I retten
Læsetid: 5 min.

»Han var sgu da ikke sluppet så billigt, hvis jeg havde ønsket at påkøre ham«

Hver uge dækker Information en retssag, som den udspiller sig i retssalen. En ung mand er i Retten i Horsens blandt andet tiltalt for at have kørt hastigt frem i sin bil med en mand hængende ind ad vinduet
J ville bare besøge sin mor, men blev forhindret i at parkere, hvor han plejede.

J ville bare besøge sin mor, men blev forhindret i at parkere, hvor han plejede.

Mia Mottelson

Moderne Tider
27. februar 2021

Tiltalte J bliver fulgt ind i retssalen af en politibetjent ved sin side. Han sidder i forvejen i fængsel for en dom på et år og ni måneder. J har lyst kortklippet hår, er iført en sort hættetrøje og har en blå coladåse i hånden, som han knapper op, da han sætter sig i midten af lokalet.

Han er anklaget for at have kørt hastigt frem i sin bil med en mand L hængende ind ad et nedrullet vindue.

J er 27 år, og hans seneste dom er nummer 12 på listen. I Retten i Horsens er han anklaget for yderligere 29 forskellige forhold, som også skal behandles i dag. J kigger ned i bordet og piller lidt ved sit mundbind i løbet af den halve time, det tager, at læse anklageskriftet op. Han er blandt andet også anklaget for at have spyttet mod sin veninde og have overtrådt tilholdet til hende, at have kørt med euforiserende stoffer i blodet uden kørekort, at have sparket en politimand på skinnebenet og at have råbt »jeg fucking smadrer dig, din mongolunge« til en anden politimand.

Men først og fremmest drejer sagen sig om episoden med bilen.

Smadrer den fremad

J forklarer, at han i sommer sidste år kom kørende hjem til sin mor og ville bakke ind på den parkeringsplads, han plejede at holde på. Men pludselig råbte to mænd til ham fra en bænk, at han ikke måtte parkere der. De havde også sat en form for pæl op foran den lille græsplads. J steg ud af bilen og fjernede pælen, fortæller han, og bakkede derefter ind på pladsen alligevel. Først da han hørte bank på bagruden, stoppede han. Et øjeblik efter så han, at den ene mand L løb op på siden af bilen. Han greb fat i J gennem ruden.

»Så smadrer jeg den bare fremad, fordi jeg får jo et chok. Hvad skal jeg gøre,« spørger J.

»Du så ikke manden bag dig?« vil anklageren gerne vide først.

»Nej, så havde jeg jo ikke bakket,« siger han.

Anklageren viser en politirapport, hvor J efter sin anholdelse har udtalt, at han godt så, at L løb over bag bilen for at sætte pælen op igen.

»Men nu siger du, at du ikke havde set ham,« spørger anklageren mistænksomt.

»Altså han var sgu da ikke sluppet så billigt, hvis jeg havde ønsket at påkøre ham,« fastslår J. 

Han forklarer, at han havde regnet med, at L ville give slip, da han kørte frem, men alligevel blev hængende i cirka én billængde. Derfor bremsede han hårdt op, så han til sidst røg af. 

Kogepunktet

Sagens første vidne til det konkrete forhold er L selv. Han kommer kørende ind i retssalen på sin elscooter med et halstørklæde foran munden. To krykker hænger bag på elscooteren og stikker højt op bag ved ham, og en kakaomælk rasler rundt i kurven foran. Han er selv lige blevet løsladt fra fængslet i dag, fortæller han.

L gætter på, at J bakkede ind i ham med 20 kilometer i timen.

Han forklarer, at han havde sat den pæl op, fordi man slet ikke må parkere på det græsstykke, og at mange af de andre ældre i bygningen følte sig utrygge over J, når han parkerede der. 

Han fortæller, at J kom kørende i samme øjeblik, som han havde banket pælen op. Han råbte til ham, at det »fandeme ikke var en parkeringsplads«. L gik over og satte pælen ned i græsset igen med ét fast ryk, som forsvareren får ham til at vise med sine arme. Men i det samme bakkede J ind i L, så han måtte kæmpe for at holde sig på benene bag bilen.

»Der var mit temperament godt nok på kogepunktet, må jeg indrømme.«

L indrømmer også, at han slog ud efter J ind gennem det nedrullede vindue, men at han derved røg halvt ind i bilen og blev slæbt i hvert fald 4-6 billængder på den måde.

»Du ramte ham ikke,« spørger anklageren.

»Nej, desværre ikke,« svarer L.

J ryster på hovedet ude ved siden af sin forsvarer. L forklarer, at han netop var begyndt at kunne gå lidt igen efter at have fået kvast sine ben i en ulykke, men at han siden episoden med J er røget tilbage i elscooteren. 

I retssalen vises der billeder af røde hudafskrabninger hen over brystet på L og blå mærker på hans arm. Anklageren viser også billeder af hjulspind på græsplænen. L gætter selv på, at J bakkede ind i ham med cirka 20 kilometer i timen.

Forsvareren mener, at J skal frifindes, fordi han handlede i selvforsvar.

Det andet vidne til den episode er den anden mand, som også var til stede. Hans forklaring ligner nogenlunde L’s. Han mener dog ikke, at L blev slæbt på siden af bilen, men fortæller, at han så det hele udspille sig fra den anden side af bilen.

Bilen som våben

I sin procedure lægger anklageren vægt på, at det kan karakteriseres som vanvidskørsel at have gasset så kraftigt op med en mand hængende ind ad ruden, og at det er grov vold at bruge en bil som våben. Han mener derfor, at J skal straffes med seks måneders fængsel alene for det punkt i anklageskriftet. Sammen med de andre forhold mener han, at J i alt skal straffes med en tillægsstraf til sin nuværende dom på mindst et år og en tiårig frakendelse af kørekortet.

Forsvareren mener derimod, at J skal frifindes i episoden med bilen. Hun mener, at J handlede i forsvar, efter L havde slået ud efter ham, og at han må have bakket, mens L bukkede sig ned for at sætte pælen i igen, og at J derfor ikke så ham.

Anklageren kalder J’s kørsel for vanvidskørsel.

Det er vigtigt for J selv at nævne, at han er startet i døgnbehandling, og at det allerede har hjulpet ham. Han er træt af at bruge sit liv i fængsel og vil gerne ud at have et job som tømrer. 

Dommeren beslutter, at de ikke lige umiddelbart kan tage stilling til alle sagerne i dag, og at dommen først vil blive afgjort tre dage senere.  Der var dog ikke afsagt dom ved redaktionens slutning.

Serie

I retten

Hvert år afgør de danske domstole titusindvis af sager, hver med sin egen bagvedliggende historie. Ofre, gerningsmænd – almindelige mennesker i dramaer, der er for små til at blive til avisoverskrifter, men som vores retssystem må tage hånd om. Information følger hver uge en retssag fra tilhørerbænken.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her