Portræt
Læsetid: 4 min.

Et liv er forbi: På overtræk gennem kunsten, kulturen og livsglæden

Niels Olaf Gudmes liv blev præget af, at hans far var modstandsmand og døde under krigen. Men Niels Olaf førte faderens kulturelle og journalistiske idealer videre
Moderne Tider
6. marts 2021
Altid velklædt og stilsikker. Ungdomsportræt.

Altid velklædt og stilsikker. Ungdomsportræt.

Privatfoto

Niels Olaf Gudme var knap to måneder gammel, da hans far døde. Faderen, journalisten Peter de Hemmer Gudme, som var modstandsmand og blandt andet med til at udgive det illegale Information under krigen, var blevet arresteret af Gestapo og indsat i Shellhuset. For ikke af lække oplysninger til tyskerne under afhøringerne tog han sit eget liv ved at springe ned i en trappeskakt.

Det betød, at Niels Olaf Gudme voksede op alene med sin mor i en lejlighed på Frederiksberg. Faderen var en helteskikkelse i hjemmet, han repræsenterede det gode og ordentlige, og Niels Olaf Gudme så op til sin far, selv om han aldrig lærte ham at kende.

Det var småt med pengene, men moderen uddannede sig til talepædagog og havde elever til retoriktræning. Mens økonomien var skrøbelig, var der masser af kulturel kapital i hjemmet. Så snart Niels Olaf Gudme var stor nok, tog hun ham med i teatret, og fra han var omkring 13 år, kunne de to ses sammen på de københavnske jazzklubber.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Åh, det var trist. Æret være hans minde!

Ete Forchhammer

Formodningen om COVID-19-smitte fra en hjemmehjælper genkaldte min store undren over så lidt styr der var på hjemmehjælperområdet sidste år, og måske stadig ikke er?
Lidt underligt når man betænker den opmærksomhed plejehjem har fået... desværre er det jo undertiden medieopmærksomhed der skal til for at få noget ændret, ikke kun til det bedre, men til noget blot forsvarligt.

Helle Degnbol

Smukt portræt.