Center for Vild Analyse
Læsetid: 4 min.

I dag har vi alle et publikum på telefonen. Måske betyder det, at publikum er afgået ved døden

’Publikum’ kommer af det latinske ’publicus’ og handler om en form for offentlighed, et fælles blik eller en ramme. Findes der stadig et publikum? Eller har vi alle fået vores eget?
Var Bernie Sanders’, allerede ikoniske, positur til indsættelsen af Joe Biden en reduktion af publikum til en latterlig statue, inden det forsvinder fuldstændigt?

Var Bernie Sanders’, allerede ikoniske, positur til indsættelsen af Joe Biden en reduktion af publikum til en latterlig statue, inden det forsvinder fuldstændigt?

Chris Delmas

Moderne Tider
3. april 2021

Det er blevet almindeligt at besvære sig over, at de såkaldte sociale medier sætter de unge under et voldsomt pres. Den overfladiske digitale offentlighed er forjaget og anstrengende og skaber stress og præstationsangst, lyder det fra medieeksperterne. De unge er konstant på, fanget ind af en strøm af beskeder, nyheder og notifikationer, samtidig med at de selv må markere sig for at være med.

Med en lidt spidsfindig formulering kan man sige det på den måde, at i dag har alle et publikum i lommen. På den måde er vi konstant hjemsøgt af den offentlige menings publikum, som Kierkegaard ganske præcist kaldte for et »fantom«. Hvis man for eksempel er på Instagram og har blot halvtreds følgere der, er det netop som at have et lille publikum med sig rundt i sin hverdag, mens man spiser morgenmad eller er på indkøb.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her