Det autoritære internet
Læsetid: 19 min.

Naomi Klein: Sådan hjælper big tech Indien med at forfølge klimaaktivister

Indiens hindunationalistiske regering fører undertrykkende kampagner imod landets miljø- og bondebevægelser, og Silicon Valleys giganter lader sig misbruge i informationskrigen. Virksomhederne er øjensynlig klar til at se stort på menneskeretskrænkelser for at bevare adgangen til det største marked for digitale mediebrugere uden for Kina, skriver Naomi Klein
Indiske bønder under en protestaktion mod den indiske regering, som vil indføre en ny landbrugslov, som blandt andet vil afvikle prisbeskyttelse af afgrøder. Det har medført omfattende protestaktioner i Indien i de seneste måneder.

Indiske bønder under en protestaktion mod den indiske regering, som vil indføre en ny landbrugslov, som blandt andet vil afvikle prisbeskyttelse af afgrøder. Det har medført omfattende protestaktioner i Indien i de seneste måneder.

Manish Swarup

Moderne Tider
13. marts 2021

Skoven af kameraer, der var opstillet uden for Delhis kæmpemæssige Tihar-fængsel, var den slags medieopbud, man ville forvente, hvis en premierminister var blevet afsløret i underslæb, eller en Bollywood-stjerne var blevet fanget i den forkerte seng. I stedet ventede kameraerne på Disha Ravi, en 22-årig vegansk naturelsker og klimaaktivist, der højst ekstraordinært er blevet viklet ind i en orwellsk juridisk skueproces, der omfatter beskyldninger om anstiftelse til oprør og deltagelse i en international sammensværgelse, og hvis elementer blandt meget andet inkluderer oprørske indiske bønder, den globale popstjerne Rihanna, påstået bagvaskelse af nationalsymbolerne yoga og chai, sikhisk separatisme og Greta Thunberg.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det er en universal menneskeret at kunne demonstrere sin utilfredshed. men det skal selvklart ske på en rimelig måde. Og til dette formål bør der nok skabes domsmæssig præcedens for, hvad rimelighed er.

Men hvis det derefter kan dokumenteres, at nogle virksomheder er medskyldige, - og dokumentation er vigtigt, i opsporing eller/og kontrol eller/og straffe og andre repressalier af og mod demonstranter og andre lovligt protesterende, bør der skabes lovgivning for, at disse medskyldige virksomheder idømmes meget hårde straf.

Og de straffe bør sagtens kunne finde sted i andre nationale områder som EU. Og straffene bør kunne være et eller flere års indkomster i f.eks. EU. Og i gentagelsestilfælde direkte forbud mod at operere i en årrække.

Bent Gregersen, Christian Mondrup, Elise Berg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Gert Romme, er EU nu blevet et 'nationalt område'? Det kan man da vist kalde et freudiansk slips.

Kurt Nielsen, Jens Thaarup Nyberg og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar

@ Hanne Utoft,

Sådan som jeg ser det, kan/vil flere EU-lande ikke foretage sig noget som helst af vidt forskellige grunde.

Medens EU, der fungerer som en intern handelsunion med toldfri handel for sine 27 medlemslande, vil være i stand til at gøre det.

I øvrigt, efter min opfattelse, bør medlemslandene integreres mere i et fælles samarbejde, som man har det i USA, Forbundsrepublikken og flere andre lande med geografisk-administratio opdeling.

Ingen af EU-medlemsstaterne kan klare sig særlig godt alene, men tilsammen udgør de en god helhed. F.eks. mangler Danmark så mange råvarer, som man må handle sig til, at omkring 92% af al dansk handel foregår med udlandet (det meste inden for EU), medens f.eks. USA kun har 11% af sin handel med udlandet.

Anders Christensen

Hanne Utoft.
Hold dig til bolden eller kom med et rigtigt argument, for eller i mod Gert Rommes indlæg.
Please.......
Det virker som en glimrende ide at kunne retsforfølge Techvirksomheder for misbrug af deres informations-magt.

Ander Christensen, man behøver - så vidt jeg er orienteret - ikke at være hverken for eller imod andres kommentarer på information.dk; man kan lige så vel supplere med betragtninger og spørgsmål, som eksponerer præmisser for debatterne - hér at Gert Rommes våde drømme om et Europa bygget op efter amerikansk skabelon får ham til at udnævne EU som et nationalt område, der 'kan gøre det' (selvom amerikanerne vist har store problemer med samme).

Christian Mondrup

Et vigtigt perspektiv i Naomi Kleins artikel er profitinteressers (Google, Facebook, Twitter, Zoom osv) private tilegnelse af samfundsmæssig infrastruktur. Jeg tvivler på, at EU, USA eller andre samfundsmæssige instanser kan straffe sig ud af det grundlæggende problem. Vi har som borgere et legitimt behov i at kunne kommunikere: organisere os i forhold til politik, miljø, kultur osv. Dertil er elektronisk kommunikation overordnet set en tidssvarende teknologi. Det indså man allerede i forrige århundrede i de af Allende-ledede bestræbelser på at skabe et demokratisk Chile. Men teknologien skal udvikles og forvaltes samfundsmæssigt, ikke operere som privat profitinteresse. Det kan ske ske, hvis stater eller unioner af stater etablerer sig med troværdige, skattefinancierede projekter, der kan sætte tech-giganter ud af spillet. Naomi Kleins artikel har kun bestyrket mit personlige forsæt om at holde mig ude Facebook, Twitter etc.

søren ploug, Bent Gregersen, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Carsten Munk og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Bent Gregersen

Meld jer ud af Facebook o.lign. våseunderlag. Det er lettere end ”man” påstår siger denne underskrift af egen erfaring. Efter at have sat mig ind i kattekillingers charme, familie kontroverser, ejendommelige beklædninger, appeller om ingenting osv. Meldte jeg mig ud. Efter sigende fra Facebook kan man ikke melde sig ind igen, hvilke er noget dubiøst da man i anden sammenhæng opfordres til at melde sig ind igen for at kunne deltage i debatten om kattekillingers samfundsmæssige stilling m.v.