Quiz
Læsetid: 3 min.

Test dig selv: Hvilket stykke smørrebrød er du?

Dybest set er vi alle et stykke smørrebrød. Mette Frederiksen er rugbrød med makrel i tomat, mayo og agurk. Inger Støjberg er lyst brød med pålægschokolade. Men hvilket stykke smørrebrød er du? Find svaret her
Dybest set er vi alle et stykke smørrebrød. Mette Frederiksen er rugbrød med makrel i tomat, mayo og agurk. Inger Støjberg er lyst brød med pålægschokolade. Men hvilket stykke smørrebrød er du? Find svaret her

Dalva Skov

Moderne Tider
6. februar 2021

Mad er ikke bare mad. Mad er også fyldt med symbolik, og statsministeren ramte fuldstændig plet med sin makrelmad på Instagram.

Ingen frokostmad personificerer Mette Frederiksen bedre end rugbrød med makrel i tomat, mayo og agurk. Det er både dansk og dejligt anti-elitært. Og samtidig er det lige en tand sundere end Inger Støjbergs cola og lyse brød med pålægschokolade.

Men dybest set er vi alle et stykke smørrebrød – det store spørgsmål er hvilket. Nu får du endelig mulighed for at teste dig selv og få svaret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

En fantastisk artikel om danskernes drikkevaner.
Har sendt til flere af mine venner og familie.
Mvh
Martin

Jeppe Lindholm

Rugbrødsmad med tunsalat med hytteost, kapers og løg, blev det til.

Men, jeg spiser nu mest rugbrød med makrel i tomat :-)

Malan Helge, Ole Svendsen, Helle Walther, Eva Schwanenflügel, David Zennaro og Katrine Damm anbefalede denne kommentar

NEJ! Under ingen omstændigheder - kunne ikke drømme om at komme agurk på min makrelmad, rå løg og masser!

Peter Beck-Lauritzen

Njah, jeg kan ikke genkende mit "smørrebrød", hjælp!

Ete Forchhammer , Eva Schwanenflügel og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Og NEJ igen, rugbrød og makrel i tomat er ikke 'marginalt' sundere end lyst brød og lyst chokolade - det ganske enkelt SUNDT - groft brød, fed fisk og tilberedt tomat

Lise Lotte Rahbek

Tillykke! Du er fuldkornsrugbrød med stegt knoldselleri i skiver, citronmayo og ristede hasselnødder
Storbyveganer :-o ..
Hey, hva' faen bilder I jer ind? Sådan nogle hængerøv og hundehoveder, elendige amatører. Tumpede klamphuggere og socialdemokrater!

I øvrigt mener jeg at mennesker som putter agurk på makrelmadder burde tilbydes isolations-sikkerhedsfængsling på ubestemt tid.

Mikael Velschow-Rasmussen, Jørgen Mathiasen, Morten Andreasen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Birte Pedersen, Flemming Berger og lars pedersen anbefalede denne kommentar

Artikler som denne, uanset hvor ironiske de end måtte være, befordrer danskeres udprægede tendens til at forstå sig selv og hin anden som simple (proto)typer, kategorier og overskuelige regneark, hvilket berøver os et mangfoldigt, nysgerrig, kompleksitetsrummende og kreativt udsyn til os selv og andre mennesker.

nysgerrigt

He he Utoft, også du er nu faldet i 'danskere' - 'danskerne' ... sprogbrugen...
Sorry, just couldn't help it ;-)

Eva Schwanenflügel, Peter Hertz, Flemming Berger og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar

Lige så åndssvagt som dengang Henrik Dahl blev berømt på at udgive en bog med titlen: "Hvis du var en bil, hvilken bil var du så": Senere var der new age-folk, der varierede det med træer, dyr, blomster.
Med al den petitjournalistik der desværre breder sig mere og mere i avisen, da venter der Inf. en gylden fremtid.

Katrine, jeg skrev danskere, fordi danskerne ville være for generaliserende.

Når vi, en gang om året, kommer til Danmark, er det egentlig ikke smørrebrødet, der trækker.

Men det er da korrekt, at vi tager hen et godt sted, og køber 3 stykker smørebrød: Et stykke med kryddersild, kapers og masser af rå løg, et stykke med leverpostej, stegt bacon, sky og en strimmel syltet agurk, samt et stykke med roastbeef med peberrod, pickles og syltet agurk.

Det vi savner mest, det er rigtig tebirkes med saltet smør og kommenost.

For mange år siden havde jeg en chef i et stort fransk dækfirma. Han var ærkefransk - tidligere fransk kamppilot, men har var også af tyrkisk-armensk afstamning. Og når vi kom til Danmark sammen, købte han flere kasser med sødt dansk wienerbrød, som han fragtede til Nancy i fly.

Det var dengang, og det morede vi os altid lidt over. Men når vi i nutiden kommer til Danmark, køber vi faktisk 50 stk. tebirkes med hjem til fryseren samt flere stykker kommenost fra Aldi.. Og ofte må vi gå fra bager til bager, for at komme op på antallet.

Jørgen Mathiasen, Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel, Peter Hertz, David Zennaro og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Tillykke! Du er rugbrød med oksekødstatar, kapers og rå æggeblomme

Med skrabet kød, naturligvis, ikke hakket. Du er i egen optik en af de sidste, der møder verden med en vis form for stil og værdighed. Du har dine holdninger og lader dig ikke påvirke af tidstypiske bevægelser i den ene eller den anden retning. Og så er du velklædt og formentlig mindst CFO i en privat virksomhed med en dyr adresse. Du insisterer på din frihed til at spise det, du har lyst til, selv om du godt ved, at klimaet skal hjælpes. Der kommer jo alligevel en teknologisk løsning før eller siden."

Tja, så kom det endelig frem, hvem jeg egentlig er i virkeligheden ;-)

Jørgen Mathiasen, Peter Beck-Lauritzen, Rikke Nielsen og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. Men der mangler nu masser af rå løg..

Christian De Thurah

Ja, så mangler vi bare horoskopet.

Bøf tartar, jeg kan ikke fordrage råt kød og ikke tåle oksekød, tro jeg må prøve igen :))

Nå det samme fik jeg EWA, tror det er en ommer.

Peter Beck-Lauritzen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Agurk på makrel, det er simpelthen useriøst. Men ellers var det rigtig nok.

anden gik det langt bedre, passede på en prik. ( men jeg afslører det ikke :)))

Jens Thaarup Nyberg

Rugbrødslagkage med peanutbutter og creme fraiche.

????

Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Poul Anders Thomsen

Jeg kan ikke lide hytteost, men tun, med kapers og løg kan jeg godt spise, selvom jeg hellere ville have haft en med frikadelle.

Eva Schwanenflügel

Hm.. Det lader til at kapers er et gennemgående tema i vores personlighedssmørrebrød..
Er det mon en konspiration fra de små erhvervsdrivende ?!? ;-》
¥$♤●¤°○

Jørgen Mathiasen

"Mad er ikke bare mad", lyder fanfaren i denne artikel, og den er tilfældigvis rigtig.

Som meget ung mand, drog jeg til Italien og var et andet menneske, da jeg kom tilbage. For at gøre den historie kort, så kunne man dengang eventuelt finde en enkelt flaske olivenolie hos købmanden. I dag har et hvilket som helst vesteuropæisk supermarked 3 meter spiseolie, 4 meter pasta ("spaghetti"), 3 meter tomatprodukter af forskellig slags, og en hylde med hvidløg. Min generation har ændret spisevanerne!

Det er i dag yderst sjældent, at jeg spiser dansk mad eller kommer i nærheden af rugbrød, men på et eller andet tidspunkt blev det klart, at kernen i det danske køkken er fransk, og der har jeg rettet min opmærksomhed hen. Jeg er stadig ved at falde om, når jeg kommer ind i et fransk supermarked, og skulle man være så heldig at havne i Dordogne eller i Provence, så kan man få produkter (bisque!) man ellers kun læser om i den ret frankofile danske kogelitteratur med titler, det ikke længere er korrekt at udgive (Mad for Mænd). Min udvandring startede i køkkenet!

Peter Beck-Lauritzen

Kapers, - på alle typer af smørrebrød! Det er folkene fra Stromboli, der laver salgs-promotion, tror jeg!

Maj-Britt Kent Hansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det her var spørgsmålene:

Hvor mange kampe så du ved herrernes håndbold-VM?

1-Jeg så dem alle og dansede rundt i stuen under kvartfinalen imod Egypten. Nøj, det var spændende!
2.-Herhjemme stod vi på i mellemrunden.
3.-Jeg hader jydebasket og får det fysisk dårligt, når jeg ser en klappepølse.
4.-Jeg går ikke så meget op i sport, men vi så da finalen.
5.-Det var fandeme godt, at vi vandt over de krakkemutter i kvartfinalen. Danmark, Danmark, Danmark!
6.-Har der været VM i håndbold? Jeg beskæftiger mig ikke med pøbelsport.

Det her er hvad jeg kan svare:

-.

Bum.

Hvilket stensikkert gør mig til kandidat til et frisksmurt stykke med et par hårdkogte Aptenodytes forsteri æg hvorpå er lagt 2 styk syltede fyrrenåle fra ned tilbageværende nordsibiriske tajga.

@ Jørgen Mathiasen,

Det er faktisk også meget sjældent, at vi får dansk mad. Vi spiser det samme som de lokale, og måske tillempet en lidt fordansket udgave Og egentligt er det slet ikke noget savn hos os.

Men rugbrød er svært for os at undvære. Og ja, vi har prøvet det - både mange gange og over lang tid.

Vi har gennem flere år hjembragt mængder af rugmel og kærner fra DK, og har haft et glas stående med surdej, og på denne måde bagt eget velsmagende rugbrød.

Og det skyldes dovenskab, ved jeg egentlig ikke, men surdej har altså et problem, når vi er på rejser, - og vi har prøvet at tage det med. Derfor er det nu blevet til, at tager vi til Østrig et par gange om året eller 3, og køber færdigt rugbrøds-mix fra Aldi-Hofer, som vi bager i maskine.

Smag om konsistens af dette mix er faktisk god, men vi er da helt klar over, at processen hjælpes på vej af en række kemikalier, vi egentlig ikke har lyst til at spise. Til gengæld er det blevet sådan, at når vi er i Danmark, og har adgang til det danske rugbrød, så syntes vi, det smager temmelig underligt.

Eva Schwanenflügel

@ Gert Romme
"Til gengæld er det blevet sådan, at når vi er i Danmark, og har adgang til det danske rugbrød, så syntes vi, det smager temmelig underligt."

Hvilke rugbrød er det du mener, for der findes jo endeløse udgaver???

Jørgen Mathiasen

@Gert Romme
I dit tilfælde er der vist ikke anden løsning end hjemmebageri - hvis man altså kan få råvarerne.
For en række nationaliteter gælder, at de kan få traditionsvarer fra deres hjemland (det er bl.a. briter), men jeg savner det ikke.

Jeg har adgang til en bred vifte af nationale og regionale spisetraditioner og en stor righoldighed af brød, også mørke. I Frankrig vænnede jeg mig (øjeblikkeligt) til at spise patéer sammen med baguette, så nu er det kun rugbrød sammen med sild. Den insisterer min kone på, men vi kan såmænd også købe frosne croissanter hos den lokale Coop, når vi er hinsidan.
Er vi ved at få et europæisk køkken? og hvad vil Information så gøre?

Rugbrød med røget ål og røræg fra burhøns? Rugbrødet var i det mindste korrekt.

Eva Schwanenflügel

Ja, der var engang man kunne købe røget ål i Brugsen.
Det koster vist meget mere idag, fordi de er udryddelsestruede.

Eller måske tager jeg fejl?

Maj-Britt Kent Hansen

Tillykke! Du er rugbrød med oksekødstatar, kapers og rå æggeblomme
Med skrabet kød, naturligvis, ikke hakket. Du er i egen optik en af de sidste, der møder verden med en vis form for stil og værdighed. osv., osv.!

Lige som jer Eva og Helle! Vil en af jer have min æggeblomme?

Steffen Gliese

Sjældent har jeg været ude for noget, der rammer så meget ved siden af - men svarene måtte også være meget omtrentlige. :-D

Lise Lotte Rahbek, Maj-Britt Kent Hansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Maj-Britt, ja tak, meget gerne:-)

Steffen, så måtte du sgu også sluge den :-D

Mikael Velschow-Rasmussen

Det irriterer mig altså altid mindst en lille smule, at jeg - på mindst halvdelen af spørgsmålene - ikke er i nærheden af at kunne 'klikke' ja til nogen af svarmulighederne, uden totalt at skulle fravige mine 'værdier' !

NB:
Rugbrød med knoldselleri ...
Information påstår gudhjælpemig, at jeg er vegansk "SJW"er, så længe det ikke drejer sig om race !!!
Hmmm ... Men det er vel der sker, når man ikke får reelle svarmuligheder ;-)

Maj-Britt Kent Hansen

Ja, og jeg, der nærmest er vegetar, bliver udnævnt til et stykke med tatar.