Idédebat
Læsetid: 4 min.

Måske er det ikke så tosset at lade ældre give deres hjemmehjælpere karakterer

Når Liberal Alliance ønsker, at ældre borgere skal give deres hjemmehjælpere karakterer, er det ikke nødvendigvis udtryk for kold markedstænkning. Det kan også ses som et ønske om at myndiggøre borgere, der ofte er afmægtige over for velfærdsstatens autoriteter
Ideen om at lade de ældre give deres hjemmehjælp karakterer indbyder til mange automatreaktioner – men den burde indbyde til mere end det.

Ideen om at lade de ældre give deres hjemmehjælp karakterer indbyder til mange automatreaktioner – men den burde indbyde til mere end det.

Kristine Kiilerich

Moderne Tider
20. marts 2021

»De offentligt ansatte skal i langt højere grad kunne belønnes for at gøre en god indsats. Og det skal være borgerne, der bedømmer, hvem der er bedst til deres job, og bestemme deres løn.«

Sådan lød det for nylig fra Liberal Alliance, der ønsker at indføre et borgerdrevet evalueringssystem af landets offentligt ansatte. I første omgang ønsker man systemet testet i den kommunale ældrepleje, hvor borgerne skal have mulighed for at evaluere deres hjemmehjælpere ved at give dem karakterer (stjerner) efter hvert besøg. De ansatte, der får flest stjerner, kan følgelig se frem til en lønbonus, mens de, der klarer sig dårligst, nemmere skal kunne afskediges. Hvis forsøget går godt, vil Liberal Alliance på sigt »udbrede tilgangen til hovedparten af medarbejdere i den offentlige sektor«.

Partiets forslag skabte ikke overraskende stor fortørnelse. »Sjældent har jeg da set et forslag, der er så respektløst over for offentligt ansatte,« skrev Enhedslistens Mai Villadsen på Twitter. Og her i avisen blev forslaget hængt til tørre i FOLK-spalten: »Et mere markedsfundamentalistisk menneskesyn er svært at finde,« lød det.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

David Zennaro

Det er en interessant tanke. Min erfaring fra en (kort) periode, hvor jeg efter en operation havde brug for hjemmehjælp, er at dem der styrer hjemmehjælpen er værre end dem, der kommer ud i folks hjem.

Ib Christensen, Troels Ken Pedersen, Dorte Sørensen, Eva Schwanenflügel, Egon Stich og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Overvågning, tidstagelse eller karaktergivning af den enkelte medarbejder har næppe konsekvenser der, hvor de burde have det.

'Borgerbedømmelser' burde derfor være reelle whistleblowerordninger, udenfor kommunalt regi.

Dorte Sørensen

Hvad med at gå en anden vej.
Giv i stedet brugeren mulighed for medbestemmelse af hvilke opgaver der skal gøres inden for den fastsatte tid - selvfølgelig i forståelse med den udsendte hjælper.

Giv hjælperen en højre løn og afsæt mellemlederne.

Ib Christensen, Carsten Munk, Hanne Utoft, Lillian Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Helt enig, Dorte.

Erik Pedersen

Som kender af en hjemmehjælper ved jeg at de ældre ikke er lige søde ved den hjælp de får, men er meget krævende. Hjemmehjælperne er bundet af tid og regler som ikke kan tilfredsstille de ældre og som derefter bliver meget sure og meget gale.

Henning Kjær

Hvis borgeren der er afhængig af hjælp fra offentlig personale bliver urimelig kritisk/negativ (giver dårlige karakterer) overfor hjemmehjælperen, så kan borgeren ikke nødvendigvis forvente bedre service. Nogle mennesker er urimeligt egoistiske i deres forhold til andre mennesker. Egoisme og psykopati eksistere i alle aldersgrupper.

Dorte Sørensen

Erik Pedersen - netop - hjemmehjælpen er bundet af tid og regler. De må ikke gøre dit og dat selv om de kan se, at det ville hjælpe og gøre dagen letter for brugeren.
Systemet med styring , tidsgrænser og kontrol har gjort livet for både brugeren og hjælperen udholdeligt.
Derfor giv brugeren i samarbejde med hjælperen frihed til selvbestemmelse inden for den afsatte tid. Mon ikke det vil gøre hjemmehjælpen og brugerens dag letter og gladere.

Allan Nørgaard Andersen

Da Liberal Alliances fornemste opgave som bekendt er til enhver tid er at please magthavere/ledere overalt og på alle niveauer og hele tiden fastholde at det er dem nederst i magthierarkiet, altså dem yder mest og belønnes dårligst, som skal stå på mål for samfundets fejl og svagheder - ja, så kan det jo ikke overraske at LA´s forslag ikke lægger op til konsekvenser for lederne, beslutningstagerne eller politikerne, hvis den slags evalueringer tydeliggør at det står galt til på det berørte område.

Ib Christensen, Carsten Munk og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar