Fodbold
Læsetid: 7 min.

VAR har lagt en pause ind mellem scoring og ekstase, som ikke eksisterede før

Videodommersystemet VAR har skabt en ny slags fodbold med flere straffespark, flere afbrydelser, flere annullerede mål – og flere korrekte afgørelser. Skinnerne frem mod denne virkelighed blev lagt ved en kamp for 12 år siden
Ups! Southamptons Che Adams når lige at få fejret sit mål, oplevet ekstasen og lande på jorden igen, inden det bliver underkendt. Det er blevet en del af hverdagen med VAR.

Ups! Southamptons Che Adams når lige at få fejret sit mål, oplevet ekstasen og lande på jorden igen, inden det bliver underkendt. Det er blevet en del af hverdagen med VAR.

Dylan Martinez

Moderne Tider
27. marts 2021

På mange måder fandt den åndelige fødsel af tanken om et videodommer-system sted på Stade de France nord for Paris den 18. november 2009.

Her mødtes Frankrig og Irland til en dyst om en billet til VM i et opgør, hvor irerne på forhånd ikke var levnet mange chancer mod et fransk landshold af forsvarende VM-sølvvindere, der havde verdensstjerner på nærmest hver eneste position på banen.

Men det irske mandskab bed fra sig mod den galliske storfavorit og tvang duellen ud i forlænget spilletid.

Og 12 minutter inde i denne ekstratid indtræffer den hændelse, der er med til at forandre fodbolden for altid:

Fra en position nogle meter uden for det irske straffesparkfelt sendes der en halvhøj svævebold ind mod den franske stjerneangriber Thierry Henry, der på selve baglinjen får kontrol over kuglen og ekspederer den ind foran mål, hvor Gallas header den i kassen til den afgørende scoring.

Guds hånd

Reaktionen fra det irske spillerkontingent på grønsværen afslører dog straks, at der er noget galt. I stor flok løber de hen mod dommeren med opstrakte arme, og de langsomme gengivelser viser, at deres appeller er korrekte:

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Peter Mikkelsen

Nu er fodboldens drivkraft jo ikke, at dommerne afsiger korrekte kendelser i alle situationer, men netop den umiddelbare glæde og ekstase efter en scoring, som VAR så effektivt har ødelagt.

Morten Balling

Ekstase? Really? 22 mand og en stakkels læderkugle pumpet op til 1 bar... :)

I stedet for ekstasen efter et mål, har VAR gjort, at man sidder og er et nervebundt indtil bolden gives op.......

Søren Kristensen

Der VAR engang.