udtrykte tydeligt sin mening i Eichmann-sagen ved at tale om "Ondskabens banalitet" ; nok ikke særligt fornuftigt af hende, men det var hendes mening...

Annette Chronstedt og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar

"Sådan kommer tænkning lige så meget an på etik som på logik."

Men hvad adskiller etiske principper (udgangspunkter for etisk tænkning) fra meninger? Om det er nytte, pligt, dyd, sindelag eller social sammenhæng, så er princippet baseret på "personlige egenskaber" såvel som på erfaringer (opvækst m.m.). Og uanset at der kan og skal argumenteres for etiske principper, er de vel dybest set forankrede i os som meninger eller "standpunkter" (der som bekendt kan erstattes af et andre, når tid er).