Coronarapport uge 06
Læsetid: 3 min.

Pandemien vil blive nedkæmpet en dag, men vi vil aldrig kunne lægge corona bag os

En dag vil restriktionerne blive ophævet, kurverne dale og COVID-19 være nedkæmpet, men verden bliver aldrig den samme som før pandemien – og det er ikke nødvendigvis dårligt
De yngste elever fik ikke bare lov at komme i skole igen. Nogle af dem fik også hilst på statsministeren.

De yngste elever fik ikke bare lov at komme i skole igen. Nogle af dem fik også hilst på statsministeren.

Mads Claus Rasmussen

Moderne Tider
13. februar 2021

Noget af det mest fantastiske ved coronavirussen er, at den er i alt. Der er intet område, intet land og intet menneske, der ikke er blevet påvirket af den i radikal grad, og det er faktisk ret overvældende. OK, jeg er med på, at det også er det mest forfærdelige og opslidende ved den, så lad os korrigere det lidt og sige ’det mest fascinerende’ eller bare konstatere det monstrøse og fuldkommen uomgængelige ved COVID-19.

I snart et år har jeg gennem nyhedsbrevet Coronaoverblikket dagligt opdateret om udviklingen på pandemiens frontlinje, og på denne plads rykker dækningen nu også ind på papiret. Ofte har frontlinjen til forveksling lignet min og alle andres hverdag, men det er også i høj grad her, krigen er blevet udkæmpet. Dagligt og lige for næsen af mig.

Og inde i næsen på mig. I mine celler og det, mine fingrer rører ved. Ved mit eget køkkenbord, hvor disse linjer er skrevet, på mit kontor, ved min bærbare computer, med min kone og mine fire børn omkring ørerne – der skal hjemmeskoles, passes og pacificeres med skærme og gåture. Jeg har påført mig ansigtsmasker og handsker, mistet min kones mormor til sygdommen, været afskåret fra min egen mors dødsleje og dagligt kigget på smittetal, vaccineudvikling og gensekventeringer, som om det var fodboldresultater. Det er frontlinjen.

Vi fornemmer den også i tekster fra samtidens største tænkere og de største kunstneres forsøg på at fortolke det, der sker. I direkte videotransmissioner fra popstjerners soveværelser og fodboldspilleres omklædningsrum. I de ubærlige reportager fra overfyldte amerikanske hospitaler, lyden af pumpende respiratorer i radioen og billeder af verdensledere, der gisper efter vejret, og i topdiplomatiske stridigheder og kampen om vaccineveje. Sådan ser frontlinjen også ud i denne krig.

Det er ikke et forsøg på at være dyb eller storladen – tværtimod. Det er et forsøg på at være overfladisk og jordnær, for man behøver ikke engang se dybere eller opfinde dyre metaforer for denne krise. Den er noget af det mest kropslige, håndgribelige og dramatiske, verden har set i nyere tid. Det er lige her og nu, det er hele tiden. Det er både forståeligt og helt ubegribeligt på en gang. Det er et vilkår. Et vilkår, der ikke forsvinder, bare fordi vaccinerne får has på forskellige virusstammer.

For situationen fremhæver også et vilkår, der eksisterede, før COVID-19 brød ud. Sygdommen gjorde det bare tydeligt: Med en grotesk, næsten satirisk udgave af sommerfugleeffekten har den givet os en reminder om, hvor forbundne vi er på tværs af kloden, men den har heldigvis også givet os en håndgribelig reminder om, at vi faktisk kan handle og gøre noget ved de kolossale udfordringer, vi står over for.

Verden er blevet præsent

Klimakrisen, verdens vanvittige ulighed og den demokratiske krise – forhold, som mange af os måske så småt var begyndt at se som størrelser, vi ikke kunne stille noget op over for. Debatten om, hvilket samfund vi vil have. Hvordan vi vil leve, hvor langt vi vil gå for hinanden, og hvor langt vi kan gå. Alt det bliver bragt i spil – ikke som en abstrakt samfundsfaglig eller småfilosofisk diskussion, men hver eneste gang vi går ud ad døren. Verden er blevet så præsent. Det er det, der er så fantastisk og så fascinerende. Det er det, der er så forfærdeligt og så krævende. Det er et vilkår. Og en fantastisk mulighed.

Gennem hele pandemien har vi talt om, hvad der sker på den anden side. ’Når det her er forbi,’ efter coronaen, og den dag skal også nok komme. Den dag, hvor alt ikke handler om COVID-19, smittetryk og gensekventering, og en dag, hvor denne klumme ikke vil være Ugens Coronarapport, men måske bare Ugens Rapport, hvis ophavsretten tillader det. Der kommer en konkret og kolossal regning, der skal betales socialt, sundhedsmæssigt og økonomisk. Der vil komme en ’ny normal’, og på et tidspunkt vil vi kunne erklære den egentlige coronakrise for afsluttet.

Men vi kommer aldrig tilbage til den verden, vi kendte, før COVID-19 ramte os, for den fandtes ikke. Den var en fortrængning, der ignorerede vores globale forbundethed og de risici, vores adfærd fører med sig, både medicinsk, socialt og miljømæssigt. Det kan vi ikke se bort fra efter det, vi har erfaret, og på den måde slipper corona os aldrig. Men hvis vi griber det rigtigt an, er det ikke en dårlig udvikling.

På denne plads vil Lasse Lavrsen fremover rapportere fra coronakrisen. Om de vigtigste udviklinger i pandemien – sundhedsfagligt, socialt, politisk, psykologisk og personligt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

Ja, vi har fortrængt meget, som det fremgår af sidste afsnit ovenfor.

Og mht. at en eller anden pandemi ville bryde ud, så har man på nogle læger/forskere kunnet forstå, at det gik de såmænd bare og ventede på ville ske.

Men fortalte de os det? Det mener jeg ikke. De holdt det diskret for sig selv. Måske for ikke at skræmme unødigt, måske fordi det bare er sådan, man gør. Med pandemier, med klima - ja, med det ene og det andet.

Lillian Larsen, Anne-Marie Krogsbøll og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

"Men vi kommer aldrig tilbage til den verden, vi kendte, før COVID-19 ramte os, for den fandtes ikke. Den var en fortrængning, der ignorerede vores globale forbundethed og de risici, vores adfærd fører med sig, både medicinsk, socialt og miljømæssigt. Det kan vi ikke se bort fra efter det, vi har erfaret, og på den måde slipper corona os aldrig. Men hvis vi griber det rigtigt an, er det ikke en dårlig udvikling."

Ja, enig. Men der er stærke kræfter i gang lige nu med at forsøge at bilde os ind, at vi bare kan lade som om, corona aldrig var her, og at alt kan fortsætte som før corona, og at det kan slet ikke gå hurtigt nok.

Jeg håber ikke, at det lykkes dem, for det er vejen til undergangen på længere sigt.

Inge Lehmann, Ole Svendsen, Troels Ken Pedersen, Egon Stich, Sören Tolsgaard, Lillian Larsen, Anker Heegaard og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Gud ja, og vi har helt glemt den traditionelle krig, hvor vi selv tager ud og slår nogen ihjel!

Sören Tolsgaard

Hvor uendelig mange gange skal vi mon i 'nyhederne' se nærbilleder af kanyler, der stikkes dybt ind i pinefuldt udseende borgeres overarme?

Og hvad får vi i grunden af reele nyheder fra den store verden?

Inge Lehmann, Lise Lotte Rahbek og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Magasinet Der Spiegel offentligjorde den 08.02.2021 en artikel med titlen:
Zahlendreher, fehlende Daten, verschwundene Probanden (Talfordrejning, manglende data, og forsvundne testpersoner)

som baserer sig på et bilag til et klinisk fase 3 studie af den russiske vaccine. Her kritiseres dokumentationen af den italienske molekylærbiolog Enrico Bucci og den russiske epidemiolog Wassili Wlassow. Kritikken er fattet sammen i seks punkter, og russerne har foreløbig ikke villet røbe rådataene til vaccineudviklingen.

Ifølge Thomas Senderowitz forelå der indtil for et par dage siden ikke nogen godkendelsesansøgning hos EMA.

https://www.spiegel.de/wissenschaft/medizin/corona-impfstoff-sputnik-v-a...

Anne-Marie Krogsbøll

"Hvor uendelig mange gange skal vi mon i ’nyhederne’ se nærbilleder af kanyler, der stikkes dybt ind i pinefuldt udseende borgeres overarme?"

Og hvor længe skal vi mon se disse billeder, som ofte viser vaccinerne givet FORKERT, i det de ofte gives i en sammenfoldet hudlap, før nogle medier begynder at se på dette ret alvorlige problem? For hvis vaccinen (i hvert fald Pfizers) ikke når ind. i musklen, når aktivstoffet at blive nedbrudt, inden det når forbi fedtlaget - og så risikerer man at have en masse vaccinerede mennesker uden beskyttelse.

Det er et præmis at blive angrebet af bakterier og vira i denne verden. Det er der ingen der har udeladt at fortælle os. Fordi sådan er det bare. Vi lever i det hver dag, træffer vores forholdsregler i alt vi gør og gjorde det også inden corona. F.eks. at sætte mad i køleskabet, at koge koldt vand istedet for at tage fra den varme hane etc etc. Og det har vi gjort al den tid, vi har eksisteret som mennesker. Endda også at håndtere farlige og smitsomme sygdomme ved at isolere og holde afstand. Det er heller ikke noget nyt. Også grunden til at vi har haft en epidemilov i hele min levetid.

Vi havde måske bare mistet forståelsen af, hvorfor vi gør alle disse ting, vi har følt os lidt mere udødelige end tidligere generationer, og på mange punkter var vi også blevet skødesløse - f.eks. at gå på arbejde når vi er syge. Nu får vi strammet lidt op på forholdsreglerne, og så tror jeg egentlig, at vi som de mennesker, vi er, tilpasser os og forsøger at leve videre med en så almindelig hverdag som mulig efterfølgende. Lige som alle de andre gange, vi har været udsat for noget lignende.

Jens Frederik Drivsholm, Jørgen Mathiasen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

Maj-Britt Kent Hansen

"Og mht. at en eller anden pandemi ville bryde ud, så har man på nogle læger/forskere kunnet forstå, at det gik de såmænd bare og ventede på ville ske.
Men fortalte de os det? Det mener jeg ikke."

Jeg har kendt til det siden mine teenageår, og det er over 30 år siden. Jeg synes ikke, at jeg er blevet forholdt den viden. Det er noget, der altid er blevet oplyst hist og pist. Selvfølgelig er der ikke slået på den store tromme, men det sker der for mange ting. Pandemier er et livsvilkår, på samme måde som at solen går op. Banale sandheder bliver normalt ikke slået stort op.

Pandemier er normale, derfor sundhedsstyrelsen overhovedet har pandemiplaner.
En influenzapandemi kommer ca. hvert 50 år, hvorfor eksperterne faktisk har været meget bekymret. Den sidste store ud over svineinfluenzaen, var engang i 1950erne.
Nu er du advaret.

Så hvis vi er virkelig uheldigt, bliver vi måske ramt af en influenzapandemi oveni coronapandemien.

Hvis du ikke skulle vide det, er der også et stort problem med voksende antibiotikaresistens, der ikke bliver taget alvorligt. Der bliver udviklet nogle nye, men der er ingen private firmaer, der vil producere dem. Når man kommer på sygehus i mange af de varme lande, er næsten omkring 80 procent af de bakterier der multirisestente.

Ved sidste måling af svineMRSA, på det svinekød man køber indeholdt, 76 procent af pakkerne svineMRSA. Det gælder også det økologiske kød, da grisene smittes på lastvogne og i slagteriet.

Men ja hvis man hovedsageligt får sine nyheder fra DR og TV2, misser man en hel del. Det kan være de af og til har et lille program, men det får aldrig lov til at fylde overskrifter og hele mediefladen massivt.
Jeg tror sådan overser mange folk faktisk vigtige nyheder. Man kommer træt hjem og lader sig hurtigt oplyse af overskrifterne. Det er forståeligt, men gør ikke, at man kan sige man ikke blev oplyst.

Anne-Marie Krogsbøll

Jeg vil straks give det glade budskab videre:
https://www.nrk.no/norge/ny-korona-studie_-d-vitamin-gir-lavere-sannsynl...

Det er muligt, at vi aldrig kan slippe af med corona - men måske kan vi mildne vores sårbarhed overfor den?

Maj-Britt Kent Hansen

Tak for belæringen - Inge Lehmann.

Anne-Marie Krogsbøll studiet er desværre ikke udgivet endnu.

Men det mest spændende er, at det ser ud til at hjælpe folk med d-vitamin, når de bliver indlagt. Hvis det virker er det en rigtig god nyhed.

Men som de også kommer frem til, selv uden studiet, er det en god idé at tage d-vitamin fra og med oktober til og med marts her hos os pga solen og det at vi ikke får nok i maden.

Der er ikke noget der tyder på, at det er skadeligt, at tage d-vitamin i den anbefalede daglige mængde i vintermånederne.

Det gælder bare om at gå igang.

Ps pga. personlig erfaring billig er ikke godt nok ved d-vitamin. Jeg ville gå efter apotekets eller Matas eget mærke. Jeg hører til dem der jævnligt får kontrolleret d-vitamin i blodet af egen læge.

Anne-Marie Krogsbøll

Levertran er også godt, Inge...men lidt sværere at dosere..

Jep og levertran har også en lang historie i Norge.

Men en heldigvis har jeg været forskånet :-)