Feature
Læsetid: 10 min.

Republikanerne tør ikke dømme Trump i rigsretten, hvor gerne de end ville

Om få dage begynder rigsretssagen mod Donald Trump, og den har skabt et dilemma for mange af hans partifæller. Flere har givet ham ansvaret for angrebet på Kongressen, men i sidste ende tør de ikke dømme ham skyldig – og deres frygt er fuldt forståelig, siger to eksperter
Når så få republikanske senatorer er villige til at dømme Trump i rigsretssagen, hænger det sammen med en frygt for ekspræsidentens støtter. Både dem, der kan detronisere politikerne ved næste primærvalg – og dem, der har vist sig klar til at bruge mere ekstreme metoder.

Når så få republikanske senatorer er villige til at dømme Trump i rigsretssagen, hænger det sammen med en frygt for ekspræsidentens støtter. Både dem, der kan detronisere politikerne ved næste primærvalg – og dem, der har vist sig klar til at bruge mere ekstreme metoder.

Mark Peterson

Moderne Tider
6. februar 2021

Med sin dybe, mumlende sydstatsdialekt slår Mitch McConnell det fast fra talerstolen, så det ikke kan misforstås: »Masserne blev fodret med løgne.« Han holder en lille kunstpause. »De blev tilskyndet af præsidenten og andre magtfulde personer.«

Det er angrebet på Kongressen, han taler om. Og McConnell, den republikanske mindretalsleder i Senatet, der lod sine bemærkninger falde dagen før indsættelsen af Joe Biden, står ikke alene med sin kritik.

I ugerne efter optøjerne den 6. januar trådte en række republikanske politikere frem på Kongressens talerstole, på Fox News og på Twitter, hvor de anklagede deres egen mand, Donald Trump, for at være medansvarlig for de begivenheder, der blandt andet kostede en 42-årig politibetjent livet.

Selv da demokraterne besluttede sig for at stille Trump for en rigsret, stemte ti republikanere i Repræsentanternes Hus for forslaget. Det lyder måske ikke af meget, men det er det højeste antal, der nogensinde har stemt for en rigsretssag mod en præsident fra samme parti.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

kjeld hougaard

Det er vel det der er kernen i et demokrati – eller burde være det: man handler som politiker som repræsentant for sine vælgere?

Selvfølgelig bliver Trump ikke dømt i rigsretten, og slet ikke af republikanerne, - "ingen på denne jord skal eller må dømme republikanernes Messias", hans genkomst skal være uplettet.

Det ligger helt i tråd med og forlængelse af de mange sekter der findes rundt omkring i Amerika i dag, og hvor forvrænget disse sekter end er., - således også de republikanske parti!

I de foregående 4 år har Trump overrasket alt og alle - selv republikanerne, men alligevel har de holdt hånden over og under ham, som deres store leder("Messias").

Republikanernes drøm om deres "Messias" genkomst til frelse for demokratiet, er også udsigten til endelig at afskaffe det demokratiske parti for dets udemokratiske ideer, som landet skal frelses fra, så man undgår kommunistiske tilstande, - en angstpsykose som rækker helt tilbage til 1950erne hvor Joseph McChaarthy og han bevægelse jagtede kommunister overalt i Amerika, - men fandt kun ganske få kommunister, og ødelagde til gengæld tusinder af mennesker liv i flere generationer begrundet i grundsløse beskyldninger uden beviser, drevet af lunke og lumpe spørgsmål der foregav at være på retligt grundlag.

Ved "messias" genkomst vil Amerika blive en etpartistat - ledet af "messias" til hans død, hvor andre overtaget embedet i hans fravær, - og måske opretter man kontorer med boghylder osv. overalt hvor "Messias" har været, og som man kan se gennem vinduerne så han ved sin genkomst("reinkarnation") kan tage sit kontor i brug.

Daniel Joelsen

En ting er at dømme en præsident for en demonstration der gik galt, noget andet er at dømme samme for en krig der var bygget på en løgn med titusinder af døde civile.