Ny bog: Kapitalisme
Læsetid: 5 min.

Det er ikke robotterne, der kommer og stjæler vores arbejde. Det er kapitalismen selv

Ifølge økonomihistoriker Aaron Benanav bør vi se fortællingen om en snarlig automatisering af arbejdet som et symptom på en kapitalisme, der ikke er i stand til at skabe nok efterspørgsel på arbejdskraft. I sin nye bog dementerer han forestillingen om robotternes komme
En stuepige på Hotel Sky i Johannesburg har mistet sit job til en robot. Skurken er ikke robotten,  men kapitalismen.

En stuepige på Hotel Sky i Johannesburg har mistet sit job til en robot. Skurken er ikke robotten,  men kapitalismen.

Sumaya Hisham / Demotix

Moderne Tider
20. februar 2021

Vil du vide, hvorfor du ikke går en fremtid i møde, hvor robotterne kommer og stjæler dit job, men derimod allerede befinder dig i et samfund, hvor der ikke kan skabes nok arbejde til planetens befolkning?

Så bør du læse økonomihistorikeren Aaron Benanavs vigtige bog Automation and the Future of Work. Her får man leveret én lang sønderlemmende kritik af den såkaldte ’automatiseringsdiskurs’ og de problemstillinger omkring borgerløn og arbejdets fremtid, den fører med sig.

I bogen, der bygger på to artikler skrevet til tidsskriftet New Left Review, argumenterer Benanav for, at manglende efterspørgsel på arbejdskraft siden 1970’erne har været et karakteristisk træk ved kapitalismen.

Men årsagen er ikke automatisering, robotter og voksende produktivitetsrater, som vi ellers så ofte får at vide, men derimod en omfattende krise i den kapitalistiske produktionsmåde. Den er præget af en stagneret produktivitetsvækst, faldende investeringsrater i fast kapital og et i stigende grad overfyldt arbejdsmarked.

Velkommen til stagnationens æra.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Kapitalismen sparker sig selv bag i, i jagten på fortjeneste, i stedet for at uddele gevinsten, jævnt, til medarbejderne. Det ville give mer-omsætning, men, selvfølgelig, også færre penge i banken og skattely. Kapitalismen er snæversynet og egoistisk. Det går der nok mange år endnu med, indtil selv robotter ikke har noget at lave. Ingen "fattig-røve-gæster" på hotellet, ingen service-robot heller, på hotellet.

Alvin Jensen, Estermarie Mandelquist, Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Hele problemet er vist, at man går ud fra, at det går ud på at skabe arbejde til al folket. Det går nu mest ud på at løse de opgaver, der måtte være, herunder at producere det nødvendige og fordelagtige, men i endnu højere grad at løse opgaverne med at blive klogere på verden og hinanden og at løse de dermed forbundne omsorgsopgaver.