Noter fra en pandemi
Læsetid: 4 min.

COVID-19-pandemien har skabt ny kløft: De ældre trives, mens de unge lider

Overraskende nok er det generelle lykkeniveau i verden ikke faldet under pandemien, viser Gallups årlige lykkeundersøgelse. Men målingen afdækker store aldersmæssige forskelle: Mens de ældres lykkeniveau er steget, er de unges faldet
Corona-pandemien har krævet noget forskelligt af os, vi har lidt forskellige afsavn, og det kan ses i den store lykkeundersøgelse, som Gallup gennemfører hvert år blandt et bredt udsnit af 95 forskellige landes borgere.

Corona-pandemien har krævet noget forskelligt af os, vi har lidt forskellige afsavn, og det kan ses i den store lykkeundersøgelse, som Gallup gennemfører hvert år blandt et bredt udsnit af 95 forskellige landes borgere.

Morten Stricker

Moderne Tider
3. april 2021

Alderskløften har været afgrundsdyb gennem hele coronaepidemien. Den viste sig allerede i de første kapitler af denne uendelige historie, hvor det stod klart, at unge og midaldrende med et almindeligt sundt helbred stort set ingen risiko har for at miste livet til COVID-19. Virussens styrke og farer tager til med alderen, og for hvert ottende år fordobles risikoen for, at sygdommen bliver alvorligt kompliceret. Det har skabt en risikogruppe, der starter et sted mellem det 65. og 80. leveår – det varierer lidt fra land til land.

Selv om alle på et mere fundamentalt niveau naturligvis er interesserede i, at sundhedsvæsnet ikke kollapser, og de færreste ønsker at bo i et samfund, der ikke beskytter dets svageste, så har denne fysiologiske forskel ikke bare betydning for den enkeltes sundhed, men for hele tilgangen til sygdomsbekæmpelse. Den har baseret sig på udpræget grad af solidaritet mellem generationerne. Der er blevet krævet noget forskelligt af os, vi har lidt forskellige afsavn, og det kan ses i den store lykkeundersøgelse, som Gallup gennemfører hvert år blandt et bredt udsnit af 95 forskellige landes borgere.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

De ældre er måske ikke mere lykkelige, men mere resignerede og stoiske i forhold til livet samt fremtidige muligheder eller mangel på samme.

jørgen djørup, Else Marie Arevad, Bjørn Pedersen, Lars Jensen, jens peter hansen, Espen Bøgh, Ole Kresten Finnemann Juhl, Frederikke Nielsen, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel og Sven Elming anbefalede denne kommentar

Jeg tror årsagen til den beskrevne forkel mellem de unge og ældre er, at de ældre, som jeg selv tilhører, har større ballast med i rygsækken erhvervet gennem et levet livs udfordringer og erfaringer. De har kort sagt lært "at overkomme livet" - også når det er svært. Den læring har de unge endnu til gode af naturlige årsager.

Else Marie Arevad, Per Torbensen, Egon Stich, Espen Bøgh, Ole Kresten Finnemann Juhl, Gert Romme, Steffen Gliese, Frederikke Nielsen, Inge Lehmann og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
David Zennaro

Ældre har også brug for mindre selskab end yngre. Det mærker jeg også selv med årenes komme. Og det burde da mane til eftertanke, at man som ældre bliver mere lykkelig, hvis man ikke stræber efter at leve som en ung.

Per Torbensen, Ole Kresten Finnemann Juhl, Gert Romme, Inge Lehmann og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

At de ældres lykkeniveau ligefrem skulle være steget giver ingen mening. Som bekendt findes der 3 slags løgn: Løgn, forbandet løgn og statistik. Og her er vi vist ovre i kategorien statistik :-)

jørgen djørup, Anders Reinholdt, Inge Lehmann og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Asiya Andersen

Jeg er sikker på mange unge har det hårdt, jeg synes sgu selv jeg med min ensartet 39 år, er blevet lidt ramt på livskvaliteten i det her herrens corona år. Når det er sagt, så oplever jeg også at den virkelighed jeg møder ude i bybillede ikke helt stemmer overens med den jeg præsenteres for i medierne. Jeg ser mange unge med deres venner i pakker og på gader og stræder, som nyder livet og hinanden.

Asiya Andersen

*mine snart 39 år

Finn Christensen

Vi er altså også nogle gamle som er præget af de forhold vore børnebørn bydes.
Tre af mine fem skolesøgende børnebørn er igen igen sendt hjem til deres overbebyrdede forældre, fordi har begået den forbrydelse at bo i Albertslund.

Det er næsten hver dag vi får en historie om unges mistrivsel, - ingen vil stå tilbage for de tidligere historier, så den får lige en tak ekstra, for at blive hørt.

jørgen djørup, Inge Lehmann og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Nåh-ja, selv H.C. Andersen skrev om det; "En fjer bliver til fem høns"!

Kai Birk Nielsen

Jeg bor på Lolland, udkanten, stedet med den beregnede korteste levealder. Er 74, spået forventet levealder 80. Har ikke oplevet det store i over et år, måtte haste hjem fra udlandet den28. marts 2020, savner mine rejser, har nu kun ca. fem år til at indhente det jeg nu savner. Hvis jeg nu var 20, kunne jeg glæde mig over at jeg måske havde 60 år tilbage, hvor jeg kunne komme ud og opleve det frie liv, et spildt år ville ikke fylde så meget på længere sigt. Men for mig er det ønsketænkning, men det er da synd for de unge.
Kai Birk Nielsen

Mon ikke lykke er et begreb, der måles med et elastik?

Niels Møller Jensen

Mens de ældres lykke niveau (skyldfølelse) er steget, er de unges faldet. Det burde myndighederne på et tidligt tidspunkt have indset. Jeg er 85 år og har aldrig rigtig været i fare for smitte. Min aldersgruppe komme sjældent ud blandt andre, skulle ulykken, ske hvad så? Vi har levet livet, jeg vil nødig opleve mine børnebørn blive smittet. Jeg har fået mine to stik og tak for det, men jeg har det ikke godt.