Russiske stemmer
Læsetid: 9 min.

Putin har formet Rusland i størstedelen af deres liv. Nu kæmper de for, at han ikke også skal forme deres fremtid

Flere og flere yngre russere er utilfredse med Putin, og tusindvis har demonstreret mod fængslingen af oppositionspolitikeren Aleksej Navalnyj. Hvem er aktivisterne, som går på gaden trods store risici? Vi har talt med tre demonstranter – og en Putin-tilhænger

30-årige Elena er en del af en lille venstreorienteret gruppe. Hun har demonstreret de seneste uger –ikke for at støtte Navalnyj, men i protest mod »Putins undertrykkelsesapparat«, som hun forklarer.

Emile Ducke

Moderne Tider
20. februar 2021

Putins Rusland er ikke helt, hvad det har været. Siden Aleksej Navalnyj blev fængslet i sidste måned, har der været demonstrationer over hele landet. For nogle af de protesterende handler det om at vise støtte til oppositionspolitikeren bag tremmer, for andre om at signalere deres utilfredshed med et styre, hvor borgerrettighederne i stadigt højere grad indskrænkes.

Myndighederne har slået hårdt ned på demonstranterne, som på det seneste er begyndt at tage nye og mere kreative metoder i brug. På valentinsdag stod protesterende udenfor i 15 minutter og lyste med deres mobiltelefoners lygter og formede hjerter med fyrfadslys.

Billeder fra begivenhederne blev delt på sociale medier under hashtagget #KærlighedErStærkereEndFrygt. Ingen blev arresteret den dag. Ifølge organisatorerne var begivenheden en reaktion på den »hidtil usete bølge af vold og undertrykkelse«, der har været i forbindelse med de øvrige demonstrationer.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeppe Lindholm

Det som er det alle vigtigste for et samfund er stabilitet. Ellers kan det ikke udvikle sig.

Poul Anders Thomsen

Den her dejlige planet tilhører os alle sammen, det er helt urimeligt, at vi stadig har tyranniske styreformer i 2021, som gør det umuligt at rejse frit og møde de mennesker man har lyst til eller se det steder man kun kender fra nyhederne. Vi i Vesten med være stabile styreformer, bør anstrenge os for at brede demokrati og frihed til resten af verden, både for de mennesker der lever der og for vores egen skyld.

Lars Bo Jensen

Putin kom efter Jeltsin og den neoliberale katastrofe vi tvang ham ind i. Hvad havde vi regnet med?

Jeppe Lindholm

Danmark er blevet tyranniseret af Venstre i 20 år. Så det kan såmen også forekomme herhjemme. I det hele taget er vi blevet tyraniseret af blå blok i årtier med det ene trusselsbillede efter det andet, hvis vi ikke gør som de vil.

Mads Kjærgård

Præcis der havde ikke være meget Rusland uden Putin!

Jeppe Lindholm

Hvis demokratiet er så fantastisk, hvorfor har det spå ikke skabt fantastiske lande???

Jeppe Lindholm

Altså. Livet er godt for mange i f.eks. et "demokrati" som USA. Men bestemt ikke for alle. I et demokrati kan flertallet bestemme over mindretallet. Flertals diktatur. Før kaldte vi det for slaveri.

Jeppe Lindholm

Og nå ja. I USA har det rige mindretal købt og betalt flertallet. Sådan kan "demokrati" jo også være,. Mindretals diktatur, hvis du har penge nok.