Videnskab
Læsetid: 9 min.

Vi lever i en verden af virusser, men det er ikke kun en dårlig ting

Virusser findes overalt i vores krop og på planeten. Nogle af dem gør os syge, andre er blevet en del af os og har banet vej for afgørende menneskelige egenskaber. Det er på tide at nuancere historien om de udskældte mikroorganismer
Virus er ikke kun af det onde. De har også en stor del af æren for livets genetiske diversitet.

Virus er ikke kun af det onde. De har også en stor del af æren for livets genetiske diversitet.

Scott Camazine

Moderne Tider
3. april 2021

Forestil dig en verden uden virusser. Du bliver ikke forkølet om efteråret, og coronakrisen har aldrig fundet sted. Der er ingen risiko for nye udbrud af ebola, der ikke findes – for slet ikke at tale om alle de andre dødelige virusser som dengue, nipah og gul feber, som vi sjældent hører om i denne del af verden. Lyder det opmuntrende?

Måske. Men faktisk er det et skræmmende scenarie. Hvis vi tager tankeeksperimentet til dets yderste konsekvens og forestiller os et liv helt uden virusser, risikerer vi at stå tilbage med – intet.

»Der ville slet ikke være liv uden virusser,« siger professor i virologi og immunologi ved Aarhus Universitet Søren Riis Paludan, da jeg præsenterer ham for scenariet.

»Tænk på, at livet startede i en mærkelig ursuppe med molekyler, der begyndte at interagere med hinanden. Der var der brug for en enhed, der kan levere genetisk information mellem enheder, før tingene kan blive komplekse. Og det er dybest set det, virusser kan, nemlig levere genetisk materiale mellem enheder.«

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

"Men faktisk er det et skræmmende scenarie"

Er det nu det?
Når der intet scenarie er, er der vel heller intet, der er skræmmende, for det involverer jo nogle mennesker. ;-)

Anders Hüttel

Fedt at vi også er styret af virus og baktusser. Men vores udbredelse og det faktum af vi nyligt har passeret vores emission for 2021 er vi så ikke dårligt disponeret for fremtiden? Bittesmå forandringer, og fanden er løs. Der er noget med at plakton skaber et mere roligt hav og danner skyer som ellers ikke ville dannes. Så kommer et stort containerskib med kinesiske el-biler og plører det system op. Vi sætter så mange spor og vejret viser tydelige tegn. 17 grader i lørdags, 7 i går og 0 i dag. Heldigvis er vores kosmos kun belemret med en begrænset mængde rum-junk mens havene er en hel anden snak. Vi sætter ladestandere op ved motervejene og vil have bilfrie dage. Jeg tænker ergo så tænker mit dna, som er ældre end mig selv meget ældre.