Portræt
Læsetid: 10 min.

Når Merkel abdicerer: Kongen af Bayern har kurs mod Berlin

Tyskerne elsker stræberen Markus Söder, og mange ser ham gerne indtage kanslerkontoret efter Merkel, selv om han er fra Bayern. Ja, måske ligefrem fordi han er fra Bayern – dette irriterende smukke og succesrige arnested for alle klicheer om tyskere
Markus Söder ligner en oplagt arvtager til Merkel. Men han skal overbevise ikke blot sit eget CSU, men også storesøsteren CDU – og så har bayrerne en skidt historik som kanslerkandidater.

Markus Söder ligner en oplagt arvtager til Merkel. Men han skal overbevise ikke blot sit eget CSU, men også storesøsteren CDU – og så har bayrerne en skidt historik som kanslerkandidater.

Filip Singer

Moderne Tider
13. februar 2021

Til september abdicerer Angela Merkel efter 16 år som tysk kansler, EU’s vigtigste leder og verdens mest magtfulde kvinde. Millioner og atter millioner rundt om i verden vil google hendes efterfølger. Og så vil der med stor sandsynlighed ske følgende:

Blandt røvkedelige billeder af politikere med slips, mundbind og bayerske kæmpeøl, vil de se en 194 centimeter høj mand, der er klædt ud som Marilyn Monroe, som den bayerske konge Ludwig II eller som den grønne tegneseriefigur Shrek.

Ja, sjovt nok er der påfaldende ligheder mellem netop Shrek og denne »fedladne stræber og nørd med grydeklip«, som det konservative tyske magasin Cicero har kaldt Tysklands måske kommende kansler: Markus Söder – karnevalsentusiast og ministerpræsident for delstaten Bayerns 13 millioner indbyggere.

Jamen, vil nogle måske indvende: Har Merkels parti CDU ikke lige valgt ham den bløde Merkel-klon Armin Laschet som ny partiformand?

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Mathias Sonne

Rigtig spændende artikel.

Jeg kender kun Markus Söder fra artiklen;
men ud fra din beskrivelse lyder Söder som et fint valg.

Billedet af Markus Söder som Shrek er slet ikke til at stå for.
For mig at se har han lade sig kronrage i dagens anledning - herligt.

Jørgen Mathiasen

På valgaftenen til landdagsvalget i Bayern i 2018 spærrede jeg ørerne op. Det var knapt nok til at tro, at den autoritære og stokkonservative magtkæmper Marcus Söder var begyndt at tale som en langvarigt uddannet liberal fra München, (som uanset alle forudfattede meninger regeres af SPD). Söder forklarede i sin tabertale noget om det komplette mørke hos AfD, og hvorfor De Grønne nu var blevet CSUs største konkurrent i Bayern. Øltelttaleren var som forsvundet i ølglasset, og samme vej var gået de flade og åndsforladte indsigter, sådanne plejer at underholde med. Det eneste forsonende ved dem er, at de også er morsomme i deres ufejlbarlige enfoldighed.

Lederhosen, Laptop og nu også grøn omstilling. Söder har samme bevægelighed som Merkel, og derfor er han også farlig for sine modstandere, men når han kommer i problemer, - og det har han været under epidemien, så er vejen til de autoritære grammofonplader kort.

Det bliver ikke helt nemt for Söder at vinde kanslerkandidaturet - han har slet ikke fejet Armin Laschet af banen bl.a på grund af den fejlliste.

Unionspartierne må desuden overveje hvem af de to, der vil være bedst til at varetage forholdet til EU-staterne. Vi springer det danske mindretal over i denne omgang, men forholdet til Frankrig er af afgørende betydning, og Laschet er ikke alene en bedre diplomat, han taler vistnok også fransk og har taget franske corona-patienter til NRW.

Jeppe Lindholm

Markus Söder, en sjælden både festlig og kompetent fyr. Ikke noget dårlig bud. Selvom jeg politisk aldrig ville stemme på et parti som CDU/CSU.