Reportage
Læsetid: 18 min.

Tyskerne fandt et svin med svinepest, og så slagtede bondemanden i Tinglev 16.000 svin

Med vildsvin som smittekilde breder den frygtede afrikanske svinepest sig verden over. For få måneder siden blev Tyskland ramt af sygdommen. Det har sendt rystelser gennem den danske svinebranche. En af de berørte bønder er Claus Bruun Jørgensen i Tinglev
Claus Bruun Jørgensen går langs det 70 kilometer lange vildsvinehegn på den dansk-tyske grænse. Et pænt hegn, som man sagtens kunne have hjemme i haven, siger han.

Claus Bruun Jørgensen går langs det 70 kilometer lange vildsvinehegn på den dansk-tyske grænse. Et pænt hegn, som man sagtens kunne have hjemme i haven, siger han.

Emilie Lærke Henriksen

Moderne Tider
20. februar 2021

Den skarpe, søde dunst af gris rammer næseborene, så snart døren svinger op til den iskolde staldgang.

»Der er forskel på lugten,« forklarer svinebonde Claus Bruun Jørgensen og fortsætter: »Søer, der farer, lugter mindst.«

Men gårdens 563 farestier ligger tomme og kolde hen. Der er for tiden ikke nogen søer, der føder smågrise på Grønbo i Tinglev i Sønderjylland. 52-årige Claus Bruun Jørgensen har nemlig slagtet og solgt alle sine dyr.

Da Tyskland onsdag den 9. september sidste år konstaterede landets første tilfælde af svinepest, tog han en hurtig, drastisk beslutning:

»Jeg var klar over, at nu ville svineproduktionen i Danmark alligevel gå helt ned økonomisk. Så nu var det nu.«

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Lad os udrydde endnu en art . Ingen vilde dyr skal have lov at leve . Men lad os endelig holde millioner af grise under kummerlige forhold så vi kan æde kilovis af billigt kød . Og transportere andre millioner i ubeskrivelig lange transporttider i vogne med stressede lidende dyr. For penge - Gud hvor er mennesket en ussel skabning

Mvh Hanne Pedersen

Ole Frank, Estermarie Mandelquist, Liselotte Paulsen, Birte Pedersen, Per Christiansen, Erik Winberg, Jan Troelsen, Eva Schwanenflügel, Søs Jensen, Per Kortegaard, Ruth Sørensen, Adem Fajkovic, Gert Romme, Niels-Simon Larsen og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne kommentar
Morten Søfting

Du tager helt fejl Hanne. “Og pludselig har man tusindvis af smågrise i Danmark, der venter på at komme ud at køre” - de små grise kan slet ikke vente med at stå 16 timer eller mere i en lastbil ned igennem europa. Uheldigvis for dem, følger den højtsungne dyrevelfærd ikke med i de nye opfedningsstalde syd for grænsen. Som L&F igen og igen pointere så er Danmark verdensmestre i dyrevelfærd - bare ærgerligt at dyrene kun oplever den i meget kort tid inden de exporteres til lavtlønslande med dårlige arbejdsforhold, ringe miljøbeskyttelse og tæt på ingen “dyrevelfæd”. Man skulle ellers tro, at udbredelsen af MRSA og andre multiresistente bakterier i næsten 90% af de danske besætninger, ville være nok til at genoverveje produktion og eksport.

Estermarie Mandelquist, Birte Pedersen, Per Christiansen, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Gert Romme, Carsten Munk, Niels-Simon Larsen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Nu fik minkavlerne lige 19 mia kr. En dag er det svinebaronernes tur, og de skal have 10 gange så meget eller mere. Jeg går ud fra, at alle svinefarmene evt. kan laves om til begravelsespladser.
Har Egon en plan for det, eller hvad med Rasmus Prehn?

Estermarie Mandelquist, Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Hans Larsen, Gert Romme, erik pedersen og Carsten Munk anbefalede denne kommentar

Måske et selvskabt problem.

For vi lever i 2 EU-lande, der begge har masser af vildsvin i naturen. Og antallet er i øvrigt stærkt stigende i begge lande.

Det ene land har nogle bønder sine svin så og sige på "græs" i indhegninger. Det giver bedre kød og højere priser som især restauranter efterspørger.

Og i det andet land er stort set alle tamsvin i store indhegninger i skovkanterne - en indhegning til hver flok.

Og sygdomme i fritgående svinebestande er stort set ukendt i begge EU-lande. Muligvis fordi, man anvender andre svineracer, der er langt mere robuste overfor sygdomme.

Niki Dan Berthelsen

Jeg synes i er hårde overfor et erhverv vi til dels er brugere af - vi spiser jo svinekød.

De mennesker er vores landsmænd, de er endda jo ligefrem vores landmænd.

Jeppe Lindholm

Fugleinfluenzaen H5N8 findes også i Danmark, hvor tusindvis af høns er blevet slået ned indtil videre. I Rusland er der nu for første gang konstateret H5N8 virus hos mennesker. Da spredningen sker gennem fugle er den ikke sådan lige at bremse.

Det kan godt være naturen er noget billigt skidt. Men den vinder hver gang. At mennesket tror mennesket kan kontrollere naturen er naivt og arrogant. Og de næste mulige "katastrofer" er allerede på vej med udviklingen af kunstig Intelligence og gen teknologi. Det bliver spændende at se, hvilke "sjove" ting og sager de kommer til at medfører.

Helt ærligt i "frelste" her, er I nu så sikre på at I generelt er ligeglade med et erhverv ,som har reddet Danmark gennem generationer og nu via forskellige betingelser og valg nu står overfor en omstilling?
Gad vide hvordan vores forhold havde været hvis vi ikke havde haft landbruget op gennem tiden?
Jeg synes oftest her er gode humanistiske synspunkter og endda nuancerede, men når det kommer til bønder, får tonen en anden beskidt lyd.
Jeg synes denne artikel fint og nuanceret viser den anden side af et problem.
Hvis I så lige kigger på de søer her og deres kontakt med ejermanden, så ser det ikke så sort ud. I har ondt af grise der køres- der er regler for længde m.v. vi mennesker har også sat os i snævre sæder mod fjerne mål og Ih hvor vi sviner undervejs!

Så vidt jeg ved, så er der forlængst skabt en vaccine i mod svinepest, hvorfor er det at man ikke satser på, at vaccinere svinene systematisk og så en gang for alle stopper hysteriet og kan lade natur være natur og ikke udrydde den pga. kommercielle interesser?

Her et par artikler fra 2013 og 2019 om emnet:

https://www.netnatur.dk/ny-vaccine-mod-svinepest-giver-hab-for-vildsvin-...

https://www.netnatur.dk/ny-vaccine-udviklet-mod-afrikansk-svinepest/

Ps. Nogen gange ødelægger landbruges det for dem selv, i stedet for at være lidt proaktive, tænk hvilken en good will og markedsføringsværdi et sådan tiltag kunne have!

Jeppe Lindholm

Viggo, vi jo ikke stoppe med at dyrke landbrug i Danmark eller producere svin. Det skal bare ske i et langt mindre målestok til at dække vores eget behov. Ligesom hele produktionen skal være bæredygtig og økologisk forsvarlig.

Det er såmen det hele.

Jeppe: Ja, men det sker ikke fra den ene dag til hinanden hvilket flere her i indlæg mere eller mindre plæderer for. I den overgangsordning skal vi gætte på ca 10 år ,hvor jorden nok ikke går under medmindre magthaverne ikke kan enes..
Men det kræver så andre finansieringer og så en vilje fra flere til at få jord under neglene på andre betingelser. Helt at komme tilbage til de gamle dage hvor jeg var barn er nok utopi.
Det er ikke ændringer jeg taler imod, men de efter min mening for frelste toner fra mennesker som ikke helt kan skelne mellem muligheder og rimelighed.

@ Niki Dan Berthelsen,

Ligesom med pelsdyr, syntes jeg nok at dyrevelfærden skal være i top. Og det kan du ikke mene, den er, i de overfyldte stalde, hvor søerne er tøjret til gulvet liggende på den ene side, og hvor grisene går på spaltegulve af stål. Og hvor man kastrerer smågrise uden bedøvelse. Dertil kommer, at en meget stor andel af smågrise simpelt dør under opvæksten, og ingen interesserer sig for hvad de dør af, eller om de har lidt af stærke smerter i de sidste timer.

Efter min mening er det ikke en tilværelse, man bør udsætte noget levende skabning for, Niki Dan Berthelsen. Og dertil kommer den sidste rejse til slagteriet i overfyldte biler, hvor dyrene ofte kommer frem med brækkede lemmer efter lange rejser, der ofte forløber over mange timer.

Hvis jeg udsatte hunde, katte og andre dyr på denne måde, ville jeg blive sigtet for overtrædelse af loven.

Og, Niki Dan Berthelsen, så er det kun de ene alvorlige problem omkring moderne svinebesætninger. Det næste drejer sig om sur regn, skader på naturen, drikkeandet og vandløb, søer og algevækst i havene.

Et erhverv, der er så ligegyldigt omkring egne dyr og omverdenen, burde, efter min opfattelse, ikke belønnes med de enorme subsidier, som erhvervet modtager. I steder burde de, igen efter min opfattelse, gøres erstatningsansvarlige overfor naboer drikkevand og natur.

Hvis det er nødvendigt, for at bringer ordentlige forhold ind i denne vanvittige og naturskadelige dyremishandlerbranche, så bør man da sætte prisen op til et niveau, hvor man kan dække sine skader og øgede omkostninger. Det vil alt-andet-lige betyde, Niki Dan Berthelsen, at salget af svinekød vil falde dramatisk. Men ærligt talt, vil det betyde noget?

Ruth Sørensen, Estermarie Mandelquist, erik pedersen, Flemming Berger, Erik Winberg og Jens Christensen anbefalede denne kommentar

Niki Dan Berthelsen jeg spiser ikke animalske produkter.
Viggo Okholm jeg går ind for dyrevelfærd - at de bliver klappet af en landmand til ære for fotografen og læserne; har intet med dyrevelfærd at gøre .

Mvh Hanne Pedersen

Hanne Pedersen:
At du vælger kødet fra er din re tog ansvar og helt ok, men du aner så intet om denne landmands generelle behandling af sine dyr med mindre du tilfældigvis kender ham
Sandsynligvis har han ikke tid til snak med dem alle sådan på daglig basis :), og jeg kan da heller ikke tro det foregår som i mit hjem omkring 1952 hvor jeg sov hos soen med dens grise ,mens mine forældre malkede med hånden. Ak ja det var tider!.

Jeppe Lindholm

Viggo, vi er nød til at gå all in i et huk nu. Tiden er ved at rende fra os. Vi har ignoreret det i mange årtier af ren og skær bekvemlighed. Og kød er ikke andet end en dårlig vane. Og slet ikke nødvendig. Der findes så meget andet at spise. Og det så lækkert og velsmagende som intet andet. Vi har bare ignoreret det i Danmark og resten af vesten.

Så i stedet for at klynke, så smøg ærmerne op og kom i gang. Vi har et arbejde at udføre og en opgave at løse for fremtiden - Og det kan sagtens lade sig gøre. Men det kræver vi går all in. Nu.

Det handler ikke om en dårligere levestandard. Det handler om at gøre op med dårlige vaner.

erik pedersen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar

Jeppe :
Jeg kan se jeg står lidt alene med det at give tid og ja vi skal spise anderledes og vi spiser meget lidt grisekød her og har reduceret kødforbruget generelt og spiser meget grønt også mere vegetarisk, men der skal tvangslov til at få mig til at spise vegansk. Jeg går altså ind for en ændring over ca 10 år, mindre er urealistisk også se ti forhold til de gældsposter og arbejdspladser der står på spil. Jeg er uenig i at det især er landbruget vi skyder på. Vi accepterer bl-a rumprojekter og våbenproduktioner-ressourcespild med bygninger af moderne kontor paladser. m.v. Vi skal gå all ind som det hedder bredt og det er så her jeg er lidt pessimistisk

Jeppe Lindholm

Viggo, du er ikke alene. Vi sidder alle i samme båd.