Alle burde læse ’Totte hos lægen’

Modet svigtede næsten, da musikchef for Aarhus Symfoniorkester Jesper Nordin som ganske ung forsøgte sig med Dostojevskijs ’Brødrene Karamazov’ første gang – og ikke fattede en brik. ’Ringenes Herre’ af J.R.R. Tolkien og ’Kaninbjerget’ af Richard Adams fik ham på rette spor igen
Moderne Tider
20. marts 2021
En god bog for de tre- til fireårige, som mange kunne have gavn af at genlæse, siger Jesper Nordin.

En god bog for de tre- til fireårige, som mange kunne have gavn af at genlæse, siger Jesper Nordin.

Ill. fra bogen

— Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Totte hos lægen af Gunilla Wolde kunne være en god start. Det er en fin børnebog for de tre- til fireårige, hvori Wolde konkluderer, at både Bamse og Totte har været hos lægen og er blevet vaccineret, og at dét er en god ting. Det er der nogle, der godt kunne tåle at få gentaget i et letlæseligt format.«

— Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Ikke én, men mange! Der var en kæmpe samling af Ray Bradburys noveller, jeg nærmest sov med under hovedpuden i flere år, og jeg holder utroligt meget af hans bedste historier, selv om mange af dem også er ekstremt campy. Den der lidt poetiserende science fiction var bare den perfekte flugtrute for en forknudret teenager som mig.«

»Jeg må nævne Ernest Hemingways A Farewell to Arms (da. Farvel til våbnene), Paul Austers New York Trilogy og Virginia Woolfs Mrs. Dalloway, fordi der er sekvenser i disse bøger som jeg – da jeg læste dem – følte indeholdt hele min verden kogt ind til en sproglig bouillonterning, og som jeg stadig bliver ved med at tænke på, selv om det er mange år siden.«

»Man kunne også argumentere for, at den bog, der har haft størst betydning for mig, var Richard Bachs Jonathan Livingstone Havmåge, fordi det var den allerførste ’voksenbog’ jeg læste. Jeg var måske 10, og følte mig uovervindelig efter at have taget springet fra læseletversioner af Tarzan og Ivanhoe til det, jeg nu betragtede som rigtig voksenlitteratur. Efterfølgende kastede jeg mig naivt over Dostojevskijs Brødrene Karamazov, som jeg selvfølgelig ikke fattede en brik af. Da den værste skuffelse havde lagt sig, læste jeg i stedet Tolkiens Ringenes Herre og Richard Adams’ Kaninbjerget, og så blev jeg bare ved med at læse alt, hvad jeg kunne komme i nærheden af de næste mange år.«

»Der er selvfølgelig også en masse faglitteratur som har betydet meget for mig i mit arbejde, men det er kedeligt for de uindviede.«

— Hvad er den værste bog, du har læst?

»Da Vinci mysteriet var ret ulidelig.«

— Hvilken type læser er du?

»Jeg er den type, der går rundt med en uværdig blanding af sentimentalitet og dårlig samvittighed; over alle de fantastiske bøger, jeg læste engang, og over alle de bøger, jeg ikke får læst nu.«

– Hvornår læser du?

»På altanen, ved havet, i flyveren.«

Læser du bøger?

Hver uge spørger vi en ny kulturpersonlighed om deres læsevaner.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her